即影即有貼相 / 集中討論post (5)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
第一盒黑白

又影又畫,邊個夠你玩呀
11月13日 Amazon落order
買左OneStep 2同三盒相紙
相紙都到左兩個禮拜但部機仲係pending
第一盒黑白

又影又畫,邊個夠你玩呀

咁你話:即影即印用電話影點比

平過垃圾寶麗來咩?

點玩法, 點mount落第部機度

有無教學

個back就淘返黎既,電子野我唔識搞,我做既野只係扭開幾粒螺絲,貼少少黑絨布,cut塊鋁片,再裝返埋一齊
掛住整無影相

係咪仍可以電子出片呢?

有無教學

個back就淘返黎既,電子野我唔識搞,我做既野只係扭開幾粒螺絲,貼少少黑絨布,cut塊鋁片,再裝返埋一齊
掛住整無影相

係咪仍可以電子出片呢?

係呀

平過垃圾寶麗來咩?

平過啊,因為三盒紙加部機運費都係$50港紙
但睇怕聖誕都未到手

有無教學

掛住整無影相

係咪仍可以電子出片呢?

係呀

求教學

平過垃圾寶麗來咩?

平過啊,因為三盒紙加部機運費都係$50港紙
但睇怕聖誕都未到手

我成日覺得阿瑪信貴
第一盒黑白

又影又畫,邊個夠你玩呀

其實係入錯片夾以為影緊wide,搞到中間斷開左
第一盒黑白

又影又畫,邊個夠你玩呀

其實係入錯片夾以為影緊wide,搞到中間斷開左

errrr......
老母四方個 ND filter addon 值唔值得買呢? 好似夜景好有用
老母四方個 ND filter addon 值唔值得買呢? 好似夜景好有用

度左實物SIZE睇下有咩用得先都未遲啦

都係睇定啲先決定,佢個價一定唔值
不過老母一定冇咁好死,俾你裝到其他 filter
睇返老母四方 specifications
B 快門最長得30秒
屌!
睇返老母四方 specifications
B 快門最長得30秒
屌!

可以重曝 = 無上限
fuji 影夜景長曝會變紫,有冇咩原因/解決方法

巴打,最長過曝幾耐?

巴打,最長過曝幾耐?

最多1分鐘,試過fuji相紙過長會變奇怪色

巴打,最長過曝幾耐?

最多1分鐘,試過fuji相紙過長會變奇怪色

咁可能都冇乜辦法解決
等有冇高手

都係睇定啲先決定,佢個價一定唔值
不過老母一定冇咁好死,俾你裝到其他 filter

搵唔返幅相
我SX-70都係加平價上去

俾唔俾?睇自己既姐~
巴打 我之前係ebay買左部polaroid 1000 sx70
佢隔離有粒制可以較exposure
我上youtube睇左都唔太明
可唔可以教一教我點用

巴打 我之前係ebay買左部polaroid 1000 sx70
佢隔離有粒制可以較exposure
我上youtube睇左都唔太明
可唔可以教一教我點用

+/-ev 你明白啦~
+就多啲白色=張相光d
-就多啲黑色=張相暗d

不過古董相機我覺得盡量唔好擰去+果邊
因為有機會俾個好慢嘅快門速度你

太暗的話,補一下光比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞