[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
新po lm
lm高質
lm
留名
劉明
兩個post都學到野
留名
唔知點解望住le d超新星圖會覺得好不安
利申 好鍾意星河圖
巴打 無咩人應唔緊要 依舊有人睇咖
Lm學嘢
lm
西梅茲147 Simeis 147<<<<百幾光年姐係D碎片飛到咁遠?
Sorry 終於忙完,寫得有D慢。希望可以出多篇一陣。
-------------------------------------------------------------------------------------------------
雖然上面既Supernova Remnant形態各異,但我地都可以就住某D特徵去分類架喎。

殼層型超新星殘骸 Shell-like/Shell-type Remnant

例如包括圖1最著名既仙后座A Cassiopeia A,圖2既E0102-72以及上面提過既Cygnus Loop
由於超新星爆發時既衝擊波 Shockwave 既能量極高,會加熱星際間既物質(之後講超新星再講)。
溫度甚至可以高達~1萬K。俾個數字大家參考,太陽表面溫度只係得~6千K。
故此Shell-like Remnant既特徵,就係環狀結構,而中心位置則較少熱既氣體。

實心型超新星殘骸/蟹狀星雲型 Crab-like remnants

睇名都知,當中包括之前介紹過既Crab Nebula,或者係圖1既G11.2-0.3同圖2既G21.5-0.9
如果話Shell-like係環狀,咁Crab-like就可以用小斑點去形容佢地既外觀。

簡單黎講,Shell-like就係超新星一爆就爆曬既結構,而Crab-like係超新星爆完中間剩返一粒星體。
所以與Shell-like唔同,我地會見到星雲中心有明顯既光點(但當然唔會係可見光)。
與Shell-like唔同,我地會見到星雲中心有明顯既光點(但當然唔會係可見光)。
中央光點既脈衝星 Pulsar ,係一粒高度磁化而且旋轉緊既中子星(一種密度好高既星體,唔介紹住)。
而中央星雲中就充滿由中子星脫出既高能量既電子。
故此又名, 脈衝風星雲 Pulsar wind nebulae(學術黎講,呢個名用得更多)。

複合型超新星殘骸 Composite/Mixed-morphology Remnant

姐係分唔到,所以俾個名佢地

例子包括上圖中既IC433,藍色部分係X光、而紅光就係無線電既圖像。
兩個波段拍攝既形狀差異極大。

又或者可見光中見到既藍眼睛船帆座超新星殘骸 Vela Supernova Remnant

係紅外線至紫外光既影相中,係shell狀般的。

-------------------------------------------------------------------------------------------------
雖然睇圖好永恆咁,但Supernova Remnant 其實唔係靜止架喎。
因為佢地係爆炸後既加熱既物質,佢地其實仲係高速咁移動緊架。
上一篇講過我地點樣去量度距離,而透過我地量度到佢地膨脹時角度既差異,就可以知佢地既速度啦!
以上面講到既Cas A為例,速度可以達至每秒4千至6千公里。

而世上最快既車,柯尼賽格one 1,時速只有450公里。
所以可能我地某個子孫,睇到既星空同我地完全唔同架。

留名學野
lm
[size=3]
由於超新星爆發時既衝擊波 Shockwave 既能量極高,會加熱星際間既物質(之後講超新星再講)。
溫度甚至可以高達百萬K (1*10^6) 或者 ~億K (10^9)。俾個數字大家參考,太陽表面溫度只係得~6千K,而核心係~1千5百萬K (10^7)。[/s]

手誤。
睇落好靚 但d衝擊波所到之處d野應該化為灰燼

補圖,以Crab Nebula為例,幾十年既時間係的確大左小小架。
https://www.youtube.com/watch?v=S5GEQt-ypOI
片入面係有1950年同2000年既比較,有興趣可以飛去30s睇下。

咁我地又點知道Supernova Remnants(SNRs)既超新星爆發係幾時呢?
概念上相當簡單,我地可以試下一齊計。
當然實際科學計算上要處理更多既細節

係SNRs,假設我地2000年望第一次,2010年望第二次。
比較後發現,呢個SNRs大左1%。
咁佢既增長率就係增長/時間=1%/10年=每年0.1%。
因為係SNRs係超新星爆發既殘骸。
所以係超新星爆發個刻,SNRs既大小就係0。
所以由超新星爆發到2000年,SNRs既增長就係100%啦。
同樣增長率*時間=增長,0.1%*時間=100%,呢個例子入面,超新星爆發就係1000年前啦。

成功與否並不重要,

----------------------------------------------------------------------

講左咁耐,SNRs 有乜咁緊要?

如果你有學過化學,會知宇宙中有好多物質,而物質係由元素組成的。
而每個元素都有佢獨特既重量,各種元素既交集就組成我地多姿多采既世界。而Supernova 重要既原因,係自然界中比鐵 Iron 26重既元素,都係由佢製造出黎既。
而SNRs 中就包含左呢D豐富既元素。
而呢D元素會混入四周既 星際物質Interstellar medium,所以形成各種星系,甚至有生命存在既地球。

--------------------------------------------------------
咁一個typical既SNRs可以存在幾耐呢?

雖然科學界版本各異,但理論基本上,都係有三個階段,包括:

自由膨脹階段 Free expansion Phase
大約會持續幾百年既時間。
呢個階段,SNRs既溫度同膨脹速度都係不變既。

絕熱階段 Sedov Phase
大約會持續約2萬年既時間。
SNRs既物質會降溫(1/r^3/2)同膨脹得愈黎愈慢(1/r^3)。

除雪階段 Snow-plow phase
大約會持續幾百至1千年既時間。
溫度會降至 ~百萬K (10^6),而膨脹亦會停止,因其自身吸力而收縮。
然後幾百萬年後,當中既元素,就會傳送去四周既星際物質當中。

-------------------------------------------------------------------
大家已經成為SNRs專家了,聽日講超新星了。
學嘢
有個問題想問

蟹狀星雲喺1054年爆發,而佢距離我地6500光年,姐喺代表佢爆發時產生嘅光要6500年先嚟到地球,咁點解宜家我地睇到佢爆發後嘅樣

1054係指公元1054年。而個刻睇到既光係6500年前發出既。
所以超新星爆既時間係公完前5500年左右。
但我地係1054年先睇得返。
所以而家2000年左右,就係睇佢爆發後1000年後既樣,姐係佢仲係第2個phase。
冇人睇,收山算了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞