[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
有冇人睇啊

我呀我呀
真係要留名學野
有冇人睇啊

有呀有呀
好詳細唔好停呀
留名支持
寫得好正
啱啱先見到個post, 未睇返第一個post
pish
有個問題想問

蟹狀星雲喺1054年爆發,而佢距離我地6500光年,姐喺代表佢爆發時產生嘅光要6500年先嚟到地球,咁點解宜家我地睇到佢爆發後嘅樣

1054係指公元1054年。而個刻睇到既光係6500年前發出既。
所以超新星爆既時間係公完前5500年左右。
但我地係1054年先睇得返。
所以而家2000年左右,就係睇佢爆發後1000年後既樣,姐係佢仲係第2個phase。

距離 =/= 時間

距離係6500光年
所以我地睇緊6500年前嘅光
冇錯呀
有睇架
依類學術post超正
有個問題想問

蟹狀星雲喺1054年爆發,而佢距離我地6500光年,姐喺代表佢爆發時產生嘅光要6500年先嚟到地球,咁點解宜家我地睇到佢爆發後嘅樣

1054係指公元1054年。而個刻睇到既光係6500年前發出既。
所以超新星爆既時間係公完前5500年左右。
但我地係1054年先睇得返。
所以而家2000年左右,就係睇佢爆發後1000年後既樣,姐係佢仲係第2個phase。

距離 =/= 時間

距離係6500光年
所以我地睇緊6500年前嘅光
冇錯呀

Expansion of the Universe
天文個啲數字全部幾多千萬年 幾多億光年
好難想像 無乜投入感
留名
好靚
天文撚留名
睇開黑洞嘅野

邊方面既?

黑洞形成,其實睇落好簡單地計佢個escaping velocity 大過光速就會令到連光都走唔到

同埋講個accretion disk 呀。
不過最難明係好似話係可以有野可以離開到黑洞,我睇書話係d matter 係accretion disk 入黑洞果個位會自己拆左一pair anti-matter 同matter 出嚟,咁佢拆出嚟果陣就會有機會有一粒anti-matter 或者matter 係黑洞到出嚟

Sorry for 1999 我d 表達能力比較差

下面係咪講緊Hawking radiation? 數真係唔知佢地點計。

應該係,我都係睇果本新時間簡史同埋其他黑洞嘅書睇返嚟

Btw 巴打會唔會有機會講下string theory

其實我唔明點解黑洞咁難揾
有gravitational wave又有hawking radiation
想了解下背後有咩因素
巴打講多啲 有人睇呀
唔介意睇多啲字
好有趣 但又好深好難明
留明
巴打好勁 我淨係識M78星雲
留名支持
LM
留名
想知道暗物質係咩
利申:查過wiki 都唔明
lm
支持
想知道暗物質係咩
利申:查過wiki 都唔明

簡單啲講,叫得暗嘅嘢就係連科學家都唔知係乜

一般廣義嚟講,暗物質就係一切用電磁波(即係光observe唔到嘅嘢,所以咪好暗囉

現家科學家講緊嘅暗物質係佢地發現一般嘅物質根本唔夠多去有足夠嘅重力去解釋一啲嘢,例如星系嘅旋轉,或係有陣時明明冇嘢(應該係話望到嘅嘢)係度,但都會有重力透鏡嘅效果係度,咁科學家就估有啲好大重力但佢地唔可以直接observe到嘅matter一直係個宇宙度,(仲要多過observable matter勁多 )咁佢地就叫呢啲matter做dark matter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞