點解香港男人對做gym咁抗拒

284 回覆
31 Like 180 Dislike
做gym真係可以訓練自己時間生活管理

其實好彈性架啫,又唔係叫你去擔泥打仗

得益嘅都係自己
好想知外國D gym room 會唔會同香港一樣
勁多濕鳩sales / PT 煩鳩住晒

自己走入去佢都好似唔係好想做你生意咁
去過外國兩間gym問價
不過揀返大學gym算, 20歐一個月, 六個月約
係衰遠咗啲 (不過一開始要交15歐start packet, 包60分鐘gym plan諮詢同一個月免費functional training course)
嗰邊既fitness first就大概四十幾歐一個月簽一年約
另包體能training course無限任上

其實外國好神奇,啲鋪頭商場好似唔憂做唔洗跑數,雖然租平過香港,但人地人工又高福利又好
成個gym業形象 風氣好差

市面gym房會籍
一係貴 一係就長約簽個5 到8年
上去玩機仲俾啲「教練」人身攻擊
加上gym房突然結業 騙案 新聞屢見不鮮
令香港人抗拒去市面gym

康文署直頭算鳩數
一體育館一gym房都做唔到
新落成康體大樓都冇gym房
誠放200-400K, $10/10K, 可以恒生/ HSBC / PayMe / 中銀 有意PM

https://t.me/tt7142990

藉你老母口
8點開飯
食到8點半,8點九
又要消化
一定逼住做10點左右

如果遲少少放工已經唔得

8:00開飯,食完8:25
9:00落去做,做埋熱身9:15開波重訓,10:15收工。
你話10點去做亦得,做到11點收工。
一星期做兩三日
時間一定有,你要比藉口都一定有

我自己一向做開10點
8:00開飯,食完8:25
9:00落去做??
你操條撚呀?隔一個鐘都冇就做?
首先, 你自己親身試左KEEP半年先
第二
你唔比自己食完飯消化?
我諗你嘔撚左啦做GYM果陣
落去舞兩野死番屋企咩?

我自己就消化半個鐘就落去做,咁可能個個人體質唔同。
我都話你可以10點落去做,亦可以提早食飯時間,咁大個人自己諗啦
成日話無時間果d,通常都係有時間,只係無決心,唔肯改變生活。

咪係囉, 咁撚大個人, 用下個西腦諗下
香港地做男人仲唔夠累?
人地唔做咪唔做囉
人地每日工時10-12個鐘果班, 你想人地點?
就算6點準時放工既人, 人地通勤又幾點先番到去?
體質人人唔同
每個人生活都唔同
比較條撚咩
真心唔撚明, 大家自己有自己做GYM
係要串鳩D唔做既人?
定係你地操得唔及人, 係要搵D唔做既人拎番自信心?

邊個串緊你? 我句句都導人向善。
你唔操咪唔操囉,唔使搵咁多藉口,我又無錢收 講到好似得你一個返工好長時間咁

冇話你串緊我
我係屌鳩緊串來串去果D風氣
自己唔想做去串人地做
做左一排果D串人地唔做係懶
全部都係多鳩魚
男人老狗成個八婆咁串來串去
你導人向善? 你死番上去睇去自己打野串其他人先啦, 人地話進修睇書啦果D, 又話鳩人藉口, 話咩酸味

我自己自律健身, 都睇唔過眼
唔好自命過高啦
成班男人, 比完做GYM 身材, 轉個頭睇收入,車樓錶
係要自卑既人先會咁既心態同風氣
你呢樣野串到人, 下一樣野又咪一樣輸

話咩進修果d,叫你一星期用兩日每次一個鐘做gym都話唔得,仲有咩藉口好講丫,你一句話唔中意做講完咪算囉
做運動有互動掛
成班FD吹下水又得

做gym

一來身形原本要有番咁上下先得

二來要比錢

其實唔關事

天生肌肉結構冇咁優良
瘦底身形係難操啲
要花咁多時間心機
見到自己平日作息都唔夠
仲邊有精力去做呀
平時大把嘢唔使你做咩

瘦底難操到唔操?
咁姐係肥底可以靠“脂肪“發力同轉化為肌肉?
一final停左兩星期

我都停左兩個星期
依幾日仲要病左,想去都去唔到

停左一個星期 訓都訓唔好
岩岩做左轉 個人精神哂
朝早630起身
6點放工
715回到屋企
邊有時間做

藉口,完
返屋企J下東張西望好過

6點起身番學 5點半放學 搭完車番到屋企七點幾咪又係咁做
朝早630起身
6點放工
715回到屋企
邊有時間做

藉口,完
返屋企J下東張西望好過

6點起身番學 5點半放學 搭完車番到屋企七點幾咪又係咁做

唔上gym房一樣可以係屋企做下體能
其實我反而唔鍾意d人笑我咁細粒都做
咁我又覺得我做係因為細粒先做
但你又博唔到佢 同時又比人笑搞到好自卑

唔洗理人講咩,巴打
你操野係為自己,唔係因為其他人而操

其實都唔係既,有比較先有進步
心態正面啲

但佢呢個情況係因為其他人話佢而自卑
唔係以其他人做目標競爭wo
誠放200-400K, $10/10K, 可以恒生/ HSBC / PayMe / 中銀 有意PM

https://t.me/tt7142990

錯POST
因為做gym嘅女人好多就咁著bra top,毒撚唔敢望
一來工時長,二來有時間都去讀書進修先
我夜校讀完個degree先有時間同閒錢去gym
識得操一定係操個大腦先

咁識諗當初點解入唔到u?

個個都咁識諗,呢個世界無窮人啦
其實我反而唔鍾意d人笑我咁細粒都做
咁我又覺得我做係因為細粒先做
但你又博唔到佢 同時又比人笑搞到好自卑

唔洗理人講咩,巴打
你操野係為自己,唔係因為其他人而操

其實都唔係既,有比較先有進步
心態正面啲

但佢呢個情況係因為其他人話佢而自卑
唔係以其他人做目標競爭wo

大隻既人都係由細粒開始
一final停左兩星期

我都停左兩個星期
依幾日仲要病左,想去都去唔到

停左一個星期 訓都訓唔好
岩岩做左轉 個人精神哂

尋晚個半月嚟第一次做 (雖然係light training, 太耐冇做未入返狀態)
瞓得好好 久違既肌肉痛

做運動有互動掛
成班FD吹下水又得

做gym

二來要比錢

其實唔關事

天生肌肉結構冇咁優良
瘦底身形係難操啲
要花咁多時間心機
見到自己平日作息都唔夠
仲邊有精力去做呀
平時大把嘢唔使你做咩

瘦底難操到唔操?

瘦底都算易,但要食多啲休息多啲

2.肥底脂肪同肌肉二回事,無得轉化
做gym唔係問題 食先係問題 周街都垃圾食物
做運動, 我都想....
我依家放緊annual .冇平日返工咁攰, 我真係多左跑步.
但係一返左工, 返到屋企真係攰過隻狗.....

我當年最健康, 運動量最高的時間, 就係雙失果陣
因為做gym嘅女人好多就咁著bra top,毒撚唔敢望

好易me too

其實食果part先最燒錢

外國幾十蚊大大塊扒,同一塊扒香港要三舊水

外國幾十蚊大大塊扒,同一塊扒香港要三舊水

無計既
做運動有互動掛
成班FD吹下水又得

做gym

二來要比錢

其實唔關事

天生肌肉結構冇咁優良
瘦底身形係難操啲
要花咁多時間心機
見到自己平日作息都唔夠
仲邊有精力去做呀
平時大把嘢唔使你做咩

瘦底難操到唔操?

瘦底都算易,但要食多啲休息多啲

2.肥底脂肪同肌肉二回事,無得轉化

我知呀
自己就係由肥底練上去
望到個瘦底fd明明隻手細我兩個圈 但佢可以爆哂根
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞