重口味古人筆記 2

289 回覆
163 Like 3 Dislike
push
多謝各位

預星期一/ 二有
今日星期一 求更多有趣古文
〈以前做官要諗好多野,唔似波叔〉

乾隆壬戌癸亥間,村落男、婦,往往得奇疾。男子則尻[1]骨生尾,如鹿角如珊瑚枝﹔女子則患陰挺[2],如葡萄如芝菌。
有能醫之者,一割立癒,不醫則死。喧言有妖人投藥於井,使人飲水成此病,因以取利。

內閣學士永公時為河間[3]守,或請捕醫者治之。公曰:「是事誠可疑,然無實據。一村不過三兩井,嚴守視之,自無所施其術。倘一逮問,則無人復敢醫此證,恐死者多矣。凡事宜熟慮其後,勿過急也。」固不許。患亦尋[4]息。郡人或以為鎮定,或以縱奸。

後余在烏魯木齊,因牛少價昂,農者頗病,遂嚴禁屠者,價果減。然販牛者聞牛賤,不肯復來,次歲牛價乃倍貴。弛其禁,始漸平。

又深山中盜採金者,殆數百人,捕之恐激變,聽之又恐養癰[5],因設策斷其糧道,果饑而散出。然散出之後,皆窮而為盜,巡防察緝,竟日紛紛。經理半載,始得靖。

乃知天下事,但知其一,不知其二,有收目前之效,而貽日後之憂者。始服永公熟慮,其後一言,真瞻言百里也。

--- 清 紀昀 閱微草堂筆記卷八
[1]尻:《說文解字.尸部》:「尻,臀也。」段玉裁.注:「臀,今俗云屁股是也。」點解而家會變左JJ,實在係值得深究。
[2]陰挺:病黎。子宮頸由陰道跌出黎。我唔敢google。
[3]河間:地方名。紀曉嵐就係河間人。
[4]尋:作副詞解。意思係不久、隨即。
[5]癰:粵音「鐘」。即係痔瘡。
乾隆年間,某條村落既男女,往往有怪病。男既就屎忽生尾,好似鹿角同珊瑚枝咁﹔女子就陰挺,好似凸左舊提子,或者磨蘑出黎。

咁岩又有可以醫到喱個病既醫生,佢一割就醫返好,唔醫就死硬。大家就話係條仆街喺井度落藥,等人飲完水就發病,咁佢就發達啦。

當時內閣學士永寧做河間大佬。有人叫佢捉左個醫生去解決喱件事。永寧話:「哩單野,實有古惑架啦,但係無真憑實據。一條村,最多都係兩三口井姐,如果係真,咁搵人睇實口井,就自然出唔到古惑。如果捉左個醫生,就以後無人敢醫哩個病,咁仲死得人多。凡事都係諗多兩諗,唔好亂黎。」永寧堅持唔捉人,而病人亦慢慢減少。當地人,有啲話佢鎮定,又有啲屌佢姑息養奸。

後來我喺烏魯木齊,嗰度牛少,又賣得貴,好多農夫都黎投訴,咁我咪禁止殺牛囉,牛價果然即刻回落。然而啲賣牛既,聽到牛價平,就唔肯黎賣牛,第二年啲牛就返貴一倍。我取消個禁令,牛價先慢慢正常返。

嗰度又有深山偷挖金礦既仆街,成幾百人,捉佢又驚民變,唔捉又等如養癰。後來諗辦法斷山上既糧道,成功令餓到佢地走出黎。然而喱班仆街出山之後,又窮到做賊,之後日日要巡邏防備,又搞半年先搞得掂。

須知道天下事,就不能只考慮一邊。有啲事,你而家覺得無問題,又點知日後會唔會煩到你仆街呢?到嗰刻,我先覺得當初永寧係堅有料,唔似波叔咁ON99 呀。
留名
自己睇文言文都會好似樓主咁睇
Push
〈過左幾百年,中國人咪又係一撚樣〉

秦會[1]之當國,有殿前司[2]軍人施全者,伺其入朝,持斬馬刀,邀[3]于望僊橋下斫之,斷轎子一柱,而不能傷,誅死。

其後秦每出,輒以親兵五十人持挺衛之。初斬全於市,觀者甚衆。

中有一人朗言曰:「此不了事漢,不斬何為。」聞者皆笑。
【注】
[1] 會:唔係打錯字,同音通假「檜」。
[2] 殿前司:禁軍。
[3] 邀:可以解做「攔截」。
秦檜當政時,有禁軍軍人施全,等秦檜上朝既時候,攞住把斬馬刀,喺望僊橋下殺出,再一野劈落去,劈斷左轎柱,而秦檜咩事都無,最後施全梗係死啦。

之後每次秦檜出街,都會帶定五十個保鑣,你話之後啲人點殺佢呢……當初市斬施全嗰陣,大把人食住花生睇。

當中有人攞住個keyboard 話:「勇武有撚用咩 。」

大家都話:「岩呀岩呀 。」
勞煩大家推一頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞