重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
召喚:
Cesc_Fàbregas巴打
自卑爛面兔巴打

之前一齊譯左篇 '唔好信北京',我可唔可以擺上medium?

我會照落返你地名,同埋唔會係member post
草堂幾好睇
中學時代煲哂
而家都唔太記得
巴打幾有心
你做緊野?
支持

巴打無新人入可能一開波講medium 講課金吸引唔到佢地
下次開新post 試下遲一兩個reply 先提
今次仆街了,隨時下年先推到1001
底層奴工一條
喇沙(鮑魚)麵巴打你随便放啦
你出多d好野
實有巴打同你推嘅
推~~

(我覺得隻喇沙麵好淡味, 如果再濃D就正啦)
留名
你有無試埋拉麵同米線?

壽桃牌公仔麵底真係麻麻,拉麵好食得多
〈打〉

今世俗言語之訛,而舉世君子、小人皆同其繆者。惟打字爾。

打,(丁雅反)[1] ,其義。本謂考擊故人,相毆以物。相擊皆謂之打。而工造金銀器亦謂之打,可矣。葢有槌撾作擊之義也。

至於造舟車者曰打船、打車;網魚曰打魚;汲水曰打水;投夫餉飯曰打飯;兵士給衣糧曰打衣;糧從者執傘曰打傘;以糊黏紙曰打黏;以丈尺量地曰打量;舉手試眼之昬明曰打拭。至於名儒碩學語皆如此。觸事皆謂之打,而徧檢字書,了無此字。

(丁雅反者)其義主考擊之。打自音謫,疑當作(滴耿)。以字學言之。打字從手、從丁。丁又擊物之聲,故音(謫耿)為是。不知因何轉為丁雅也。

---北宋 歐陽脩《歸田録》卷二
【注】
[1] 丁雅反:反,係指反切,係古代既注音方法。反切法取兩個常用字,前者取聲母,後者韻母同聲調。北宋官方語言,唔係普通話同廣東話。當時首都係開封,咪係開封話囉。

延申閱讀:
[反切法] https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%8F%8D%E5%88%87

[中國歷代官方語言] https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E6%AD%B7%E4%BB%A3%E5%AE%98%E6%96%B9%E8%AA%9E%E8%A8%80

(聰明既連登仔女,究竟哩個打字用得岩唔岩? )

你班戇鳩成日話咩保衛文化,其實根本連字都唔識多隻。而家無論讀過書定係白癡仔,都會亂咁用個「打」字。

「打」字,教埋你讀,聲母同丁,韻母同雅。原本既意思係就係打交,兩個人你一拳、我一拳嗰種。攞武器既,互相擊打,又叫做打。工匠造金銀器,又叫做打,總之要兩樣野對劈啦。

至於造船造車,你地叫打船打車(仆你個街,平日話打的打的,有無諗過自己up緊咩?);網魚叫打魚;汲水叫打水;工人裝飯叫打飯;士兵收衣糧叫打衣糧;隨從擔遮叫打傘;用漿糊黏紙叫打黏;用丈尺量地叫打量;捽眼叫打拭。

啲自稱讀過書既,教統局局長嗰啲戇鳩,根本就詞彙貧乏。見到咩都話打,但係我歐陽脩睇咁撚多書,根本就搵唔到咩打車打船打飛機既例子。都唔知邊條仆街作出黎,作完又有一班智障跟住用。

鬧埋你班懶音鬼,而家你地將個「打」字讀:聲母同丁,韻母同雅,其實都係讀錯。「打」字既意思主要是敲擊,發音應該係:聲母同謫,韻母同耿。我地用文字學既角度講,「打」字從手從丁,丁係敲擊物件所發出既聲音,所以「打」字既發音:聲母同謫,韻母同耿先係岩既。(按:完全唔知有咩關係)我都唔知點解而家會變左:聲母同謫,韻母同耿。屌。

(聰明既連登仔女,究竟哩個打字用得岩唔岩? )

你班戇鳩成日話咩保衛文化,其實根本連字都唔識多隻。而家無論讀過書定係白癡仔,都會亂咁用個「打」字。

「打」字,教埋你讀,聲母同丁,韻母同雅。原本既意思係就係打交,兩個人你一拳、我一拳嗰種。攞武器既,互相擊打,又叫做打。工匠造金銀器,又叫做打,總之要兩樣野對劈啦。

至於造船造車,你地叫打船打車(仆你個街,平日話打的打的,有無諗過自己up緊咩?);網魚叫打魚;汲水叫打水;工人裝飯叫打飯;士兵收衣糧叫打衣糧;隨從擔遮叫打傘;用漿糊黏紙叫打黏;用丈尺量地叫打量;捽眼叫打拭。

啲自稱讀過書既,教統局局長嗰啲戇鳩,根本就詞彙貧乏。見到咩都話打,但係我歐陽脩睇咁撚多書,根本就搵唔到咩打車打船打飛機既例子。都唔知邊條仆街作出黎,作完又有一班智障跟住用。

鬧埋你班懶音鬼,而家你地將個「打」字讀:聲母同丁,韻母同雅,其實都係讀錯。「打」字既意思主要是敲擊,發音應該係:聲母同謫,韻母同耿。我地用文字學既角度講,「打」字從手從丁,丁係敲擊物件所發出既聲音,所以「打」字既發音:聲母同謫,韻母同耿先係岩既。(按:完全唔知有咩關係)我都唔知點解而家會變左:聲母同謫,韻母同耿。屌。

應該係 聲母同丁,韻母同雅 先啱?
岩呀草蜢,我又打錯
原來開左新post

留一留名先

最近比較忙,應該新年後先有文
留名
lm
pish
多謝大家,年初一會有文
〈古代愛麗詩.趙業夢遊地府〉

明經[1]趙業,貞元[2]中,選授巴州清化縣令,失志成疾,惡明[3],不飲食四十餘日。忽覺室中雷鳴,頃[4]有赤氣如鼓,輪轉至床,騰上,當心而住[5]。

初覺精神遊散,恍如夢中,有朱衣平幘[6]者,引之東行出山,斷處有水,東西流,人甚眾,久立視之。又東行,一橋飾以金碧。過橋北入一城,至曹司中,人吏甚眾。見妹聓[7]賈奕與己爭殺牛事,疑是冥司[8],遽[9]逃避至一壁間,牆如黑石,高數丈,聽有呵喝聲。

朱衣者遂領入大院,吏通曰:「司命過人[10]。」復見賈奕,因與辯對。奕固執之,無以自明。忽有巨鏡徑丈,虛懸空中,仰視之,宛見賈奕鼓刀,趙負門[11]有不忍之色,奕始伏罪。朱衣人又引至司人院,一人被褐,帔紫霞冠,狀如尊像,責曰:「何故竊他幞頭[12]二事?在滑州市隱橡子三升。」因拜之無數[13]。

朱衣者復引出,謂曰:「能游上清[14]乎?」乃共登一山,下臨流水,其水懸注騰沫,人隨流而入者千萬,不覺身亦隨流。良久,住大石上,有青白暈道。朱衣者變成兩人,一道[15]之,一促之,乃升石崖上立,坦然無塵。行數里,旁有草如紅藍,莖葉密,無刺,其花拂佛然飛散空中。又有草如苣[16]附地,亦飛花,初出如馬勃,破大如疊,赤黃色。過此,見火如山橫亙[17]天,候燄絕乃前。至大城,城上重譙,街列果樹,仙子為伍,迭[18]謠鼓樂,仙姿絕世。

凡歷三重門,丹雘[19]交煥,其地及壁,澄光可鑑。上不見天,若有絳暈都覆之。正殿三重,悉列尊像。見道士一人,如舊相識,趙求為弟子,不許。

頃有過錄[20],乃引出闕南一院,中有絳冠紫霞帔,命與二朱衣人坐廳事,乃命先過戊申錄。錄如人間詞狀,首冠人生辰,次言姓名、年紀,下注生月日,別行橫布六旬甲子,所有功過,日下具之,如無,即書無事。

趙自窺其錄,姓名、生辰日月,一無差錯也。過錄者數盈億兆。朱衣人言,每六十年天下人一過錄,以考校善惡,增損其算也。

朱衣者引出北門,至向路,執手別曰:「遊此是子之魂也。可尋此行,勿返顧,當達家矣。」依其言,行稍急,蹶倒。如夢覺,死已七日矣。趙著《魂游上清記》,敘事甚詳悉。

--- 唐 段成式《酉陽雜俎》卷二
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞