沈陣營第六十八期 - Santa Shum is coming to twon

1001 回覆
10 Like 3 Dislike

無知一問 師父係全球富豪排第幾? 係咪贏索羅斯九條街?

笑左

你攞國際著名大鱷同一個喺香港要租樓嘅肥煙剷比,過份啲掛

大膽 師父預測到未來有一場巨大既金融危機

李+x 四叔都將會變負資產
但師父keep住開淡倉

隻黑天鵝一黎 師父食淡倉仲唔食到變香港首富

四叔變負資產 ..... 樓王同好多兄弟,包括我,買撚左12 同435㗎

禁堅
星期一開市即刻all in put 爆佢

師父咁掂 佢間公司當然掂

大膽 師父預測到未來有一場巨大既金融危機

李+x 四叔都將會變負資產
但師父keep住開淡倉

隻黑天鵝一黎 師父食淡倉仲唔食到變香港首富

四叔變負資產 ..... 樓王同好多兄弟,包括我,買撚左12 同435㗎

禁堅
星期一開市即刻all in put 爆佢

師父咁掂 佢間公司當然掂

敦倫金
唔怪師父身邊咁多囡囡
【沈大師股評】索羅斯也只是凡人一個

香港投資日報
1 年 ago
文: 沈大師

最近有報導,國際知名投資者索羅斯,正在招兵買馬,在香港增兵,擔心其正有所圖。早幾年此大鱷正部署退休,言猶在耳,今年已多次發展言論,高調向市場傳遞其看法及投資取向。究竟是進是退?實不得而知。難道這就是大鱷的特性?就是你估佢唔道。

今年初,在農曆年前,索羅斯高調話沽空人民幣、沽空港股。當時其言論確實令一眾散戶震驚,嚇到個個都唔敢買。然而,港股就正正在那一刻見底回升,從18200點升到21600點。人民幣也是一樣,在二月見底之後,一直挾上,直至所有跟風的空軍節節敗退之後,人行才慢慢將人民幣貶值。當日筆者公開力排眾議,叫大家不要被其言論所嚇倒,結果大勝一仗。

其實筆者戰勝索羅斯已不是第一次,最令自己自豪的一次,應該是數年前的歐債危機,當日他叫齊一班基金經理,於歐元兌美元在1.21水平,齊齊造淡。結果,歐元挾上1.51水平才回落。當日筆者也是市場少有的評論員,叫大家於當時的水平揸歐元。

今次索羅斯在港大展拳腳,目標為何,仍有待觀察。但經傳媒的渲染之後,或多或少也會引起市場的震盪。特別是散戶,一聽其名就聞風色變,自然會進退失據。在敵不動我不動的情況下,還是先聽其言、觀其行,謀定而後動吧!唔好一聽其名,就未打先輸。

師父威武

笑左

你都on9, 師傅有冇限注,索羅斯有冇?
如果97果時師傅係攻擊香港,香港政府訓身都要輸比佢
考試了

香港投資日報
1 年 ago

最近有報導,國際知名投資者索羅斯,正在招兵買馬,在香港增兵,擔心其正有所圖。早幾年此大鱷正部署退休,言猶在耳,今年已多次發展言論,高調向市場傳遞其看法及投資取向。究竟是進是退?實不得而知。難道這就是大鱷的特性?就是你估佢唔道。

今年初,在農曆年前,索羅斯高調話沽空人民幣、沽空港股。當時其言論確實令一眾散戶震驚,嚇到個個都唔敢買。然而,港股就正正在那一刻見底回升,從18200點升到21600點。人民幣也是一樣,在二月見底之後,一直挾上,直至所有跟風的空軍節節敗退之後,人行才慢慢將人民幣貶值。當日筆者公開力排眾議,叫大家不要被其言論所嚇倒,結果大勝一仗。

其實筆者戰勝索羅斯已不是第一次,最令自己自豪的一次,應該是數年前的歐債危機,當日他叫齊一班基金經理,於歐元兌美元在1.21水平,齊齊造淡。結果,歐元挾上1.51水平才回落。當日筆者也是市場少有的評論員,叫大家於當時的水平揸歐元。

今次索羅斯在港大展拳腳,目標為何,仍有待觀察。但經傳媒的渲染之後,或多或少也會引起市場的震盪。特別是散戶,一聽其名就聞風色變,自然會進退失據。在敵不動我不動的情況下,還是先聽其言、觀其行,謀定而後動吧!唔好一聽其名,就未打先輸。

師父威武

笑左

香港投資日報
1 年 ago

師父威武

笑左

本多終勝

香港投資日報
1 年 ago

師父威武

笑左

本多終勝

人肉飛彈
自己衝去撞爆港交所 所有電腦系統都玩完

笑左

本多終勝

人肉飛彈

係港交所煲煙 引起火燭

笑左

本多終勝

人肉飛彈

係港交所煲煙 引起火燭

自動對盤系統收皮 單日蒸發2萬點
今日我同明星阿bob親切交流,我諗真係佢本人黎,公關/助手冇理由犯d咁既錯,佢真係好nice好親民,同大家分享下!

[url]點解龜頭BOB呢啲藝人可以收錢幫倫敦金宣傳? 係有有錢就唔會有道德下限? https://lihkg.com/thread/493907/page/13?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區[/url]
最尾果段佢隔左兩個鐘先覆,應該係比人鬧爆,改口!

同樣既問題可以問下師傅,唔知佢會點答?

港大前校長徐立之
請起立,同聲晚禱

我們的師父,
願你的熊受顯揚,
願你的淡來臨,
願你的沽意 同船就齊心,
如同在沈判。
師父上星期繼續睇淡……

有冇新既貼價牛比我賺返轉

上香等師父睇淡到2046
今日我同明星阿bob親切交流,我諗真係佢本人黎,公關/助手冇理由犯d咁既錯,佢真係好nice好親民,同大家分享下!

點解龜頭BOB呢啲藝人可以收錢幫倫敦金宣傳? 係有有錢就唔會有道德下限? https://lihkg.com/thread/493907/page/13?ref=ios - 分享自 LIHKG 討論區

其實唔好話道唔道德先
為自己佢唔驚影響自己形象先好野

重點係佢著番燈未呀

港大前校長徐立之

cfu 遠房親戚

港大前校長徐立之

cfu 遠房親戚

典型咸濕中佬樣

重點係佢著番燈未呀

師父呢期賺咁多, 但都未肯交電費
\|/

港大前校長徐立之

cfu 遠房親戚

典型咸濕中佬樣

大膽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞