[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike

係呀,佢year 1 physics common core黎,所有major都take得,講晒d星乜mass會變乜又講吓HR diagram又講吓apparent magnitude,去到最後又講吓CBR呀又講吓inflation theory呀,基本上佢cover晒big bang以黎d星系點誕生去到終結

要量產天文學家了
咁教法,一成都唔知吸唔吸收到

如果唔係點叫intro course 我見physics major都分2個course讀依堆野 當然佢地year 3,4先讀,我睇你個post好似幫自己搵返d記憶
op巴有冇追開Pbs space time
超藍巨星又係咩黎
等參宿四爆
14年先開始睇
當初正正係俾supernova吸引
嗰陣走去wiki睇
到detail少少嘅位就會睇到一頭霧水
唯有去巴哈睇啲台灣人講
但學返嚟嘅嘢都係好表面好淺
op巴有冇追開Pbs space time

都有睇開 ,但睇唔明
當核心變成 鐵 Fe之後,因為再進行核融合所需既溫度極高,核心既溫度唔夠繼續進行核融合,我地就會話佢用曬燃料。 用曬燃料,當然就唔會再有向外既壓力,所以就會有重力塌陷發生。

呢度應該係鐵無辦法再靠核融合產生能量抵抗塌縮
而唔係溫度唔夠高(因為溫度再高都冇用)

雖然上面好似講左好多步驟咁,事實上重力塌縮只係千分之幾秒之內既事黎。
雖然快,但當中既威力,係唔可以忽視既。以常見既TNT炸藥做指標,每公斤TNT等如四百二十萬焦耳(即一卡路里)。
而超新星爆發,大約係等如一千噸既TNT。

你sure得一千噸?
當核心變成 鐵 Fe之後,因為再進行核融合所需既溫度極高,核心既溫度唔夠繼續進行核融合,我地就會話佢用曬燃料。 用曬燃料,當然就唔會再有向外既壓力,所以就會有重力塌陷發生。

雖然上面好似講左好多步驟咁,事實上重力塌縮只係千分之幾秒之內既事黎。
雖然快,但當中既威力,係唔可以忽視既。以常見既TNT炸藥做指標,每公斤TNT等如四百二十萬焦耳(即一卡路里)。
而超新星爆發,大約係等如一千噸既TNT。

你sure得一千噸?

真係好好奇佢嚮邊度見到

補充返
https://en.wikipedia.org/wiki/Orders_of_magnitude_(energy)
太約1–2×10^44 J

你sure?

你sure得一千噸?

上網copy咋,鬼識TNT咩我

你sure?

Get錯你意思,你岩
可能我寫得唔好,冇解釋清楚能量同壓力。

你sure?

Get錯你意思,你岩

應該要講講binding energy?

你sure?

Get錯你意思,你岩

睇黎唔講degeneracy真係講到1999,自己都睇唔明自己寫咩..

你sure?

Get錯你意思,你岩

應該要講講binding energy?

真係要,掛住簡化結果miss左好多重要位。
多謝Edelschwarz同梁睿娜塊面大提醒,重新睇一次尋日寫既野,發覺寫得唔係幾好。
原來諗住簡化佢,但發現咁係解釋唔到事實,所以重發一篇。

---------------------------
紅巨星 Red Giant

X軸唔同元素,對應Y軸唔同既能量
核融合 Nuclear Fusion(例如Hydrogen合成做Helium)係將A元素(Hydrogen)合成為B元素(Helium)既過程,當中會釋放出结合能Binding Energy 既差異(B既结合能減去A既结合能)。

而穩定既恆星,核融合提供既能量,所製造出向外既壓力,會岩岩好抵銷自身向內既重力

當核心變成更重既元素後,進行核融合所需既溫度會提高,若果核心既溫度唔夠繼續進行核融合,我地就會話佢用曬燃料
用曬燃料,當然就唔會再有向外既壓力,所以就會有重力塌陷發生。

打個比喻。
例如恆星起始核心溫度係1度,而A元素合成做B元素要1度,咁就可以發生核融合。
而當核心變成B元素後,B元素合成做C元素要2度,核融合就會停止,核星就會重力塌陷。

根據維里定理 Virial Theorem,簡單黎講就係:

(U,Potential Energy下降),(K,Kinetic Energy上升)。
所以當恆星既恆心塌陷,核心溫度就會上升
而因為能量大致守恆既關係,恆星外圍就會膨脹,溫度就會下降。

核心溫度提升後,恆星就會繼續進行核融合(B變成C),令到收縮停止。
然後溫度不足以支持下一個反應(C變成D)時,恆星核心就會再度收縮。不斷重複。

過程中做出黎既元素會越來越重,而越重既元素就會越接近核心,作用時間亦愈短,形成紅巨星中洋蔥型既結構。
俾數字大家睇下,Hydrogen合成Helium,大約可以燒1千萬年
而Silicon合成為Iron,大約只會燒14日

白矮星

然而,當核心合成為 鐵之後,因為鐵既 结合能係所有元素中最高,核融合唔能夠再提供能量,以製造出向外既壓力,恆星就會高速收縮。

因為高速收縮,核心中物質既密度 Density(重量除以體積) 就會變得極高。
原本核心中普通既物質就會變成 簡併態Degenerate

普通物質既物理特性只需要考慮古典力學,而Degenerate既就要考慮量子力學
例如話原來普通氣體既壓力只反比體積,而Degenerate就係壓力反比於體積既5/2次方

咁呢個情況下,核心中簡併態既電子自身既壓力,就足以抵抗恆星自身既重力。我地會稱呢種恆星為白矮星 White dwarf

錢德拉塞卡極限Chandrasekhar limit 就係指由簡併態計出穩定既白矮星既最大質量Maximum Mass,數值大約係1.4個太陽咁重。
II型超新星 Type II Supernova

但係,部分恆星既質量比錢德拉塞卡極限大,佢地內部既電子唔止成為簡併態電子,而且會移動得極快(每秒7萬公里,大約23%光速)
當物質移動極快時,我地就需要考慮埋相對論入面講既野。
結果得出黎就係Relativistic Degenerate物質既壓力僅反比於體積既/2次方
明顯地,Relativistic Degenerate既電子提供既壓力係比Degenerate既電子提供既壓力為,恆星就會再一步收縮。

重點來了,因為溫度再一步提升,光致蛻變 Photodisintegration 就發生了!
本身諗住唔講,發現原來唔講係解釋唔到。

簡單講,就係還原!將Iron變返做Helium質子Neutron中子Neutrons

然而呢個反應係吸熱(能量)。恆星核心既溫度(能量)就會急降!
而製造出黎既質子會吸收電子Electrons,變為中子和微中子Neutrinos。(可以整出比Iron重既元素)
而呢個反應都係吸熱(能量)既,而微中子因為同其他物質好少反應,會直接帶能量脫離恆星。

因此恆星既溫度(能量)三重急降向外既壓力亦同時就會急降,令到收縮加快
強烈既收縮會大幅提升密度,令到中子亦到成為簡併態,簡併態下中子壓力足以支持自身重力,我地就叫淨低既恆星叫中子星 Neutron Star

而急降既物質,撞向中子星既表面,做成反彈。反彈後向上既物質,就會同仲急降緊既物質撞埋一齊。
可以相像下,兩個迎頭貨車相撞、兩架飛機迎頭相撞。
而當中極大既能量,就會隨物質既相撞引發劇烈爆炸,我地就叫做衝擊波 Shockwave
同時微中子雖然好少同物質作出反應,但因為數量極大,恆星外層既物質吸收左佢既能量,就會急速膨脹,形成II型超新星爆發

到底幾重既恆星,先至可以引至II型超新星爆發呢?
大約係 大於8個太陽咁重既恆星。
因為太輕既恆星,~<8個太陽重,佢地既核心未融合到鐵。
所以成為紅巨星後,重力塌縮係溫和既,會變成白矮星。
<0.4太陽重既恆星,更加唔會形成紅巨星,而會直接變成塌縮成為白矮星架。
20 - 40/50 個太陽重既就會,形成中子星
>40/50個太陽重既,最尾就會形成黑洞 Blackhole。希望今次冇講錯了。

------------------------------------------------------------
希望今次冇講錯了。

結果得出黎就係Relativistic Degenerate物質既壓力僅反比於體積既4/3次方。

例如話原來普通氣體既壓力只反比體積,而Degenerate就係壓力反比於體積既5/3次方。
冇人
多謝Edelschwarz同梁睿娜塊面大提醒,重新睇一次尋日寫既野,發覺寫得唔係幾好。

核融合 Nuclear Fusion(例如Hydrogen合成做Helium)係將A元素(Hydrogen)合成為B元素(Helium)既過程,當中會釋放出结合能Binding Energy 既差異(B既结合能減去A既结合能)。

而穩定既恆星,核融合提供既能量,所製造出向外既壓力,會岩岩好抵銷自身向內既重力

當核心變成更重既元素後,進行核融合所需既溫度會提高,若果核心既溫度唔夠繼續進行核融合,我地就會話佢用曬燃料
用曬燃料,當然就唔會再有向外既壓力,所以就會有重力塌陷發生。

打個比喻。
例如恆星起始核心溫度係1度,而A元素合成做B元素要1度,咁就可以發生核融合。
而當核心變成B元素後,B元素合成做C元素要2度,核融合就會停止,核星就會重力塌陷。

(U,Potential Energy下降),(K,Kinetic Energy上升)。

核心溫度提升後,恆星就會繼續進行核融合(B變成C),令到收縮停止。
然後溫度不足以支持下一個反應(C變成D)時,恆星核心就會再度收縮。不斷重複。

過程中做出黎既元素會越來越重,而越重既元素就會越接近核心,作用時間亦愈短,形成紅巨星中洋蔥型既結構。
俾數字大家睇下,Hydrogen合成Helium,大約可以燒1千萬年

白矮星

然而,當核心合成為 鐵之後,因為鐵既 结合能係所有元素中最高,核融合唔能夠再提供能量,以製造出向外既壓力,恆星就會高速收縮。

因為高速收縮,核心中物質既密度 Density(重量除以體積) 就會變得極高。

普通物質既物理特性只需要考慮古典力學,而Degenerate既就要考慮量子力學
例如話原來普通氣體既壓力只反比體積,而Degenerate就係壓力反比於體積既5/2次方

咁呢個情況下,核心中簡併態既電子自身既壓力,就足以抵抗恆星自身既重力。我地會稱呢種恆星為白矮星 White dwarf

錢德拉塞卡極限Chandrasekhar limit 就係指由簡併態計出穩定既白矮星既最大質量Maximum Mass,數值大約係1.4個太陽咁重。

巴打其實nuclear fusion製造壓力去抗衡重力,個壓力係咪因為fusion會出氣體?

打個比喻。

白矮星

btw 當core得返iron嘅時候點解唔可以做nuclear fission去製造能量??因為個reaction本身要嘅能量多過放出黎嘅能量?
睇完你上面既解說,
我覺得依張圖可以比其他人有個圖像理解
strong post lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞