[多圖][天文] 淺談超新星

255 回覆
377 Like 7 Dislike
推!
有個問題 唔知有冇理解錯

第一個星離地球6500光年,光要6500年先傳到來地球

如果1054年爆 咁樣佢嘅景象應該大約公元7500年先見到?
支持樓主

如果1054年爆 咁樣佢嘅景象應該大約公元7500年先見到?

無理解錯
只不過粒星實際上係公元前5446年就爆左,6500年後既1054年俾我地睇到,所以簡稱1054年爆。而家我地睇到既影像係來自公元前4483年。

假設佢在公元1054年又爆多次。咁我地真係7554年就會見到。

基本上望上天所有野都係咁,光要行好耐先到地球,但唔通次次討論都轉換返佢實際時間咩,所以會以地球見到時間當係發生時間咁討論。

無理解錯

呢句嘢technically唔一定啱
要講清楚係邊樣距離
留名
唔該曬一加三巴打,好詳細。
地球接收到會係到左某一刻就睇到?
人點樣無啦呸detect到邊個位有事發生?
失驚無神日光日白無端端天空多咗粒光到太陽咁嘅星好難detect唔到姐
古代有欽天監或其他機構專門夜觀天象,因為古時認為天上星宿都會反映上至王室下至平民所會發生既事。無事由自可,有一晚突然見到多左粒星,一睇返以前畫既星圖就會知道。

現代有望遠鏡自動影相,更加容易搵到個天有咩唔同。
想問超新星衰退同爆炸個過程係幾耐?

係分type既,大約係咁樣。第一段上升既就爆炸,後面既係衰退,至於對應咩過程可以睇返上面,我應該有講過。
姐係爆個下其實都可以爆一段時間?
Lm
應該唔係好似閃光燈咁閃一下,係持續一段時間的亮光。
不過恆星壽命百億年,超新星等級事件只持續數百天,對恆星來說是一瞬間的事。
同埋粒超新星同d殘骸係咪一定會係同一個位?
因為睇完樓主個post上網見之前話nasa 測到超新星爆炸過程話last 30 mins 又有d不知明source話爆係一下 所以唔係好明 想問問各位巴打
d星雲係殘骸飄遠左?爆完個粒星會係翻個個位?
爆完會留在原位,殘骸會慢慢擴散。
呢個post有講獵戶座蟹狀星雲。
UM..但佢擴散都會圍繞住本身粒星?
姐係本身爆個粒星都會係裡面星雲裡面?

sorry 如果我問題太on9
但佢擴散都會圍繞住本身粒星?

其實唔明你問咩。幻想有粒炸彈係旺角爆,咁佢D塵都係會係返旺角,唔會去左尖沙咀。

姐係本身爆個粒星都會係裡面星雲裡面?

我上面有講planetary nebula同Supernova remnant既。
兩個都係超新星爆炸變成,但前者係個星雲(姐係d擴散物)中間仲會有星(但改變左),而後者係個粒星完全碎曬,得返個星雲。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞