重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
一個九死一生,一個實死無生掛
我一直都好想知以前打幾多下為多/ 會死
戚秦氏畀人摳幾杖就暈咗
我諗女人打四五十下應該死硬
其實會唔會分開打呢
真係要等高手研究先知
唔知樓主搵唔搵到資料
諗起三國演義哩一段

瑜怒未息,眾官苦苦告求。瑜曰:「若不看眾官面皮,決須斬首!今且免死!」命左右拖翻,打一百脊杖,以正其罪。眾官又告免,瑜推翻案桌,叱退眾官,喝教行杖。將黃蓋剝了衣服,拖翻在地,打了五十脊杖。眾官又復苦苦求免,瑜躍起指蓋曰:「汝敢小覷我耶!且記下五十棍!再有怠慢,二罪俱罰!」恨聲不絕而入帳中。

眾官扶起黃蓋,打得皮開肉綻,鮮血迸流,扶歸本寨,昏絕幾次。動問之人,無不下淚。

姑勿論小說是真是假。羅貫中寫黃蓋都係頂50 下,我諗女人最多20 下玩完。
近人因條LUN太細,每拔之而不立
故考擊之始見其功
旦旦而擊之,則LUN益短而用力益深
因有打飛機之謂
漏了市
有點誤導但我支持
微言大義
太保恐有誤?
好配圖!
巴打有眼光。

太保應該係指趙宗漢,唔係佢個仔
有記載話,專業既行刑人的確專業,幾仗內打死得,百仗不死亦得。端視乎賄賂如何,以及命官,甚至帝意如何。 得罪國王,打個眼色,死實。 滿朝文臣視為讀書人表率者,不易死。
起底先見到,巴打個歷史post幾好睇
有無典故分甘同味
唯恐俱非
太保與太傅少保等已是極品官
難出現在皇宮外,也不應做這種差事
太保字面上是太子之師
實際上是個高品虛銜,並無什麼名人以此職行事
至到公元一千年,恐怕已廣泛作為個喻詞
在此指"公子的教育負責者""小孩的老師"吧
而大公子分科有不同師授,也合理
我猜專師負責書經,授史教漢書另覓他人吧
另王族應該不會出任太/少 師,傅,保
YEAH~

其實宋國,明國,清國對文官態度頗有不同
明國發明文官打屎忽奇技,在宋國簡直不敢想像,清國則不會如此做
查實,按照嚴格孔老二禮法,可以話"國王打文官板子係唔啱既"
因為禮不下庶民刑不上大夫,將打平民既方法用以打儒門讀書人,不合理。

明廷扙GOOGLE甚多野史趣談,比我講得好
過去推吓我個POST?
lm
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/赵宗汉

唔想搵宋史,不負責任地維基

元符元年(1098年),嗣濮王、兄長趙宗祐去世,不久他就繼承了嗣濮王爵[8][9],奉祀濮安懿王[10]。到宋徽宗即位後轉任寧江、保平、泰寧三鎮節度使;,加檢校司徒、太保、太尉,負責大宗要事[11]。

小弟唔係治史,出post 只係想開心下。如果巴打見到我其他位9up錯,不妨指正
嘩咁又真係有可能
係,我後來搵到宋有好多王族封太傅少師
理論上變咗王子老師係王子親戚
虛銜果真係虛

仲要一人兼太保太尉,無語
自推一下
推多一下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞