點解香港男人對做gym咁抗拒

284 回覆
31 Like 180 Dislike
有冇人去開康文署之外既場做? 果D地方多唔多廢老
係唔操既,總會有一萬個藉口
都冇所謂,個人選擇
不過就唔好年紀大左d病痛出黎就突然係度瘋狂做運動諗住可以補救
好多人個觀念都好有問題,覺得做gym=要操到好大隻

藉你老母口
8點開飯
食到8點半,8點九
又要消化
一定逼住做10點左右

如果遲少少放工已經唔得

8:00開飯,食完8:25
9:00落去做,做埋熱身9:15開波重訓,10:15收工。
你話10點去做亦得,做到11點收工。
一星期做兩三日
時間一定有,你要比藉口都一定有

我自己一向做開10點
9:00落去做??
你操條撚呀?隔一個鐘都冇就做?
首先, 你自己親身試左KEEP半年先
第二
你唔比自己食完飯消化?
我諗你嘔撚左啦做GYM果陣
落去舞兩野死番屋企咩?

我自己就消化半個鐘就落去做,咁可能個個人體質唔同。
我都話你可以10點落去做,亦可以提早食飯時間,咁大個人自己諗啦
成日話無時間果d,通常都係有時間,只係無決心,唔肯改變生活。

咪係囉, 咁撚大個人, 用下個西腦諗下
香港地做男人仲唔夠累?
人地唔做咪唔做囉
人地每日工時10-12個鐘果班, 你想人地點?
就算6點準時放工既人, 人地通勤又幾點先番到去?
體質人人唔同
每個人生活都唔同
比較條撚咩
真心唔撚明, 大家自己有自己做GYM
係要串鳩D唔做既人?
定係你地操得唔及人, 係要搵D唔做既人拎番自信心?

邊個串緊你? 我句句都導人向善。
你唔操咪唔操囉,唔使搵咁多藉口,我又無錢收 講到好似得你一個返工好長時間咁

呢句:成日話無時間果d,通常都係有時間,只係無決心,唔肯改變生活。
你用左自己工時去度人地有冇時間已經係on9。

呢句都叫串緊你 會否太脆弱
你以為全香港做gym的人都工時好短? 得你地工時最長日日都無時間
其實我反而唔鍾意d人笑我咁細粒都做
咁我又覺得我做係因為細粒先做
但你又博唔到佢 同時又比人笑搞到好自卑
從來唔會笑人唔做gym
興趣一種黎姐,可能人地做其他野會仲開心呢
不過硬係有D人唔知咩心態
見你操左幾個月又問做乜未變張家輝
好啦到你操左一排有D成績就話你第時忙就keep唔住嫁啦

好多人都係咁
其實,公道講句

響香港健身呢個風氣係比較中產

因為其實真係要錢,你蛋白質都要搵錢買。

我朝朝早7點早場gym見到咁有恆心既

通常都係生活上鬆動d既人

搵朝唔得晨一日返十尻幾個鐘既工種真係好難操野

點解你話香港既鬼佬有d都返十幾個鐘又操到

因為人地人工高,九成住港島。commute去gym時間短

咪操到

利申:操開

同感
:唔夠高就唔好做gym啦
又唔諗下已經唔夠高 做下gym等自己身型好睇d都唔比
搵deer同你做gym嘛
一final停左兩星期

Final我照操 抽一粒鐘出黎對溫書冇咩影響
重要既係有好既時間管理

星期六完左一科操操先
有冇人去開康文署之外既場做? 果D地方多唔多廢老

P記都幾多廢中廢老

利申:P記永久會員

唔洗理人講咩,巴打
你操野係為自己,唔係因為其他人而操

9:00落去做,做埋熱身9:15開波重訓,10:15收工。
你話10點去做亦得,做到11點收工。
一星期做兩三日
時間一定有,你要比藉口都一定有

我自己一向做開10點
9:00落去做??
你操條撚呀?隔一個鐘都冇就做?
首先, 你自己親身試左KEEP半年先
第二
你唔比自己食完飯消化?
我諗你嘔撚左啦做GYM果陣
落去舞兩野死番屋企咩?

我自己就消化半個鐘就落去做,咁可能個個人體質唔同。
我都話你可以10點落去做,亦可以提早食飯時間,咁大個人自己諗啦
成日話無時間果d,通常都係有時間,只係無決心,唔肯改變生活。

咪係囉, 咁撚大個人, 用下個西腦諗下
香港地做男人仲唔夠累?
人地唔做咪唔做囉
人地每日工時10-12個鐘果班, 你想人地點?
就算6點準時放工既人, 人地通勤又幾點先番到去?
體質人人唔同
每個人生活都唔同
比較條撚咩
真心唔撚明, 大家自己有自己做GYM
係要串鳩D唔做既人?
定係你地操得唔及人, 係要搵D唔做既人拎番自信心?

邊個串緊你? 我句句都導人向善。
你唔操咪唔操囉,唔使搵咁多藉口,我又無錢收 講到好似得你一個返工好長時間咁

呢句:成日話無時間果d,通常都係有時間,只係無決心,唔肯改變生活。
你用左自己工時去度人地有冇時間已經係on9。

呢句都叫串緊你 會否太脆弱
你以為全香港做gym的人都工時好短? 得你地工時最長日日都無時間

不得不承認,我身邊識操開既師兄工時都係九個鐘內,仲要必定唔洗OT
物以類聚, 我身邊男男女女都好多做GYM

同意,身邊9成fd都係操gym

比著我身邊個個打機毒撚我可能都唔會操

打機毒撚

除咗打機之外
做gym做運動係第二興趣
可以發洩下
一聽到做gym 2個字
個個都擰晒頭咁
搵埋d爛籍口
冇時間 又話驚太大隻

你邊度聽返黎架

唔洗理人講咩,巴打
你操野係為自己,唔係因為其他人而操

其實都唔係既,有比較先有進步
心態正面啲

對住你呢d人真係都唔知講乜好
1. d sales 好撚煩
2. 放工攰到隻狗咁, 有撚精力咩....又要讀書又要進修
始終健身呢個風氣響香港都係唔能夠普及到架喇

因為gym月費老實講唔平

已經令好多人卻步
做gym係個人紀律既修行

當你有規律地做左起碼一年 明白到原來你可以set個目標然後一步步努力達標去到你想要既身型 做到想做既動作

你就知道原來係人生其他事上面你都可以坐言起行 呢個係你對自己既要求同修為 心理強大先可以做大事

總結: 健身健心
始終健身呢個風氣響香港都係唔能夠普及到架喇

因為gym月費老實講唔平

已經令好多人卻步

老老實實 一星期去玩一次 果次一兩小時左右 P記果D有無時鐘計
食完飯抖2-3個字換衫都可以去做啦
又唔係去做帶氧
我自己就食完嘢就直接去做
最緊要唔好當佢係工作
我自己就好enjoy做gym
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞