【死有時】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信-Post credits scene

1001 回覆
550 Like 9 Dislike
新讀者
不嬲睇故都習慣等到就完先開始睇
點知今日一睇就追到live
先知巴打要封筆
仲要del故
咁我點趕得切追依前d故
btw紙言齊唔齊
快d繼續出
推到開新post
早晨
早晨
新讀者
不嬲睇故都習慣等到就完先開始睇
點知今日一睇就追到live
先知巴打要封筆
仲要del故
咁我點趕得切追依前d故
btw紙言齊唔齊

齊呀放心啦
晨咁早早晨
又有文陪我溫書
推呀
樓主早晨!由post 1追到而家,好好睇 唔好走喇
推呀 推到你又要開post
唔比你完
大boss出現鳥 繼續推
又要開新post
btw我要happy end

大叔⋯⋯

記得我曾經問大叔:「哩份工究竟有咩意義?連接人間同陰間,咁樣係一件好事?」

嗰陣我哋已經送完第一次信,返到大叔屋企,大叔喺度洗緊菜,我就喺廚房無所事事咁企喺度,玩住佢頭先送畀我嘅打火機。

噠⋯⋯開⋯⋯噠⋯⋯開⋯⋯啲火光幾靚。

「記唔記得⋯⋯我話人間嘅信代表連繫,陰間嘅信係代表咩?」大叔一邊洗菜一邊話。

「放下。」我答。

「所以你仲未明,點解我哋只係會幫人送一次信?」

「呃⋯⋯我未必真係明。」

「總有一日你會明。」

「大叔,你無屋企人?」

我見佢屋企只有自己一個人。

「曾經有⋯⋯」水聲突然間停咗,佢慢慢話:「而家走咗啦。」

「老婆?」

「同埋一個女。」佢繼續洗返菜:「不過我都睇開咗啦。」

記得嗰餐,我哋食得好開心,雖然菜唔係好豐富,只係普通嘅水蛋同炒菜,但已經令我有返家嗰種溫暖嘅感覺。

「我會去旅行啦。」食完飯,飲緊湯之際,佢講。

「吓?咁我點呀?」

「你嚟,咪就係接替我個位,唔係我點去長旅行呀?」

「但我乜都唔識⋯⋯」

「要救嘅就係咁多啦,總之記住用心送好每一封信就得。」

我哋繼續飲湯,我突然有啲感觸咁話:「大叔,多謝你救返我。」

「唔洗多謝,以後你救返其他人就得。」佢拍拍肚腩話:「記住,對想自殺嘅人嚟講,世界就係黑白色,佢哋好似色盲咁,同佢哋『形容』世界有幾咁色彩斑爛同亮麗,生活有幾咁多姿多彩,佢哋唔會太明白。」

「咁應該點?」

「世界美麗有咩用,倒不如畀佢哋『感受』到,自己⋯⋯其實係美麗。」

當我再擘大眼嘅時候,望見嘅已經係醫院白素素嘅天花板。
朝早都有文
文呢gay廉
係文呀哈利
好鍾意你嘅故事引人入勝令人想追住睇嘅感覺
好睇
如果呢個故事拍劇既話 爵士個角色一定係張國強做

我都有同感
如果viu tv或cctvb真係開拍既話
演員點安排先

tvb版
南門亮:吳業坤
佟門瑾(真係唔識串):靚湯或者劉珮玥
其他角色要等你地度

如果viu tv或cctvb真係開拍既話
演員點安排先

tvb版
南門亮:吳業坤
佟門瑾(真係唔識串):靚湯或者劉珮玥
其他角色要等你地度

好好地地你同我整個吳業坤做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞