【死有時】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信-Post credits scene

1001 回覆
550 Like 9 Dislike
李繁仁急忙捉住佢爸爸隻手話:「未得!我仲未同爸爸傾夠。」

「唔緊要。你唔洗驚會見唔到。」神秘男人笑笑咁話:「我可以每一日都帶你嚟。」

就係咁,李繁仁每日嘅夜晚,都會夢見同一個男人,畀同一個男人帶去見佢爸爸。

每次都傾到唔想走,時間仿佛過得好快。

「又⋯⋯又夠鐘?」

依依不捨咁同佢爸爸分別後,神秘男人話:「你覺唔覺每日都見得好少。」

佢用力咁點點頭。

「不如你同你爸爸一齊啦,反正佢自已一個都好悶,咁樣⋯⋯你哋咪唔會分開囉。人,遲早都要去陰間㗎啦,早啲同遲啲有咩分別?」

原本李繁仁都係拒絕,但每日畀佢咁講一講,心開始有啲動搖。

「你爸爸都係因為你無關心佢先死。」

「你唔覺得你有責任咩?」

「嚟啦,可以一家團聚呀。」

可以一家團聚。

一家團聚。

李繁仁就係咁,迷迷糊糊地選擇企上天台。

只咁啱有人經過,先阻止悲劇發生。

當李繁仁講完成件事之後,李太太嘅眼睛已經紅晒,傷心咁流淚。

「無你媽咪,又點叫一家呢?」王胤瀅話。

李繁仁只係低低頭,再一言不發。

「努力對餘下嘅人好,珍惜你仲有嘅先叫生活,而唔係盲目沉醉喺過去呀⋯⋯」王胤瀅好激動咁講,講到佢自己都臉紅。

「努力活下去啦,好唔好?」我都話。

李繁仁流住淚咁點點頭。

臨離開佢哋屋企時,我唔覺意瞥見佢枱頭有張郵輪船飛。

「咦,你哋⋯⋯諗住去旅行呀?」

「係呀,不過⋯⋯嗰次畀人搞到去唔成,要再請假。」佢媽咪話。

王胤瀅望住張船飛,似乎有啲嘢諗緊。
一留完言,就見到有文
願望成真
好似估中左條伏線
果然真係同郵輪有關
但你出文都唔算慢
好野又有文
好似估中左條伏線

邊條 唔記得咗
應該冇得救,因為係郵輪上面ge人黎

遊輪上既人黎
文呀
當我哋離開佢哋屋企時,王胤瀅嘅眼仍然好紅,我遞上一張紙巾畀佢。

今次佢接收咗。

「妳⋯⋯點解會嚟嘅?」

佢用紙巾抹抹眼淚後話:「唔知係咪天意,咁啱喺街到見到你,咪跟你上嚟囉。」

「我嘅意思係⋯⋯妳唔嬲我啦咩?」

「我唔想咁蠢,因為一啲未確定嘅事,而放棄相信一個好朋友。」

當我覺得有啲感動嘅時候,佢卻又開口講:「同埋無我,你根本入唔到去啦。」

「好啦,所謂嘅感動已經無晒。」

「你下一步諗住點?」

「下一步,我打算要去陰間一趟。」

我打算同王湚瀅解釋返我點遇返細妹,同阿龍嘅事時,點知四周圍閃光不斷,有一群記者圍過嚟問:「南門先生,你對日前流言蜚語話你累死好多人自殺,有咩睇法?」

「點解要有哩個部門存在?仲要對公眾隱暪?」

「你覺唔覺兩個世界唔應該有聯絡?有無諗過令好多人懷念親人而死?你有無諗過後果?定份工緊要?」

又嚟⋯⋯

真係好頭痛。

逼到完全透唔到氣,我唔知點做好時,好彩王胤瀅捉住我隻手話:「走啦!」然後帶住我跑,先逃脫到班人。
果然真係同郵輪有關
但你出文都唔算慢

哩句中肯
Live
果然真係同郵輪有關
但你出文都唔算慢

哩句中肯

中肯都可以出快啲,好吊癮
同郵輪有關係咩意思
同郵輪有關係咩意思

嘩你要睇返幾個post之前喎老友
同郵輪有關係咩意思

呢句係串緊gay廉定係點
好多文喎
同郵輪有關係咩意思

笑咗
同郵輪有關係咩意思

笑咗

應該睇番進入結局篇之前既post
同郵輪有關係咩意思

笑咗

應該睇番進入結局篇之前既post

都係幾早
其實有個問題好想問下樓主
但係可能會有啲冒犯
樓主你係一早寫好哂 定還是每日都keep住寫緊?

寫好八成,包括大網同概念,但有KEEP住每日改嘅

謝謝
推下先,快啲到下個post
同郵輪有關係咩意思

無啲咁嘅事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞