重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
果然係好得閒
pish
有無好刺激嘅俠客故事
Lm
Push
下個禮拜有新文
嘗試下
push
好睇,支持樓主
好耐無返黎睇~
可能聽日有,可能後日有,總之今個禮拜實有
食左米粉同拉麵 個人覺得拉麵好食D
米粉麻麻地 打開包裝見到唔係乾米粉有D 究竟可以擺幾耐...
Push
〈X多士娶妻記〉 [0]

有皮秀才[1]者,祖遺田產甚豐,而性慳且痴,多疑且妄。嘗昏夜讀書,偷兒已潛伏於窗下,聞秀才且讀且語曰:「如此刻苦,定中鄉魁。是宵,當有魁星出現否?」偷兒退而粉墨繪面,左握紙鏹,右執枯毫,潛立於座後。秀才回首,驚且呼。僞魁星因而大跳,袖撲其燈,燈光遽滅。秀才懼而就寢,鼻息鼾然,偷兒乃大爲搜括,銀錢衣錦,箱篋一空。

然而立之年,尙不知有人道之樂。偶行陌上,見狗在草際交合,退而問人曰:「狺狺[2]者何事?加於其同類之背。」

人嗤之曰:「子不知耶?春意足,百物育,狗性發,如人之與婦媾也。」

又問:「人與婦媾何故?」

曰:「子身何處來耶?男女媾精,始有人種。」

既而大悟曰:「詩云:『亦既見止,亦既遘止』[3],當卽交媾之媾,不然既見又覯,非重文耶。」心大動,忽萌娶婦想。

初娶老儒之女,貌頗佳。合幃之夕,解衣登床,堅命婦作犬伏,以任其為所欲為。婦怒曰:「良人者,所仰望而終身者也。今若此,人之性其猶犬之性與。」乃大詬厲怒而出其婦。

踰年不能忍,倩人作氷[4]。氷曰:「子不知娶妻之難耳。不貞之妻,實足召辱,稍不愼卽老元緒[5]矣。」

曰:「何為不貞?」曰:「處子貌美,嘗有人踰牆而摟之者是也。」

曰:「若是且奈何?」曰:「易耳。如風鑑。某有女,美且貞,但非以豐資聘不可。」

秀才倍其資以與氷入槖[5],仍以口舌撮合而成娶歸。秀才私計貞之與否,於何騐之。既而大喜,手之舞之足之蹈之,獃容百出曰:「得之矣。」

是夜登榻,新婦含羞,遽以勢示之,問此何名,婦不語,堅問之,乃俏語曰:「此陽物也。」秀才大怒,以為其婦知物之乳名,必不貞,又出之。

明年,娶漁家女爲婦,亦如前狀。問何物,曰:「此龜頭也。」秀才大怒,以為其婦知物之官名矣,又出之。

是年秋,又娶玉工之女為婦,問如前狀。曰:「此玉莖也。」秀才大怒,以為婦知物之別號矣,又出之。

由是遂鰥,年三十餘,心頭歴歴繪犬狀,慾火大熾不能耐,斯須遍託同人,代為物色一貞婦,玉臺之聘,薑桂之酬,己所不吝也。友有涎其値者,代覓一中年妓名「黑牡丹」,頗有妖艶且略通文,敗柳殘花,車馬冷落,而粗釵膩粉,猶帶笑倚其門。聞有人欲娶之爲婦,恨不急急走入室,固無待迎七香車也。

友預與妓訂歴歴言其狀曰:「定情之夕,渠不問良已,若再問,當對以摸棱語,毋輕道主名。」妓曰:「諾。」

聘已旋娶,却扇筵開[6],風姿尙在,秀才趨近其肩,玩其貌,嗅其香,神已醉而骨已蘇矣。酒闌客散,急急入帷,以勢示妓,問此何物?

妓瞠視良久曰:「此何物耶?一東西耳。」

秀才大喜謂:「此必貞,不然何但云東西,而不能知其名氏與。」跨而綢繆新發之硎其樂更急。少頃事已,命妓拭其精。

妓曰:「那有間情為汝拭涕。」

秀才益喜謂:「明明精也,而誤爲涕,」因僵臥繡衾,口吟一絶云:「三十餘年娶一妻,洞房花燭問東西,而今纔識于飛樂,一陣酸麻流鼻涕。」

妓聞之撫掌大笑曰:「汝連未成人且不識尙作詩耶。」盖俗以人精爲「未成人」。秀才乃懊喪不已。

晨起有無賴子以一帖署於門曰:

笑柄無如皮阿獃,洞房奇計巧安排。誤將涕字平平讀,好把精兒緩緩揩。

才既秀兮何太怪,妓而老矣况能乖。明年獃物生獃種,噴嚏連連滾出來。

又署一聯云:

女點男痴,鼻竅纔通,休斆犬。人棄我取,頭銜新換,不妨龜。

久之,魁曜無靈,名終康了,青氈坐困,家業遂傾。

妓語秀才曰:「子憂貧乎?」

曰:「然。」曰:「一頂緑頭巾,豈眞壓人欲死耶,奴非貞婦,子眞妓夫,如不以爲羞,饘粥無缺耳。」

秀才大喜曰:「男雖失業,女能禦貧,鼻涕不妄流也。」遂漸誘良家子眠其室,而脇秀才為之。

— 清 宣鼎《夜雨秋燈録》續錄卷二
[0] 原標題:〈洞房花燭問東西〉
[1] 皮秀才:塌皮秀才,即係窮酸秀才。
[2] 狺狺:粵音「銀」。擬聲詞。即係等於而家叫狗做「wo wo」
[3] 亦既見止,亦既覯止:《詩經.草蟲》既其中一句。原詩既解釋應該係男女相見完就結婚。故事主角將「覯」改做「遘」,意思變左男女相見完就扑野。
[4] 氷:冰既異體字。冰人即係媒人。有興趣可以睇返〈雙縊廟〉故事。
[5] 老元緒:即係指龜公。典故待查。
[6]却扇筵開:拜堂之時。參:https://baike.baidu.com/item/%E5%8D%B4%E6%89%87
連登有個叫 X多士既,屋企好有錢啦,性格就好孤寒又癡癡地,疑心重又狂妄自大。佢有晚讀書,賊仔喺窗下潛伏,聽到多士仔自己ff 話:

「我咁撚勤力,仲唔係我中狀元?今晚睇黎會有文曲星照住我啦。」

賊仔聽到佢ff ,cosplay 癮起,就油黑自己塊面,左手揸紙錢,右手攞毛筆,cosplay做文曲星,再潛去多士個位後面企。多士擰轉頭見到,嚇到仆街。文曲星cosplayer 又嚇一嚇,袖一揮撲熄盞燈。多士好驚啦,走去瞓,仲打埋鼻鼾。賊仔聽到就大肆搜掠,咁就fatfat 啦。

多士仔去到30歲,仲係青頭黎,未扑過野。有次行路,見到兩隻狗屌緊,就問其他人啦:「哩兩隻畜生做緊咩?點解要擒上對方背脊?」

人地就串鳩佢啦:「春天呀,扑野呀,春天狗公要扑野呀,好似啲人晚晚屌老婆咁呀。」

多士仔又問:「咩叫屌呀?」

人地答:「你喺老母西黎架。男女媾精,先有仔生,你讀過《易經》未?」

多士仔恍然大悟:「詩經話:『亦既見止,亦既遘止』,遘係卽交媾個遘啦。原來哩句係話見完條女之後要扑野。」

就係咁,多士仔心思思想娶老婆。

一開始,多士仔搵到個老儒生既女,都幾靚架。洞房嗰晚,兩條肉蟲除哂衫,多士仔叫老婆扒喺度扮狗仔畀佢後入。老婆就發火話:「可以付託終生既人,應該係我可以仰望既,而家你咁做同狗公有咩分別? 」就係咁,臨門一棍撻Q,多士仔第一次娶妻失敗。

多士仔毒左一年,終於忍唔住,走去搵媒人幫手。媒人就話:家陣娶老婆難呀,一個唔好彩娶左caca 返黎,你就由頭綠到腳指尾。」

多士問:「咩叫caca 呀?」

媒人答:「呃老公錢去勾佬嗰種賤貨囉。」

多士問:「咁我點算呀?」

媒人答:「好簡單姐。睇相佬話,某某個女,又靚又忠貞,不過人地屋企要好多聘禮。」

聘禮姐,多士屋企大把午餐肉,咪幾百罐幾百罐咁送過去囉。之但係,多士又驚自己娶左個賤人,畀帽自己戴。最後佢諗左條橋……

又到洞房既時間啦。我地多士仔鳩fing fing 問老婆喱條係咩黎。人地梗係唔答啦,點知佢死要人答,咁人地咪答「咕咕」囉。點知多士仔面色一沉,以為條女識答咕咕,即係淫婦啦。咁就第二次娶妻失敗。

下一年,佢娶個漁家女做老婆。又好似之前咁啦,show 鳩畀人睇,問係咩黎。今次哩個答「龜頭」囉。多士仔又嬲。咁正式既名都講得出,唔慌好女啦,又唔要。

同年秋天,再娶左個玉工既女。又問。今次人地答「玉莖」。佢又嬲啦,講得出玉莖既,即係有經驗啦,又唔要。

唉,多士仔去到三十幾歲,咩女都無。又諗起連狗公都有得後入,而佢無,真係好可憐。所以又搵人幫手娶老婆。今次真係洗幾多錢都得。有個濕鳩朋友想昆佢錢,就去雞竇搵左隻老雞,叫「黑牡丹」。「黑牡丹」都仲幾索,仲識幾隻字添。不過既要叫得「黑牡丹」自然就黑過阿嬌啦,都唔慌多人幫襯。佢一聽到有人肯埋佢單,即刻連倒貼都肯,仲要咩聘禮呀……

濕鳩朋友醒呀,同「黑牡丹」講定:洞房嗰晚,咩鳩咩撚都唔講得,多士仔點死問,都要含糊其詞。

呵呵呵,臭雞同處女最大既分別就係臭雞識扮野,you know?擺完酒多士仔趕坐入閘,又攞碌鳩出黎問咩黎。

臭雞一早有哂準備,就交足戲話:「咩黎架,未見過。」

多士仔即刻開心哂話:「嗚…我終於娶到處女了。如果唔係處,點會up唔出鳩係咩名。」就係咁,多士仔一桿入洞,正所謂單車行西隧,梗係暢通無阻啦。

9秒9後完事,多士仔叫臭雞抹精。臭雞就話啦:「邊有心情同你抹鼻涕。」

多士仔更開心啦:「明明係精,你就話鼻涕,真係娶到處女囉。」仲即刻吟首事後詩:

三十餘年娶一妻,洞房花燭問東西,而今纔識于飛樂,一陣酸麻流鼻涕。

臭雞聽完忍唔住笑,串佢話:「你連未成人都唔識,仲學咩人作詩。」未成人即係當時精液既俗稱。唉,多士仔聽完就灰左,不過由青頭仔變成綠帽俠,都係一種進步,係值得高興既。

第二日,有條粉腸貼左首詩喺佢門口:

笑柄無如皮阿獃,洞房奇計巧安排。誤將涕字平平讀,好把精兒緩緩揩。才既秀兮何太怪,妓而老矣况能乖。明年獃物生獃種,噴嚏連連滾出來。

又寫左副聯話:

女點男痴,鼻竅纔通,休斆犬。人棄我取,頭銜新換,不妨龜。

久而久之,多士仔終於敗哂副身家。咁讀書功名就梗係無佢份啦……

臭雞就同佢講啦:「你係咪無錢呀?嗱,綠帽哩家野呢,就壓唔死人既,我就唔係咩貞婦啦,你睇落都幾似龜公啦。你唔怕無面既,跟我搵食,實餓你唔死喎。」

就係咁,佢兩公婆就一個做雞、一個做龜,大家重回生活正軌,係咪好感人呢?
拉麵最好食呀,不過貴

我無食過米粉,唔中意食。公仔麵底都唔中意食
樓主好波
xo 米線
無食過,口感如何
法比你踢波愈黎愈慢
落水唔好煮太耐,煮到佢彈牙
煮好撈醬撈到D色均勻之後就可以大啖大啖
話說上次無XO味,買左喇沙味。
之後太好味一次過煮哂三包
我都唔知點解,宜家連一腳波都俾唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞