[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike

btw 當core得返iron嘅時候點解唔可以做nuclear fission去製造能量??因為個reaction本身要嘅能量多過放出黎嘅能量?

因為iron係核反應入面最低能量最穩定既元素,原子量高過佢既元素就會核分裂,低過佢既就會核融合

check返binding energy個定義即係講佢無論做fusion定fission所需嘅能量都好大好大,所以佢最穩定?

btw 當core得返iron嘅時候點解唔可以做nuclear fission去製造能量??因為個reaction本身要嘅能量多過放出黎嘅能量?

因為iron係核反應入面最低能量最穩定既元素,原子量高過佢既元素就會核分裂,低過佢既就會核融合

check返binding energy個定義即係講佢無論做fusion定fission所需嘅能量都好大好大,所以佢最穩定?

係無論fusion定fission都會消耗能量

我印象中fission同fusion都會放熱,但iron要做是但一樣個activation energy應該大過reaction放出黎個energy?
留名支持

我印象中fission同fusion都會放熱,但iron要做是但一樣個activation energy應該大過reaction放出黎個energy?

你認知的fission係U238 果d?
即係核彈核電果d?
每種元素做fission同fusion的數字都唔同
iron係兩者放唔到熱,但其他元素可以的
留名學野

你認知的fission係U238 果d?
即係核彈核電果d?
每種元素做fission同fusion的數字都唔同
iron係兩者放唔到熱,但其他元素可以的

明白了
好靚
學到嘢
樓主加油
好撚遠
可唔可以講下pulsar?
最鍾意推自己post
中子星、脈衝星、黑洞呢D,我地呢個POST就唔講了,大家等下個POST啦。
------------------------------------------------------------
I型超新星 Type I Supernova

I型入面,其實仲細分左a,b,c型。而因為b,c型好罕見,所以就唔介紹了。

Ia型超新星 Type Ia Supernova

發生係白矮星+巨星低質量恆星既雙星系統入面。

因為重力既原因,物質會由重力好弱既恆星,被吸走到重力好強既恆星到。
點解Ia超新星爆炸需要 白矮星既伴星係 巨星/低質量恆星?
低質量恆星,相信大家都明。因為佢輕,重力比較低,上面既物質就容易被白矮星吸走。
而巨星,之前都介紹過佢既洋蔥型結構,係核心收縮既同時,佢既外殼亦膨脹緊。
因為重力反比於質量距離既2次方,所以外殼離核心愈遠,重力對佢既影響就愈低。外殼既氣體(Hydrogen,then helium,then..)就好容易被吸走了。

由於白矮星既質量上限,錢德拉塞卡質量 Chandrasekhar mass,係1.4個太陽咁重。當物質傳送到去白矮星,就好容易令質量提升至接近呢個極限。

當質量去左極限,經過醞釀後,就會製生出火焰,提供核融合既動力。(我諗係掛,反正係俾能量佢
碳 Carbon融合,加上小量而且短暫既 氧Oxygen融合,就會令到白矮星溫度上升。
但同普通物質唔同,因為壓力同溫度有關係,主序星紅巨星可以經過膨脹降溫
白矮星入面既電子簡併 Degeneracy 物質,壓力同溫度係獨立既。所以白矮星入面因為核融合只會愈黎愈熱。

係短短幾秒入面,白矮星入面大部分既碳同氧都會轉化成更重既元素,並且放出大能量(~1-2*10^44J),白矮星既溫度可以去到幾十億度。

引力結合能,唔同既形狀會有唔同既Constant。

如果物質A處於系統B內,當物質A既能量,細過系統B既引力結合能Gravitational binding energy,我地就會話佢係被束縛Bound State,反之就係不被束縛Unbound State。意思即係咩?
假設物質A係你,而系統B就係地球。
如果你既能量低過引力結合能好多,就好似原地跳起咁,好快會跌返落地。
如果你既能量低過引力結合能小小,就好似坐火箭咁,飛一段時間就會跌返落地。
如果你既能量接近引力結合能,就好似衛星咁,圍住地球轉,可能幾十/幾百年就會跌返落黎。
如果我地能量大過引力結合能,我地就會成功脫離地球,永遠唔會返黎地球。

10^44 J既能量,足夠令白矮星上每個粒子都獲得足夠的能量,去逃離白矮星。經衝擊波而被拋出既粒子速度可以達到每秒數千至數萬公里

猛烈既爆炸會提升光度,令到佢既絕對星等Mv 達到-19.3 (~50億倍大陽咁光)。
而因為吸取物質速度所限,超新星爆發時既質量大約只會係錢德拉塞卡質量,所以所有Type Ia Supernova既光度都係差唔多。
所以我地就會拎黎做Standard Candle量度距離。詳情自己追POST
要指出既就係,雖然光度差異可能好小,比如話絕對星等 差0.001,但因為距離既尺度好大,得出既結果其實都好大既。
我覺得其實Standard Candle並唔係咁Standard,以至我地好多距離數據可能都度錯左。

但個個Supernova Remnants都唔差唔多樣,我地點分佢地係Type I定TypeII?
下篇再講。
------------------------------------------------------------
btw大家quote野最好簡返重點個句,唔係要拉好耐個頁面。
可唔可以講下pulsar?

下個post
LM
LM 支持樓主
pish
lm 推
辛苦樓主 bound state同unbound state個到解得好用心啊
終於睇曬
好正,雖然唔係全部都明
但天文真係好吸引
辛苦樓主 bound state同unbound state個到解得好用心啊

多謝

終於睇曬
好正,雖然唔係全部都明
但天文真係好吸引

覺得吸引就好了
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞