即影即有貼相 / 集中討論post (5)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
mini我會買mint果部

Hey Bro.,
如果筆直$1000樓下

Hey Bro.,
如果筆直$1000樓下

Mint 貴好多啊

Hey Bro.,
如果筆直$1000樓下

「如果」筆直$1000樓下
InstantFlex 二手都係千中

Hey Bro.,
如果筆直$1000樓下

「如果」筆直$1000樓下
InstantFlex 二手都係千中

印象中係旺角好似覺得FUJI機係幾百蚊
星仔果度果D呢……三樓果D呢……

利申今日我比較柒
話說幫完個朋友買完相纸
就研究下啲機
之後就心思思想買
如果筆直$1000樓下
冇攝影知識
買mini90 係咪好過lomo'instant ?

好難咁籠統咁講
因為兩款機個趣味都唔同

不過本post巴打近排個個都wide上癮

mini90係mini相 係信用咁size喎
(唔跟普通話用"卡"字--某人上左我身 )
你自己覺得點先?

我想就買lomo’instant
但怕影極都好屎
前幾日有朋友話可以放自己部One step2比我
但一諗到相紙就不了
可能聖誕有特價
我連kodak 部printomatic instant都睇埋都未諗好
同埋跟唔上巴打啲暗號
三樓同日本天皇相紙真係唔識
話說幫完個朋友買完相纸
就研究下啲機
之後就心思思想買
如果筆直$1000樓下
冇攝影知識

好難咁籠統咁講
因為兩款機個趣味都唔同

你自己覺得點先?

但怕影極都好屎
但一諗到相紙就不了
可能聖誕有特價
我連kodak 部printomatic instant都睇埋都未諗好
同埋跟唔上巴打啲暗號

咁樣:
怕,係擔心影fail左,個cost貴,
覺得唔抵。
一般人都係咁諗啦~

我fail左嘅四方相呢
叠起大約15cm咁高
我又鍾意試下技術方面嘅野

咁我fail左嘅野其實舊post都會照講
希望其他巴打唔好學我做錯左嘅野

了解個玩法,有心去影
自然就會影得好左fail得又少

唔通你出世就好似金將軍咁天生識影相咩

我建議你諗下想影:
咭片大細?闊相?四方相?

諗左先

冇概念?
這個以至前面4個post
如果未死圖你就會見到唔同款嘅相

揀岩先,唔洗急。
話說幫完個朋友買完相纸
就研究下啲機
之後就心思思想買
如果筆直$1000樓下
冇攝影知識

好難咁籠統咁講
因為兩款機個趣味都唔同

你自己覺得點先?

但怕影極都好屎
但一諗到相紙就不了
可能聖誕有特價
同埋跟唔上巴打啲暗號

………………(略)

揀岩先,唔洗急。

咩機其實都有機會fail
但你應該見到有些巴打玩勁古董相機一樣好成功

菲林特價就冇乜可能
(哩度個個都想其實)

練習下構圖,作為興趣
我會揀方型相
筆直其實大約一千多少少

如果係重要場合
我會建議你用數碼機為主

你諗一諗想要咩啦~
想問下邊部用大張相紙嘅機正?好似instax wide咁大張
女友部機跌壞左想買過部比佢
Sample 相可上 Flickr search
唔同 format 嘅相、機 可以慢慢睇
定咗 format 再揀機
想問下邊部用大張相紙嘅機正?好似instax wide咁大張

Wide 嘅相機好大部喎(相比 m富士ini 機),女士接唔接受到先
呢段時間都物色緊一部機旅行用,應該玩wide,成本上會考慮埋mini
因為想影夜景,有好幾部都已經唔考慮,希望只帶一部即影即有相機

Wide 嘅相機好大部喎(相比 m富士ini 機),女士接唔接受到先

買個靚靚皮嘅小包包

成套奉上

你話我知點先可以輸?
有興趣影即影即有
成日有機會面對d老爺機或者有損傷嘅機
都好需要你動下腦筋創作一下

其實,你地好多人口中嘅黑店
咪就已經做緊囉~

那怕只係相機袋
乜野係原裝相機袋?
咩野係原裝相機帶?

我用緊嘅就係嘞!

你都可以。
(分分鐘貴過買)
呢段時間都物色緊一部機旅行用,應該玩wide,成本上會考慮埋mini
因為想影夜景,有好幾部都已經唔考慮,希望只帶一部即影即有相機

好佩服你地幾個夜景撚
自問都係鍾意日光相
因為懶

老母迅間闊 la
https://flic.kr/p/CbMhbj
見到人地啲相好好 J

老母迅間闊 la
見到人地啲相好好 J

係啦你風景多
影闊好過影迷你啦

費事你喺外地都要急call梁已完

佢之前個部好似係instax 210都已經好大部
但係大張相好睇d

佢之前個部好似係instax 210都已經好大部
但係大張相好睇d

咁300你認為可否?
望落係扁少少

放背囊的話可以配個布袋
如果你有玩皮嘅
做個袋獨立拎就點整都得

我就用廉價淘寶布袋入架闊100嘅就
放背囊

老母迅間闊 la
見到人地啲相好好 J

係啦你風景多
影闊好過影迷你啦

Lomo果部功能真係好齊備,好有機會買
除非設計到一個比wide film用既片夾比部大底相機,始終四粒電池都係大問題

老母迅間闊 la
見到人地啲相好好 J

係啦你風景多
影闊好過影迷你啦

除非設計到一個比wide film用既片夾比部大底相機,始終四粒電池都係大問題

係架,老母咁好玩,識玩一定玩老母啦。

4粒電難到你?
夜景唔難但4粒電難?

老母迅間闊 la
見到人地啲相好好 J

係啦你風景多
影闊好過影迷你啦

係架,老母咁好玩,識玩一定玩老母啦。

4粒電難到你?
夜景唔難但4粒電難?

始終覺得用電既野唔穩陣,有咩事好難整

又唔一定嘅
舊機咪又是咁影
數碼機一樣可以壞

話哂老母都係新野
我就唔擔心嘅

又唔一定嘅
舊機咪又是咁影
數碼機一樣可以壞

話哂老母都係新野
我就唔擔心嘅

搵日放lunch去lomo間鋪睇下先
其實台仔果隻大底背幾正,不過部機我買唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞