【死有時】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信-Post credits scene

1001 回覆
550 Like 9 Dislike
回緊家

等你解話
我儲咗成個月嘅份量半日追到live
我儲咗成個月嘅份量半日追到live

証明gay廉拖咗好耐
輕輕~
由第一次阿龍出場已經覺得佢鬼鬼地
竟然真係
請問老板們 批唔批准小人用膳先

準奏

邊食邊出

爽口
食完就出文
黃河泉水湧湧而來,不見泉頭。

佟蓳萓正喺拉高褲腳,雙腳浸浴喺河水之中,踢濺水花。

「好凍好舒服呀。」

我哋啱啱先做完練習,聽日嘅功課就擺喺河邊。

唔知由幾時開始,我已經慣咗將每日嘅功課帶去陰間,同佟蓳萓一齊做。

佢將水淺起到我腳上,問:「喂,你唔洗每日都帶功課畀我做㗎啵。」

「我自己都唔識做,咪嚟搵下妳幫手啫。」我狡辯。

「你成日都都嚟,唔洗陪屋企人咩?」

「唔洗啦。」

「明明我覺得你屋企人對你好好,特別係你細妹。」佢皺眉頭話,似乎喺度抱怨我唔識珍惜。

「少少啦⋯⋯我都覺自己唔識珍惜。」

有人對你好,反而覺得好理所當然,但人性就係咁,越對你好嘅人,越唔識珍惜。

「對妳細妹好啲啦。」
「妳嘅屋企人呢?」

「我咪講咗,我無屋企人囉。」

我記得佢講過佢無家人,一出世就無父無母。

「無家人嘅意思係⋯⋯」

夕陽餘暉照喺水面,河面粼粼閃爍,佢用幼小嘅腳搞動河水,渾成波浪。

「我淨係知我媽媽係一個妓女,而我喺媽媽嘅肚入面就已經死咗啦⋯⋯未出世就係咁,靈薄鎮嘅人大多都係咁⋯⋯」

「好慘⋯⋯」

「所以我對我屋企人都無感覺⋯⋯淨係知有父母,爸爸好傷心,淨係咁多。」

「對唔住⋯⋯」

「傻啦,我好早就知哩啲嘢係注定,無得改變。」
「注定?」

「好似係由陰間一本嘢決定。」

「但如果一切都係注定,人生唔會無意義咩⋯⋯好似機械人。」我討厭咁講。

「唔知呢⋯⋯都唔係我哋可以改變。」

「佟蓳萓。」

「嗯?」

「妳係我第一個好想保護嘅人。」

佢只係莞爾一笑。

喵。

一隻黑貓由我身邊走過。

我只係感到全身麻痺。

意識慢慢返嚟,鼻塞不已。

一秒後,我先發現好濃烈嘅鐵銹味。

血味。

原來係血,成身成口同個鼻都係血⋯⋯

我想郁⋯⋯但成身都刺痛不已。

係⋯⋯我係山谷底。

一個無地方。

我想起身,但動彈不能,每一下都會傳嚟撕心裂肺嘅痛。

我⋯⋯我會死喺哩度?

直到一個女聲嘅出現。
繼續
係陰間到死嘅人 算唔算死左
咁人間會當呢個人係失蹤定從來無出現過

應該變植物人?

好快你就知
又live
好吊癮
睇到有d lost添
六呀
睇到有d lost添

預咗劇情開始好複雜 同之前好多嘢重疊緊
F5又出現啦
F5又出現啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞