[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
巴打寫得幾好呀

貼上劣作支持下
Push
十卜
可唔可以講多少少supernova既定義, 分類, 同埋你上個post講既絕對星等

我有追post, 覺得你寫得清楚
上個post解釋原理
好過post晒d圖當album睇
可惜大部分人都係中意睇下圖算
唔好收山呀 睇緊架

有新一集未?

多謝各位支持,前兩日唔得閒出,而家開始寫,預我兩粒鐘啦Sorry。

可唔可以講多少少supernova既定義, 分類, 同埋你上個post講既絕對星等

我有追post, 覺得你寫得清楚
上個post解釋原理
好過post晒d圖當album睇
可惜大部分人都係中意睇下圖算

冇計啦,所以我唯有加多D圖就係。
係,我接落黎會計
其實呢篇本來尋日就出左,臨寫完禁錯左不儲存
--------------------
已知既宇宙中,有兩個情況都可以造成超新星爆發既。
第一種,雙星系統中既白矮星,吸取過多伴星既質量時發生。
第二種,單星系統中既恆星演化到某個周期,內部燃料用盡,由核心質量過重以至重力塌縮引起。

如果唔明咩叫單/雙星,可以追返我之前既POST。

白矮星 燃料 睇完係咪都唔明我講咩呢?

我地返返轉頭,慢慢由恆星開始講起。

生物學中,將生命分成細菌、古菌與真核生物三個域 Domain,而真核生物中分為動物、植物等既界Kingdom。

同樣,天文學中恆星只係天體入面既其中一個分類,而恆星入面亦就唔同既特徵有所分類。

天上既恆星粒粒望落都一樣啦,D天文學家點知道啊?

咁就全賴赫羅圖 Hertzsprung–Russell(HR) Diagram了。
先介紹下個名先。圖,係為左記念,丹麥既 埃納·茨普龍 Ejnar Hertzsprung 同美國既 亨利·諾利斯·素 Henry Norris Russell

因為佢地分別於1911年和1913年獨立提出左唔同版本既H-R Diagram。
望落一樣,但其實轉化既時侯,係要計好多數的。
而後來經過天文學家既運用,H-R Diagram 成為左研究恆星演化既重要工具。

呢張圖係咩樣架?

圖既Y軸,量度既係恆星有幾光。其中一種刻度係光度Luminosity,而單位通常係太陽既光度(姐係太陽就係1)。
第二種係絕對星等
兩者都係愈高愈光。
(記得嗎?絕對星等係愈光愈負的。)

而X軸,量度既係恆星有幾熱。其中一種刻度係表面溫度,同平時唔同,愈邊係愈的。
第二種係恒星光谱 Spectral Class,由左至右係OBAFGKM,簡單講只係溫度既對照。

光譜既背法有個口訣既,Oh Be A Fine Girl Kiss Me。(好似)
煮野食可以留心睇下,火中心係藍色既、而外圍就係紅色。因為愈係愈的。恆星都一樣。
咁呢張圖有咩特別?

我地睇到恆星係HR-Diagram入面,群居於唔同位置既。
簡單一睇,包括,對角線既主序星、右上角既紅巨星、超紅巨星,同左下角既白矮星。

唔洗理點推論,但大家要知既就係,光度 正比於 恆星半徑既平方*表面溫度既4次方。

所以愈位於圖上方既恆星,就愈大粒。

主序星 Main Sequence Star

當表面溫度愈熱,佢既光度就愈光
主序星既能量,源於核心 中將 氫 Hydrogen 合成為 氦 Helium既反應。

唔同重量既恆星,有唔同既核反應過程,但都係將Hydrogen 合成Helium。
如果後面有需要提到,會再詳細講。

換句話黎講,主序星入面,基本上都係 Hydrogen,有小量既 Helium。
而恆星有90%既生命,都係位於主序星之上。

紅巨星、超紅巨星 Red Giant/Super Giant

佢地溫度比較低,係紅色的。佢地位於圖既上方,比較大粒
當恆星中氫 Hydrogen 變曬 氦 Helium,就會成為紅巨星。
而氦 Helium會繼續進行核反應,合成為更重既元素。
進行核反應既條件,就係要足夠熱。而一粒恆星,愈重,就愈熱
而一粒足夠重既恆星,佢呢個階段既最尾,將會整個核心都係鐵 Iron

白矮星 White Dwarfs

佢地溫度比較高,係藍色的。佢地位於圖既下方,比較細粒
佢地既密度極高,地球咁大既白矮星,重量可以有太陽咁大架!
佢地主要係<5太陽重量既恆星所演化而成的。
呢個階段既恆星,基本上已經步入死亡期

驚大家搞錯,以為恆星係源住Main Sequence行,俾圖大家睇下佢係點演變。

有左基本既認識,下一篇就可以講超新星爆發了!
多謝由淺入深既解說
補充一句,HR Diagram就係天文學家觀察左好多粒恆星。
然後將佢地既光度同溫度 plot 左個圖。

而一粒足夠重既恆星,佢呢個階段既最尾,將會整個核心都係鐵 Iron

umm..我既意思係核心既核心,唔知點形容。
天文撚留名
睇開黑洞嘅野
Lm

umm..我既意思係核心既核心,唔知點形容。

洋蔥
好文
睇完喚醒哂天文intro course學過啲野
lm
天文撚留名
睇開黑洞嘅野

邊方面既?
天文撚留名
睇開黑洞嘅野

邊方面既?

黑洞形成,其實睇落好簡單地計佢個escaping velocity 大過光速就會令到連光都走唔到

同埋講個accretion disk 呀。
不過最難明係好似話係可以有野可以離開到黑洞,我睇書話係d matter 係accretion disk 入黑洞果個位會自己拆左一pair anti-matter 同matter 出嚟,咁佢拆出嚟果陣就會有機會有一粒anti-matter 或者matter 係黑洞到出嚟

Sorry for 1999 我d 表達能力比較差
天文撚留名
睇開黑洞嘅野

邊方面既?

黑洞形成,其實睇落好簡單地計佢個escaping velocity 大過光速就會令到連光都走唔到

不過最難明係好似話係可以有野可以離開到黑洞,我睇書話係d matter 係accretion disk 入黑洞果個位會自己拆左一pair anti-matter 同matter 出嚟,咁佢拆出嚟果陣就會有機會有一粒anti-matter 或者matter 係黑洞到出嚟

下面係咪講緊Hawking radiation? 數真係唔知佢地點計。
天文撚留名
睇開黑洞嘅野

邊方面既?

下面係咪講緊Hawking radiation? 數真係唔知佢地點計。

應該係,我都係睇果本新時間簡史同埋其他黑洞嘅書睇返嚟

Btw 巴打會唔會有機會講下string theory
早排先考完天文
又係white dwarf neutron star
有冇人睇啊
有個問題想問

蟹狀星雲喺1054年爆發,而佢距離我地6500光年,姐喺代表佢爆發時產生嘅光要6500年先嚟到地球,咁點解宜家我地睇到佢爆發後嘅樣

1054係指公元1054年。而個刻睇到既光係6500年前發出既。
所以超新星爆既時間係公完前5500年左右。
但我地係1054年先睇得返。
所以而家2000年左右,就係睇佢爆發後1000年後既樣,姐係佢仲係第2個phase。

距離 =/= 時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞