重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
[0] 上個post:https://lihkg.com/thread/298740/page/1

[1] 麻煩各位每睇完一個post, 中意就畀個正皮,唔中意就畀個正皮,純粹畀我數下人數。

[2] 有心情既話,可以免費注冊medium ,非付費會員每月可以睇3篇會員文章,一啲與古文無關既野,我會set 做medium member only。另外一啲已修訂好既文,都會擺上去。

Medium acc :https://medium.com/@lihkgheavytaste

紀大學士教導置頂:〈自古以來〉[0]

【原文】
南宮[1] 鮑敬之先生言,其鄉有陳生,讀書神祠。夏夜袒裼睡廡下,夢神召至座前,訶責甚厲。陳辯曰:「殿上先有販夫數人睡,某避於廡下,何反獲愆?」神曰:「販夫則可,汝則不可。彼蠢蠢如鹿豕,何足與較,汝讀書,而不知禮乎?」

蓋《春秋》責備賢者,理如是矣。故君子之於世也,可隨俗者隨,不必苟異﹔不可隨俗者不隨,亦不苟同。世於違理之事,動曰某某曾為之,夫不論事之是非,但論事之有無。自古以來,何事不曾有人為之,可一一據以藉口乎?

--- 清 紀昀《閱微草堂筆記》卷六

【注】
[0] 標體我自己加
[1] 南宮。有幾種解法。一是禮部的別稱。二是地名。紀曉嵐曾為禮部尚書,我估解作禮部,如有解錯,希望有識之士指正。

【錯譯】
禮部鮑敬之同我講,佢鄉下有個姓陳既,喺神祠讀書。夏天有晚好撚熱,唔著衫瞓左喺正殿既側面。嗰晚發夢,神屌鳩佢係露體狂。

陳生話:正殿都有幾條茂利瞓緊,我瞓側邊,你屌鳩我唔屌佢地?

神話:茂利瞓得,你唔瞓得。嗰班憨鳩鳩,蠢過隻豬,屌都廢事。你讀過書,仲唔撚識規矩?

嗱,大家有無睇過《春秋》呀?我知梗係無啦。《春秋》鬧好人,就係咁解囉。做人既野,可以跟大隊既時候,咪跟大隊囉,學咩人英雄主義先?但係都有例外既時候,唔係下下都跟既。

你班仆街,每次做衰野嗰陣,梗係話人地都有做過喎,做咩剩係鬧我先?

屌你老母,要講就講件事既對與錯。講件事有無人做過,有撚用?自古以來,有咩事係未被人做過?次次都用喱句黎做藉口,收皮啦。
〈如果夜晚被含撚/ 奶西點算好?〉

你有無睇零零發?條女可能就係被貓妖奶西。

【原文】
鄞縣[1]周緩齋厚躬云:貓能拜月成妖。故俗云:貓喜月。但鄞人飬貓,一見拜月,卽殺之,恐其成妖魔人。其魔人無殊狐精,葢雄者能化男,雌者能化女。又云:雄貓化男,亦能魔男。雌貓化女,亦能魔女。葢不在於交合,而在於吸精,犯之者通名邪病,十有九死。

鄞人有孀婦,一日忽然自言自笑,柔媚異常。已而,形神肌肉頓時消削。詰之,則云遇貓妖吸陰,一時神志昏迷,精氣被吸,遂覺疲殆,有不可支。

漢按:狐妖吸精,用桐油遍塗其陰,狐來用舌舔吸,無不大嘔而去,遂不再來。惟宜秘密方驗,見《龔氏壽世保元》。余謂:用此以治貓妖其效必同。

--- 清 黄漢《猫苑》卷上

【注】
[1] 鄞:粵音「銀」。浙江地方。

【錯譯】
浙江鄞縣人,姓周名緩齋,字厚躬話:「貓可以拜月成妖。所以俗語話:貓中意月亮。所以鄞縣人呢,一見到自己隻貓拜月,就會即刻殺左佢,驚隻貓會變成妖怪害人。貓妖同狐精一樣,貓男會化做男人,貓女會化做女人。」

又有人話:「貓男化做男人,都可以迷惑男人。貓女化做女人,又可以迷惑女人。哩啲野呢,戲肉就唔在於扑野,而在於吸精。被貓妖吸過既人,就叫犯邪病,十個有九個死。」

鄞縣有個寡婦,有一日忽然自言自笑,發哂姣食左春藥咁。無耐,愈來愈瘦又無精神。縣人捉起佢黎問,先知佢被貓妖奶西,爽到仆街,之後就話成日攰,無哂力咁。

我話呀:預防狐妖吸精,要用梧桐油搽西或者撚 ,咁狐妖一幫你奶西含撚呢,就會大嘔而去,以後唔敢再黎。哩招唔好周圍講,被狐妖知道就唔靈,我都係睇《龔氏壽世保元》學返黎。喱招呀,用黎對付貓妖一定得。
新post lm
因為呢個post 自己走咗去睇閱微草堂
學渣18年 發奮留名
新post, 大家得閒就幫手推一推

呢排睇緊聊齋
唔好呀,害死你呀。
新post LM
哩一兩日出多篇貓故事
原來新po開咗咁耐
留名先
〈古人教你發達 2: 貓奴最好呃〉

臨安[1]北內外西巷,有賣熟肉翁孫三。毎出,必戒其妻曰:「照管貓兒。都城並無此種,莫令外人聞見,或被竊去,絶吾命矣。我老無子,此與吾子無異也。」日日申言不已,鄕里數聞其語,心竊異之,覓一見不可得。

一日,忽拽索出,到門,妻急抱囘。其貓乾紅色,尾足毛髪盡然,見者無不駭異。孫三歸,責妻漫藏,箠詈[2]交至,已而浸淫於內侍之耳,卽遣人啖以厚值[3],孫峻拒。内侍求之甚力,反覆數囘,僅許一見,旣見益不忍釋,竟以錢三百千[4]取去。孫流淚,復箠其妻,盡日嗟悵。

內侍得貓喜極,欲調馴然後延御。巳而,色漸淡,及半月,全成白貓。走訪孫氏,已徙居矣。盖用染馬纓法,積日爲僞,前之告戒、箠怒,悉姦計也。《智囊補》

--- 清 黄漢《猫苑》卷下
【注】
[1] 臨安:即係而家杭州。原來好多人唔知,特登講講。
[2] 箠詈:箠,粵音「徐」,即係鞭打。詈,粵音「利」,即係鬧。
[3] 值:名詞解「數值」、「價值」。厚值,即係好多錢。啖以厚值,即係畀好多錢。
[4] 三百千:我估係三百個一千 = 300x1000= 300000 ,即係三十萬。
杭州城北面既外西巷,有個豬肉佬張三。佢每次出門都會同老婆講:「睇撚住隻貓呀,杭州無喱個品種,畀人見到偷左,我就心痛到無命啦。屌你,生唔出仔,我攞隻畜生做仔算。」張三日日都咁講,附近既人聽到都覺得訝異,只係大家都唔到。

一日,隻貓突然掙脫條繩,衝左出門口,老婆急急腳抱返隻貓入屋。嘩,原來隻貓係紅色架,由頭到尾都係,見到既人都O哂嘴,以為係孫權托世呀。之後孫三返屋企,就即係屌鳩老婆,大大既肉棒,狠狠的鞭撻。不過無用了,哩單野已經傳開去,連皇宮既太監都知道,仲既刻派人去孫三度,重金禮聘。孫三梗係唔肯啦,但係條死太監,又欸又氹,終於畀佢見到隻貓。見到就梗係抱實唔放啦,最尾咪用三十萬買左返去囉。孫三心痛呀,仲晚晚打老婆,流哂馬尿。

個死太監買到隻貓開心死,諗住馴化隻貓再攞去刷皇帝鞋上位。點知過左一排,隻貓既顏色開始淡。過多半個月,仲變左白色添。再去返孫三屋企,佢梗係攞住筆錢嘆世界啦,屌你。原來孫三係用染馬纓既方法,日日同隻貓上色。之前同老婆講既說話,SM皮鞭嗰啲都係計黎。

喱單野係喺一本叫《智囊補》既書抄出黎,唔洗搵,本書已經失傳左。
無人理
我係咪要反省下 ?
新文
而家既連登仲係識講sex 無人講學術
而家連成人台都無咩野睇
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞