[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
出文囉出文囉
-----------------------------------------------
但個個Supernova Remnants都唔差唔多樣,我地點分佢地係Type I定TypeII?

唔知大家有冇諗下呢個諗下呢個問題呢?

天文學家分辦Supernova就係靠住 光變曲線 Light Curve光譜Spectrum啦。
事實上,好多既天文研究都係唔會望到好靚既圖,只會對住light curve同spectrum。

光變曲線 Light Curve
用黎記錄一個事件,光度(Y軸)係時間上(X軸)既變化。

大家可以見到,Type I 同 Type II係有小小唔同架。Type II係會有一段好穩定而且光亮既階段。

第一張圖其實畫得唔係太好,因為Type II平穩既階段,光度應該都係好慢咁下降的。
第二張圖d幅度又有怪怪地咁,所以大家混合黎幻想下。

唔知大家學識左超新星既原理,又解唔解釋到呢?

突然變光既階段
Supernova ,爆發,就會有好多能量釋放出黎,所以會突然變光。
Type II因為係恆星快速收縮後,物質於中子星表面反彈所造成既能量爆炸,
而Type II係因為白矮星質量提升,以致物質脫離白矮星。
所以我地見到,Type II比Type I 既突然變光,黎得快,黎得光。

快速變暗既階段
能量劇據既釋放後,恆星再無後續既反應。
所以恆星依賴先前爆發時既高溫繼續發出強光,能量高速消耗而快速變暗。

穩定且光既階段,Type II Only
光線當中既能量,黎自之前高溫製造出黎既重元素 [b]放射radioactive decay[/b]。實際反應就係半衰期~6日既 56Ni變56Co
而因為Type I冇Type II咁高溫,所以我地只會見到Type II有呢個decay。

慢慢變暗既階段
光線當中既能量,黎自之前高溫製造出黎既重元素 [b]放射radioactive decay[/b]。實際反應就係~80日既 56Co變56Fe

光譜Spectrum

簡單黎講,每一個帶熱既物體,>-273度C/0度K,都會發出黑體幅射。
光譜就係將光線拆返開,就好似彩虹咁,將陽光拆開各種既顏色。

而光譜,就科學D,記錄低每一個波長(X軸),有幾光(Y軸)。亦都記錄除左可見光以外既波長。

而上圖入面一D急插既線(姐係代表暗左),我地叫做 吸收譜線Absorption Line
係因為有D元素會吸取特定波長既線,以至個個波長會暗左。
例如上面既Na,就太約吸收左~5900 Å既光。

而分Type I 同Type II Supernova既方法,就係睇下佢地橙色線個個位置,有冇Hydrogen-absorption line
因為Type I係由白矮星引起,先前唔知有冇講清楚,就係要引起Type I Supernova,白矮星入面,需要主要由碳 Carbon氧 Oxygen組成。
咁既情況下,佢基本上係氫 Hydrogen既。
所以我地會見到Type I冇Hydrogen-absorption line,而Type II 就有。

Type II因為係恆星快速收縮後,物質於中子星表面反彈所造成既能量爆炸,
而Type II係因為白矮星質量提升,以致物質脫離白矮星。
所以我地見到,Type II比Type I 既突然變光,黎得快,黎得光。

type II 定type I呀
媽呀!好亂呀!
樓主唔好停
食完飯又有文
而Type 係因為白矮星質量提升,以致物質脫離白矮星。

媽呀!好亂呀!

Sorry。不過如果有睇我之前寫既野,應該會睇得明。

穩定且光既階段,Type II Only
當冷卻到某個溫度,離化左既氫 Ionized Hydrogen會變返普通既氫 Hydrogen,不透明度Opacity就會下降,我地亦望得更清楚。
原本被困左係外殼 envelop內既光,就會慢慢放返出黎。

慢慢變暗既階段
光線當中既能量,黎自之前高溫製造出黎既重元素 [b]放射radioactive decay[/b]。實際反應包括:
半衰期~6日既 56Ni變56Co~80日既 56Co變56Fe

Sorry。執Form個陣Del左
根據維里定理 Virial Theorem,簡單黎講就係:

(U,Potential Energy下降),(K,Kinetic Energy上升)。
所以當恆星既恆心塌陷,核心溫度就會上升
而因為能量大致守恆既關係,恆星外圍就會膨脹,溫度就會下降。

唔係幾明呢part, 點解恆星外層塌縮落去之後核心嘅溫度就會升?完全諗唔明點樣用kinetic theory解釋,我可唔可以諗做塌縮之後個gravitational potential energy跌咗之後個KE上升? 但如果咁諗, energy咪係個core度已經conserve咗 , 咁又點解釋個大氣層會擴大

利申:得中學雞physics, 識些少quantum

(U,Potential Energy下降),(K,Kinetic Energy上升)。

唔係幾明呢part, 點解恆星外層塌縮落去之後核心嘅溫度就會升?完全諗唔明點樣用kinetic theory解釋,我可唔可以諗做塌縮之後個gravitational potential energy跌咗之後個KE上升? 但如果咁諗, energy咪係個core度已經conserve咗 , 咁又點解釋個大氣層會擴大

條式咪話surface collapse會令PE下降,KE上升,咁temp同avg KE成正比嘛
surface collapse會令surface d物質PE換做KE去satisfy conservation of energy
temp上升,rate of nuclear fusion升量--->radiation pressure上升(radiation pressure DSE唔會教,要大學讀EM theory先讀到,以我讀過所知就係radiation propagate期間會有momentum引致pressure,你平時feel唔到陽光打落身上會exert force落你係因為個pressure太細,等樓主補充),當個radiation pressure個force(不過我唔知radiation pressure會唔會整到force,要樓主補充)大過gravitational force又會令surface撐返出去,成個process可能重覆直至surface fuel用晒
乜都唔識
但由細到大好鐘意睇天文地理科學野

你想知點derive 定係唔明點用條式去解釋?

解釋就係,核心縮細左pe下降,所以核心ke就上升,ke升就會核心變熱。
而恆星能量大致守恆,所以核心溫度升,外面大氣層就要下降。而要下降就要膨脹。

條式咪話surface collapse會令PE下降,KE上升,咁temp同avg KE成正比嘛
surface collapse會令surface d物質PE換做KE去satisfy conservation of energy
temp上升,rate of nuclear fusion升量--->radiation pressure上升(radiation pressure DSE唔會教,要大學讀EM theory先讀到,以我讀過所知就係radiation propagate期間會有momentum引致pressure,你平時feel唔到陽光打落身上會exert force落你係因為個pressure太細,等樓主補充),當個radiation pressure個force(不過我唔知radiation pressure會唔會整到force,要樓主補充)大過gravitational force又會令surface撐返出去,成個process可能重覆直至surface fuel用晒

goood,好多要大學程度先會教到。
反正就係,所有野包括光都會有壓力。
如果大家都冇咩想問,咁呢個POST就咁先。遲d再見。

你想知點derive 定係唔明點用條式去解釋?

解釋就係,核心縮細左pe下降,所以核心ke就上升,ke升就會核心變熱。
而恆星能量大致守恆,所以核心溫度升,外面大氣層就要下降。而要下降就要膨脹。

我意思係如果能量喺個核心都已經守恆咗,咁點解仲要靠個大氣層降溫嚟達致能量守恆,明明核心嘅KE gain係嚟自PE lost

你個意思係能量已經喺個大氣層未擴張之前已經守恆咗? 然後核心嘅溫度上升令到nuclear fusion快咗, 所以有多啲radiation pressure去推個大氣層出去?
如果大家都冇咩想問,咁呢個POST就咁先。遲d再見。

下個post講咩

你個意思係能量已經喺個大氣層未擴張之前已經守恆咗? 然後核心嘅溫度上升令到nuclear fusion快咗, 所以有多啲radiation pressure去推個大氣層出去?

1.其實能量幾時都conserve嘅
2.啱
不過樓主我想問問radiation pressure係咪源自nuclear fusion出gamma ray?

你個意思係能量已經喺個大氣層未擴張之前已經守恆咗?

雙樣都要守恆,同一條式,視乎你點定義你個CLOSE SYSTEM。
如果淨係睇核心,細左PE下降,KE上升就熱左。
如果睇成粒星,核心細左,PE下降,代表外層要變大,PE上升返。
因為核心細左,KE上升,代表外層KE要下降返,所以外層變凍。

不過樓主我想問問radiation pressure係咪源自nuclear fusion出gamma ray?

應該係atom吸左能量上左excited state,再放返radiation變返ground state。
[quote]

噢,Virial theorem 除左話 KE同PE反比外。
仲有講係好細既timescale, thermal and gravitational PE係大致conserved。

雙樣都要守恆,同一條式,視乎你點定義你個CLOSE SYSTEM。
如果淨係睇核心,細左PE下降,KE上升就熱左。
如果睇成粒星,核心細左,PE下降,代表外層要變大,PE上升返。
因為核心細左,KE上升,代表外層KE要下降返,所以外層變凍。

應該係atom吸左能量上左excited state,再放返radiation變返ground state。

thx樓主
零知識睇起
睇完之後又好似明啲唔明啲,應該要消化下#
Btw 巴打打算下個topic講咩?
我實追
零知識睇起
睇完之後又好似明啲唔明啲,應該要消化下#
Btw 巴打打算下個topic講咩?
我實追

‎【天文】這裡沒有光
[url]‎https://lihkg.com/t/495716/1?ref=android[/url]
想知如何證明
巴打 無咩人應唔緊要 依舊有人睇咖

Support
唔知點解睇住啲圖會有種好驚 好唔舒服既感覺

但其實我對天文都幾有興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞