重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
【注】

[1] 明經:借指官員。可參:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%98%8E%E7%B6%93
[2] 貞元:唐德宗年號。
[3] 惡明:討厭光明。
[4] 頃:粵音「傾」。指好短時間。例如「頃刻」。
[5] 當心而住: 「當」,作動詞解,意思係「對住」,例如「門當戶對」。
「住」,作動詞解,意思係「停止」。例如「住手」「住口」。
全句解:啲紅色氣去到心口就停左。
[6] 幘:粵音「績」。解頭巾。《三國演義》:「孫堅披爛銀鎧,裹赤幘,橫古錠刀,騎花鬃馬。」型唔型?
[7] 聓:等同「婿」。古時專指女兒、妹妹及其他晚輩的丈夫。(恐妨有誤,希望有識者指正)
[8] 冥司:地府官員。
[9] 遽:粵音「懼」。解作驚慌急忙。
[10] 司命過人:「司命」即係地府官。「過」作名詞解,全句即係地府官而家審理人既過錯。
[11] 負門:負,作背負解。即係背對住門。
[12] 幞頭:都係解頭巾。
[13] 因拜之無數:「拜」可以指兩手扶地跪下磕頭。我既理解係佢跪低認錯就當無事。「無數」,有無聽過:俾你踢一下春袋當無數?(恐妨有誤,希望有識者指正)
[14] 上清:指仙界。知唔知道道教有三清觀?可參:https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%89%E6%B8%85
[15] 一道之:「道」、「導」相通。一個帶路,一個催促。
[16] 苣:粵音「巨」。草既一種。
[17] 亙天:亙,粵音「緊」。意思係「延續」。
[18] 迭:粵音「秩」,秩序個秩。意思係輪流、更替。「迭謠鼓樂」,即係不斷有歌聽。
[19] 丹雘:紅色顏料。
以前有個讀書人叫趙業,唐德宗貞元年間喺四川省做清化縣令。趙業有極嚴重中二病,覺得自己唔應該做蛋散,所以佢就唔開心啦,縮埋一舊唔出房啦,後來抑鬱到唔想見到光,仲唔食飯唔飲水四十幾日。某日,佢忽然聽到自己間房打雷,好快仲有舊紅色氣體,圓碌碌,飄上佢張床,湧上佢心口……

趙業起初覺得自己1999,好似發夢瞓唔醒咁。之後有個紅衫包頭既人,帶佢行出山。出左山,就見到有流水,又見到有好多人。繼續行,佢見到一條用黃金同碧玉砌成既橋。然後過橋,就入城啦,行到城入面既衙門,又好撚多人。

咁岩趙業見到自己妹夫賈奕又喺度。妹夫一見到趙業,就講話你殺牛呀,屌你老母。趙業心諗:屌你老母,唔通喱度係城府?嗱,中國人見有事梗係走先啦,佢見唔對路,就拿拿臨走人,仲醒目到鑽左入兩道牆既夾縫。道牆黑漆漆,成幾丈高。

哩個時候,紅衫包頭人捉左趙業出黎,押埋佢入大院。側邊又有啲蛋散話:審犯啦撚屌。喱個時候,妹夫又出現,仲喺度鬧,話趙業屌牛仔無戴套。妹夫一口咬定趙業係性變態,趙業哩啲毒撚連完整句子都講唔到,就梗係駁唔到啦。

忽然天上飛來一執巨鏡,懸浮半空中。抬起頭睇,鏡入面播緊片,係妹夫屌牛仔唔戴套,趙業縮喺被竇睇直播。咁妹夫無野講啦,唯有認左佢啦。之後紅衫包頭人又帶趙業去另一度,有個類似官既屌佢話:「你做咩偷人底褲?仲有,你喺滑州既市集,偷左人三粒陽丹。」趙業拗底,即刻認錯做契弟,最後竟然無事。

審完,紅衫包頭人帶佢出返去,趙業問:「一場黎到,帶我兜個圈得唔得?」於是佢地走上山,玩滑浪飛船,跟住山上既流水衝落去。過左好耐,終於停左喺舊石度。喺石度,佢見到有青色白色兩條路。紅衫包頭人仲玩埋影分身,一分為二,一個帶路,一個喺後面催佢行。行行下,又升左上個石崖,再行多陣,見到路既兩旁有好似紅藍花既草,風一吹,就成為了花海了。又有另一種草,貼喺地面生,岩岩生既時候似蘑菇,開花之後成個盤咁大,金黃色。

再繼續行,趙業見到有大火,直噴上天,成座山咁。等到啲火熄,佢又繼續行,去到一座大城,街道兩旁種滿果樹,仲有一隊仙女喺度表演吹簫,個個都樣靚腰幼長腿大波,癡撚線。

再連行三道門,每道門都紅當當,閃閃亮,高到見唔到頂。正殿又有三重,全都陳列住神像。喺入面,趙業見到一個道士,好像以前相識。趙業想做人契弟,人地唔肯。

好快又要審,紅衫包頭人帶住趙業去另一座大院。中間有個戴絳冠、帔紫霞袍,兩邊有著紅衫既陪坐。佢地話check 下《戊申錄》先。本野同人間既檔案記錄差唔多。最上面寫人既生辰,之後就寫人既姓名、年紀,再下面寫出生年月日。另外一行,寫六十甲子,再分年月日寫唔同發生過既事。每個人既功過,都寫哂喺上面。如果咩事都無,嗰日就寫無事。趙業偷攞自己本野黎睇,入面姓名、生辰日期,全部岩哂。被檔案記錄既人超過億兆。紅衫包頭人話,《過錄》每六十年出一本,用黎考校人間善惡,個天就會跟據哩本野,計算人間福禍。

最後,紅衫包頭人帶趙業,同佢講:「喺度行既,係你既靈魂。你沿住喱條路行就可以返屋企,千祈唔好回頭望呀!」趙業聽佢講,一路快快腳行,仲行到仆街,一跌佢就醒左了。屋企人話,佢已經死左七日。後來,趙業寫左一本書,叫做《魂游上清記》,記返低喱件事。
新年收禮物,我祝大家收到壽桃牌喇沙拉麵

新年放張愛麗詩圖賀賀佢
摩牙
原來有2
留個名先
留名
頹廢中文:「中意」「鍾意」「鐘意」定「中二」

究竟「中意」「鍾意」「鐘意」定「中二」先岩,連登舊登嘈過幾次,我地睇睇literature review。

https://lihkg.com/thread/58538/page/1 (2016年12月29日)

#9張松溪
鍾意同中意係兩個意思嚟
鍾意(zung1ji3) 鍾=喜歡,例: 一見鍾情
中意(zung3ji3) 係合心意咁解,”中”字意思類似 “正中下懷” 個”中”

#19 power_off
「鍾意」是廣東話, 意思是喜歡, 愛. 書面語無此詞語. 但查辭典(台灣教育部國語辭典 http://140.111.1.22/mandr/clc/dict):
「鍾愛」 = 特別疼愛。[北史˙卷十二˙隋煬帝本紀:上美姿儀,少敏慧,高祖及后於諸子中,特所鍾愛。三國演義˙第十六回:惟嚴氏生一女,布最鍾愛。]
「鍾情」 = 專情愛慕。如:一見鍾情。
至於「中意」, 也是一個正確的書面語, 意思係合意、滿意。[漢書˙卷四十五˙江充傳:奉法不阿,所言中意。初刻拍案驚奇˙卷三:老身虛心冷氣,看他眉頭眼後,常是不中意,受他凌辱的。]
意思類似「啱聽」.
所以要真的要寫的話, 「鍾意」比較正確. 而且「中意」的「中」讀「種」音(同「中獎」「中傷」, 「中規中距」等情況), 不是讀「鍾」音.
2006–05–22 19:11:02 補充
以上只適用於口語廣東話, 考試不可以真的寫「鍾意」. 而且如果是考辨認錯別字, 「鍾意」是別字,「中意」才是正確.
來源: http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006052201558

仆你個街,copy 咁大段野,來源係yahoo 知識。我地再睇返高登

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=4642817&page=1 (2013年8月16日)

再仆多你一次,成個討論原來就喺Yahoo 知識度黎。

合理懷疑舊登會員 飛. = 新登會員 power_off
「意」
成個討論最緊要係「意」字,唔明點解無人講。

紅線係原文,黃線係注譯。得啦,我知你無睇到張圖。

《說文解字》話:「意,志也。从心音。察言而知意也。」

「察言而知意也」,即係話留心聽人講野,就知人想點。

段玉裁注話:「《大學》曰:『欲正其心者,先誠其意。』誠謂實其心之所識也。如惡惡臭。如好好色。」

「欲正其心者,先誠其意」,即係話端正自己之前,必先要充實確定自己既想法。譬如你討厭惡臭,喜歡靚女,哩啲都係可以肯定既。

登登燈鄧,我地得到阿媽係女人既結論:

「意」=「想法」
1.「鐘意」

《說文解字》話:「鐘,樂鐘也。」

Musical instrument you know?

「鐘意」一定係錯既。唔關事既唔討論。
2.「鍾意」

上面#19 會員 power_off 所引用既yahoo 知識話:

「鍾愛」= 特別疼愛 。
「鍾情」= 專情愛慕 。
所以要真的要寫的話,「鍾意」比較正確。

屌你老母。

「鄭月娥」 = 公正無私既行政長官 。
「鄭若驊」 = 誠實守法既律政司。
所以「鄭子誠」絕對無陰謀,只係想播歌。

《說文解字》話:「鍾,酒器也。从金重聲。」

段玉裁注話:「古者此器葢用以宁酒。故大其下、小其頸。自鍾傾之而入於尊。自尊勺之而入於觶。故量之大者亦曰鍾。引申之義爲鍾聚。」

可見「鍾」係裝酒容器黎。

安邑下官鍾。
Source : https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%8D%BE_(%E5%AE%B9%E5%99%A8)

段注最後一句好緊要:「鍾」引申之義爲「鍾聚」。

「鍾聚」,即係「聚集」,即係「儲埋一齊」。你見到「鍾」係用黎裝酒啦?

可以積累、可以分多與少既野,先用「鍾」。

中學讀過杜甫〈望嶽〉:「造化鍾神秀,陰陽割昏曉」。

講泰山聚集大自然既秀麗景致。

愛情、情感可以積累、可以分多少。

成語有「一見鍾情」,即係一見就沉船啦。

霑叔 黃霑寫既〈為你鍾情〉,第一句話:

「為妳鍾情,傾我至誠。」

就係話同最愛嗰條女結婚呀。你估佢只係愛過一條女咩?

上面yahoo 知識引《三國演義》話:「曹氏先亡無出,貂蟬亦無所出,惟嚴氏生一女,布最鍾愛。」

呂布大細超,最愛生得出嗰個嚴氏 ,而唔係生唔出既貂蟬。

點解唔用得「鍾意」?

上面講左,「意」=「想法」。譬如:你討厭惡臭,喜歡靚女。

咁「想法」,可唔可以「鍾」,可唔可以「聚集」,可唔可以「大細超」?

合唔合你意,其實係yes/no question 黎。

譬如:

(1) 我中唔中意食壽桃牌喇沙米線?中意。

梗有仆街話:我話我最中意食屎

嗱,有個「最」字,即係「意思」、「想法」可以分程度,可以分大細啦。咁即係「鍾意」係岩啦!!!

好神奇。如果可以分程度:

「最中意」係100%
「幾中意」係75%
「中意」係50%
「少少中意」係25%
「唔中意」係0%

一樣野,你得50 %中意,仲係咪中意?

所以「最中意」、「少少中意」、「幾中意」都係錯誤用法。

好多人詞彙貧乏,中文停留喺小一水平。咩野都加個「最」字黎表達,其實好可悲。

記住哩個例子:我中意睇AV,女優之中我鍾情於美雪ありす。
3. 「中意」

《說文解字》話:「内也。从口。上下通。」
上同下之間,就係「中」。

段玉裁注話:「中者、別於外之辭也。别於偏之辭也。亦合宜之辭也。」
中,唔係外面,唔係側邊。即係唔多唔少,岩岩好咁解。

「中」,即係「合宜」,即係「岩岩好」。唔係「中」就係「偏」/「外」。

頭先講左,中唔中意係yes / no question。所以唔係「鍾意」,而係「中意」。

題外話:所以中國以外,就係外國,唔關民族主義事,純粹係語義問題。

---

見過有人話:佢知「中意」先係岩既。但係佢用開「鍾意」,所以就用「鍾意」。

咁其實好中二,明知「中意」先岩,筆劃又少啲,點解唔改正自己?

總之:

「中意」先係正確用法。
hi, 有無人喺度呀?

二月考試加拜年出少左。三月會努力寫多啲
可唔可以幫我推去第4 頁? 哩頁太多字
出聲就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞