【死有時】我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信-Post credits scene

1001 回覆
550 Like 9 Dislike
邊個夠膽話西兄出文慢

無兄 你無乜資格講哩句
整多一篇喇巴打
睇埋佢解釋我就安心訓教架喇
有巴打講中左,真係關架船事

哩個都幾明顯,係睇下Gay廉點寫
終於開到ac
記得第一個睇嘅故係鴻門宴
跟住走左去紙言追曬d故
全部都好虐心
又寫得好好
雖然唔算得上係咩忠粉
但係Gay廉可唔可以唔好走

多謝巴打支持

Gay廉加油

可能拖得太長,好多detail位無左記憶

完全無印象南門亮阻止左隻船沉果part
pish

重睇一次

重睇一次

Gay廉都好似只係輕輕帶過左
WA DIU呢個伏筆真係要重睇先記得

重睇一次

如果有錯唔好插,因為真係太耐
呀龍係好似機器咁 維持番陰間秩序?
呀龍係好似機器咁 維持番陰間秩序?

係你地無認真睇文姐

重睇一次

如果有錯唔好插,因為真係太耐

係你地無認真睇文姐
獅星號。

當初從張有成口中得知獅星號會沉,無數人會死嘅消息。

陰間中,張有成話:「世間萬物都係已經決定好,就好似遲啲會有隻遊輪注定十五日後會沉,無數人會死,哩啲都係命數。」

「有無數人死?係邊隻船?」

「你想救佢哋?咁樣未必有用。」

「唔通你由得咁多人死?」

「我會尊重命數。」

「張先生⋯⋯到底隻船叫咩名?」

「你想知我係可以講⋯⋯如果你可以同我交換條件。」

「條件?」

「你知我想要咩。」

最終條件就係我放棄講出真話,換嚟佢個仔自己去自首嘅機會。

仲記得嗰晚我花咗好大氣力偷入去破壞獅星號,先令郵輪無得如期開船,逃過一劫。

「我知道,所以佢哋已經得救,逃過一劫。」我對義律講。

「錯。佢哋都係要死。」佢馬上反駁我。

「點解?佢哋已經無上隻船。」

「睇嚟你唔太明白世間萬物嘅規則,生死簿係決定世事萬物發展。決定咗、注定咗嘅事係點都要執行,哩種叫『命運』。」
我明白咁話:「所以哩排先咁多人夢到親人而自殺,都係你做?」

「根本唔需要,好多信奉我嘅人,自然會去做⋯⋯包括你嘅好朋友。」

「我嘅好朋友?」

佢微笑咁望住我。

「阿龍?佢點會咁樣做?」

「你知唔知,被欺壓嘅人,最怕唔係受欺壓⋯⋯」佢自信咁講:「佢哋最怕⋯⋯係其他人唔洗受欺壓。對佢哋嚟講,咁樣先係『唔公平』呀。」

「作為一個政府嘅官員,你人品都算賤格。」

「世界官員都係咁,無論係人間或者係陰間,都無分別。你哋郵局嘅局長為咗節省資源,咪又係肯聽我哋講,炒咗你。」佢笑住講。

「⋯⋯」哩件事我已經唔想再計較,我問:「點解救咗又要奪去返佢哋嘅命!」

「哩個係佢哋嘅命運,決定咗就係咁,就算改變,都一定要死。哩個係注定,亦即係宿命。」

我憤慨咁話:「究竟人命同人生喺你心目中有啲咩價值?」

「老實講,每個人嘅人生一早都已經決定咗,由一出世嘅家庭都已經決定你會係一個點樣嘅人啦,生死簿就係掌控哩個秩序。」

佢整理一下西裝話:「坦白講,點解贖孽就係要交稅畀我?係咁唔公平㗎啦,哩個就係體制。」

哩個時候,義律眺望一下門外,門外頓時有幾個黑黑瘦瘦嘅守衛走咗入嚟,兩三下手勢就捉住我。

佢哋慢慢用一條好粗大嘅繩一圈一圈咁樣綁住我,實到我動彈不得。

「你真係喪心病狂!」
變左死神來了
開定下個post啦
變左死神來了

曾岸岩
我都唔撐主角去救人
如果呢個故事拍劇既話 爵士個角色一定係張國強做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞