即影即有貼相 / 集中討論post (5)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
點解咁少人推廣即影即有,反而近年菲林個勢愈來愈強

有呀
黃定敏先生推廣左好多年架喇

唔知幾時可以親眼睇一次佢堆機
或多或少係因為無一部輕便而功能完善既即影即有相機,而相紙相對於135/120菲林都算好笨重

有呀

其實佢早已借地方做過小型展覽
我有去睇 雖然5分鐘睇完

潛水CASE現場睇簡直嘆為觀止
或多或少係因為無一部輕便而功能完善既即影即有相機,而相紙相對於135/120菲林都算好笨重

的確係

不過咁
好似我本身其實數碼底來講
我覺得帶架摺機點都好過帶一堆鏡

可能已經過左果個階段
自己個要求又唔同左啦

宜家我其實CUT左多餘既鏡同腳架
其實又輕返

帶摺機/富賤 FUJI
SO EASY啦

鳩up:
可能因為數碼機都係'即影即有' 即刻睇到相
一早個個人都用手機睇相,連曬相都係小眾玩意
不過最重點都係價錢 ,雖然唔係真係話好貴
但係對好多人黎講撳一下快門就燒左幾蚊會好肉赤
所以好難推廣

btw, 菲林個勢愈來愈強都係強起135度,中幅同大底都係較少人推廣(好似係)
我諗原因都係起價錢方面

120都多左人玩
其實連埋沖印,菲林個價都追到即影即有

120影66起已經貴過instax wide

鳩up:
可能因為數碼機都係'即影即有' 即刻睇到相
一早個個人都用手機睇相,連曬相都係小眾玩意
不過最重點都係價錢 ,雖然唔係真係話好貴
但係對好多人黎講撳一下快門就燒左幾蚊會好肉赤
所以好難推廣

btw, 菲林個勢愈來愈強都係強起135度,中幅同大底都係較少人推廣(好似係)
我諗原因都係起價錢方面

120都多左人玩
其實連埋沖印,菲林個價都追到即影即有

120影66起已經貴過instax wide

宜家都淨係影黑白120,可以自己沖掃花算好多

的確係

不過咁
好似我本身其實數碼底來講
我覺得帶架摺機點都好過帶一堆鏡

可能已經過左果個階段
自己個要求又唔同左啦

宜家我其實CUT左多餘既鏡同腳架
其實又輕返

帶摺機/富賤 FUJI
SO EASY啦

如果fujifilm出一部instax wide版既FP-1就完美
不過呢啲小眾又要專業化機款部機至少賣萬五蚊以上
我覺得InstantFlex已經算大突破,不過價錢真係貴左少少

有呀

其實佢早已借地方做過小型展覽
我有去睇 雖然5分鐘睇完

潛水CASE現場睇簡直嘆為觀止

n年前玩拍片送人 x 美麗華商場果陣同TM Wong傾過幾句
佢對即影即有既愛真係好深
頭先影左第一張Polaroid sx70 color
室內影 影出黎唔夠光仲灰灰黑黑咁
係機 相紙定人問題
係機 相紙定人問題

有冇開閃光燈,如果初玩,建議你裝個測光app,影之前測一測,以前比自己做比較
我覺得InstantFlex已經算大突破,不過價錢真係貴左少少

我會話InstantFlex係一個好有心思既產品,外型同手感唔錯
加上係本土發明,所以我買左部
心聲:好睇唔好用,陽光好啲就過曝,收光圈會有勁大個黑角,塊對焦屏又難睇,測光又唔準,又無得裝快門線

我會話InstantFlex係一個好有心思既產品,外型同手感唔錯
心聲:好睇唔好用,陽光好啲就過曝,收光圈會有勁大個黑角,塊對焦屏又難睇,測光又唔準,又無得裝快門線

咁大件事
有冇諗過正正經經拆部120轉做mini
係機 相紙定人問題

你有冇睇返前面?

如果你唔熟
一定揀夠光地方影

咩叫做夠光?
商場地鐵夜晚嘅街你屋企

先係日光下試
風景,花(最好,因為鮮色),車
盡量揀紅紅綠綠黃黃藍藍來影

聽日試

是咪摺機?係就黑白+/-ev較正中間(如果聽日)

唔要樓梯底騎樓底
正常日光下影

係機 相紙定人問題

有冇開閃光燈,如果初玩,建議你裝個測光app,影之前測一測,以前比自己做比較

sx70菲林係 ISO 125,加上光圈細,快門唔夠慢,夜晚室內影好易唔夠光
係機 相紙定人問題

sx70菲林係 ISO 125,加上光圈細,快門唔夠慢,夜晚室內影好易唔夠光

想辦法克服

有錢有有錢辦法
窮有窮方法

利申:赤貧

咁大件事
愈來愈趨向專業喎

咁大件事

自膠 撳錯掣

黑角示意圖
呢個廣州師傅真係拆部海鷗轉做mini
如果要咁改,我覺得出片轉手動好啲
係機 相紙定人問題

Thanks
有用閃光燈 用mint flash 第一代 開左一半
App 已裝
係機 相紙定人問題

你有冇睇返前面?

如果你唔熟
一定揀夠光地方影

咩叫做夠光?
商場地鐵夜晚嘅街你屋企

先係日光下試
風景,花(最好,因為鮮色),車
盡量揀紅紅綠綠黃黃藍藍來影

聽日試

是咪摺機?係就黑白+/-ev較正中間(如果聽日)

唔要樓梯底騎樓底
正常日光下影

今日天氣麻麻 聽日正午帶去海濱影返張先
無諗過唔夠光隻黃色雞公仔會灰晒
係機 相紙定人問題

諗住開左flash 會ok 點諗
我會努力唔洗咁多錢去試
係機 相紙定人問題

諗住開左flash 會ok 點諗
我會努力唔洗咁多錢去試

我都有朋友好少玩又少試機
fail兩盒宜家日光都已經掌握到
室內就麻煩d因為色水怪怪地
(夜影/微光要問返上面班專家先得)

其實唔難 我有app但未用過都

今日天氣麻麻 聽日正午帶去海濱影返張先
無諗過唔夠光隻黃色雞公仔會灰晒

日光白光夠啦~
唔係灰到暴雨前咁就可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞