即影即有貼相 / 集中討論post (5)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
巴打 我之前係ebay買左部polaroid 1000 sx70
佢隔離有粒制可以較exposure
我上youtube睇左都唔太明
可唔可以教一教我點用

+/-ev 你明白啦~
+就多啲白色=張相光d
-就多啲黑色=張相暗d

不過古董相機我覺得盡量唔好擰去+果邊
因為有機會俾個好慢嘅快門速度你

太暗的話,補一下光比較好

係咪keep住係中間已經ok?
巴打 我之前係ebay買左部polaroid 1000 sx70
佢隔離有粒制可以較exposure
我上youtube睇左都唔太明
可唔可以教一教我點用

+/-ev 你明白啦~
+就多啲白色=張相光d
-就多啲黑色=張相暗d

不過古董相機我覺得盡量唔好擰去+果邊
因為有機會俾個好慢嘅快門速度你

太暗的話,補一下光比較好

係咪keep住係中間已經ok?

如果初頭你唔熟
你當住係先啦

唔好室內
唔好天陰
唔好烈日
用中間

之後可以試下好天日光(非烈日)
黑色(即-ev)多少少

逐步試

我唔鼓勵轉白色多(+ev)
尤其係唔夠光嘅場合
因為有機會相機俾個好好好慢嘅快門你

即使你有石膏手
你影棵樹都已經郁左
咁就fail

慢慢練
應該一盒菲林夠你大約掌握到喇
Information Seeking:

RB67 可以玩完 pack film , 玩返 120 嘅

$200 一盒packfilm 都得起, 玩120 濕濕碎啫
又 post 下相先
又 post 下相先

wide no good

我覺得玩過, 起碼好過從來冇玩過
玩埋洗底, instax冇得玩的
利申雪櫃得返30盒

fp100c
出左lomo方應該有人玩航拍即影即有

等收貨

等收貨

出咗貨??

等收貨

老母快啲出嘢

等收貨

老母快啲出嘢

我要激影(即係試機
新手想入坑買部富賤mini 90
伸手黨一問邊到買機唔會比人呃
log on 快圖美I 夠官方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞