【死有時】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信-Post credits scene

1001 回覆
550 Like 9 Dislike
文!!!!!!!!
交呀
我哋漫步喺河邊,慢慢就走到山上,沿山直上,就係我第一次遇到阿龍嘅地方。

應該係話⋯⋯重遇佢嘅地方。

「你點會一啲都唔記得㗎,而家個頭撞到之後仲有無啲痛?」阿龍關心問道。

「我都唔知自己發生過咩事,但記憶⋯⋯好似慢慢咁返翻嚟。」我摸一摸自己後腦講。

重捨記憶嘅感覺,真係好奇怪,好似本身一啲唔屬於你嘅嘢,重新植入你身體咁樣。

只不過,我仲係未記起,到底同佟蓳萓之後點樣。

「對唔住阿龍,我竟然唔記得咗你哋。」

明明佢哋就係我嘅最好朋友,但唔知點解忘記咗佢哋,內心都有啲愧疚。

「唔緊要。」

「同埋上次⋯⋯真係好多謝你。」

「朋友之間需要講哩啲㗎咩?」阿龍話。

「係嘅⋯⋯」

「咁作為朋友,你會唔會留喺哩度陪我?」

我笑一笑咁話:「我會經常嚟㗎。」

但從佢神色嚟睇,顯然,哩個唔係阿龍想要嘅答案
飯後推一推

點解你可以咁早食
但我今朝食咗滷水蛋
多正皮同人再加更
多正皮同人再加更

人呀呢度
可能啊龍係gay
gay廉我屌爆你

你無乜資格 篇遊記呢
食飯上尼就有文
多正皮同人再加更

人呀呢度

呢度呢度
食飯上尼就有文

尼你老母

已正評
等緊巴士 等咗好耐無車又無文
今個post完啦好嗎
可能啊龍係gay

條女搶左南門亮!!!!!
阿龍帶我走到上一個山坡,坡後有一個狹谷,下面係不見底嘅深淵,我好好奇點解佢會帶我嚟哩度。

「阿亮,其實我真係幾羨慕你。」佢望住下面講。

「我有啲咩咁值得你羨慕?」我失笑問。

「擁有嘅一切,知唔知道⋯⋯喺靈薄鎮嘅人,唔會有將來,佢哋唔會有下一站,只能一世都喺度,所以先會可以四周圍咁去。」

佢開始喺度講一啲,好沉重嘅嘢。

「由細到大,我都唔明,點解爸爸媽媽會咁憎我,對啊我拳打腳踢,會寧願遺棄我。

點解人哋可以喺一個幸福嘅家庭長大,自細就有好嘅教育,學好多嘢,去外國一流嘅大學。

我就連飽飯都無。

點解會咁唔公平。

最後,我終於知道,所有嘢都係整定,人間萬事生死順逆,都由生死簿決定。

由你一出世,父母家底,已經決定你將來嘅路,人間一切並唔係偶然,每件事都係有原,係必然發生。」

「你唔覺得咁樣好荒謬咩,咁人生仲有咩意思,人同機械人咪一樣?」

咁又如何⋯⋯我都已經經歷咗,所以我先唔明白你嘅自由⋯⋯點解你會有⋯⋯你自己嘅自由,可以跳脫生死簿外。」

阿龍嘅情緒,唔見有啲咩變化,唔似嬲又唔似動氣。

大家都無再講嘢,我再仔細去思考細味阿龍啱啱所講嘅嘢。

忽然間我有啲唔明⋯⋯

「阿龍,點解⋯⋯你會知道⋯⋯我個腦受傷?」

「因為⋯⋯推你落去嘅人,正係我。」

我感到強大嘅推力,一失重心,就跌落谷底⋯⋯
有文
因愛成恨
南門亮 脫離生死? 救細妹果次?
即係想推多佢一次?
Come on 繼續繼續繼續繼續繼續繼續
gogogogo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞