IT界討論區:刷排名(18)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d
同埋m$依家搞埋protable 野 vb 好似已經fade out 左

之前淨係見過一間寫VB.net, 最後冇請到, 不過對於寫VB感覺麻麻地, 唔知點解好唔就手咁

m$已經對VB已經冇更新
正確d講 而家既VB係指緊VB .NET
但.NET 有容易d睇又容易d寫既C#
(大部分人都大概識java點寫 C#寫落好似java又點會唔識寫)
兩者連埋ASP 一共都食住.NET框框
一日.NET框框唔死 呢3個都唔會死得住

VB就一句 : 微妙!

利申:C#起手,專注C#(所以自動學識埋基本java)
17 cu it fg 2-2hon grad
工作係consultant 幫d fi做it proj
想報18年pt cs/ecommerce master
已考cisa, itil, prince2, scrum master
12月考cissp
想繼續進修info sec
有無機入到hku個個
如果hku唔得的話
city cs info sec又算唔算係好既選擇?
ecommerce master係咪接近0用途

埋大business唔出名wor
同埋mba要幾年exp先讀得
我都plan左幾年後返uk讀
依家想先讀個hku master洗左cu個臭名
hku科ecommerce到底抵唔抵讀
我見佢個structure幾適合consultant
會唔會無咩tech成份
同埋會唔會好難入

小弟cs 20年grad
想問寫app定係website出路好啲?

20 年grad 依家問

問定好d 利申19年grad
我估應該website
app界好極端 同埋commercial app其實多數都只係一個web既interface

Apps 到時都唔知仲寫唔寫native...web就萬能不過世界轉得好快 下年都唔知轉興咩

web分分鍾用緊果隻lang下個version又唔同哂

除左SQL之外其他野都係變得快過搭火箭架拉

SQL咪又直接轉玩BIG DATA, NOQUERY syntax差唔多, 但concept唔同晒.

DB就轉撚哂關Json事... 感覺Json 個format都就黎變...

太多json派生 咩咩bson
都唔知做咩個世界都跟住json轉

家下noSQL同mySQL都要識
我雖然冇讀CS但都要知道基本資料庫指令
sql概念,nosql概念,第n範式。。。
再加點樣部署,話說OLEdb係咪死撚左

唔識就等GG
因為好多backend都混用
17 cu it fg 2-2hon grad
工作係consultant 幫d fi做it proj
想報18年pt cs/ecommerce master
已考cisa, itil, prince2, scrum master
12月考cissp
想繼續進修info sec
有無機入到hku個個
如果hku唔得的話
city cs info sec又算唔算係好既選擇?
ecommerce master係咪接近0用途

埋大business唔出名wor
同埋mba要幾年exp先讀得
我都plan左幾年後返uk讀
依家想先讀個hku master洗左cu個臭名
hku科ecommerce到底抵唔抵讀
我見佢個structure幾適合consultant
會唔會無咩tech成份
同埋會唔會好難入

PCCW

PCCW

PCCW

傲視同儕 比同行薪水低

PCCW

傲視同儕 比同行薪水低

未必, 有仲西既

p仔大行多錢養人

PCCW

傲視同儕 比同行薪水低

未必, 有仲西既

p仔大行多錢養人

PCCW

傲視同儕 比同行薪水低

未必, 有仲西既

p仔大行多錢養人

2,3個星期左右

PCCW

傲視同儕 比同行薪水低

如果對自己skill set無信心,pccw人工算唔錯,因為佢淨係睇年資

我估應該website
app界好極端 同埋commercial app其實多數都只係一個web既interface

Apps 到時都唔知仲寫唔寫native...web就萬能不過世界轉得好快 下年都唔知轉興咩

傻既,唔通app唔係咩
睇下swift

objective c 係抵死,十個用九個都屌,d bracket睇死人,好難maintain,memory management又做得唔好,呢家swift幾正,不過已經好耐無做mobile app

我估應該website

傻既,唔通app唔係咩
睇下swift

objective c 係抵死,十個用九個都屌,d bracket睇死人,好難maintain,memory management又做得唔好,呢家swift幾正,不過已經好耐無做mobile app

講開又講我成日覺得js可讀性都好差
PXXW HD 12.5k
而家佢哋好似真係夠人
出價低 同應機都少咗好多
而家佢哋好似真係夠人

Pccw點會夠人,日日都jobsdb,
無論係hkt, 或者solutions都不斷請緊人寫code, 出價低係條友自己問題,唔代表佢地夠人,夠人就直頭冇headcount啦。

我估應該website

傻既,唔通app唔係咩
睇下swift

好多寫法有trick
而家佢哋好似真係夠人

Pccw點會夠人,日日都jobsdb,
無論係hkt, 或者solutions都不斷請緊人寫code, 出價低係條友自己問題,唔代表佢地夠人,夠人就直頭冇headcount啦。

我估應該website

傻既,唔通app唔係咩
睇下swift

js太自由 可讀性因應唔同framework同出自邊個p仔都可以好唔同,個人鍾意strong type lang多啲
其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d
同埋m$依家搞埋protable 野 vb 好似已經fade out 左

之前淨係見過一間寫VB.net, 最後冇請到, 不過對於寫VB感覺麻麻地, 唔知點解好唔就手咁

(大部分人都大概識java點寫 C#寫落好似java又點會唔識寫)

VB.NET 無問題
但VB6 就好大問題
其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d

VB.NET 無問題
但VB6 就好大問題

無人做已經係一個問題啦

2,3個星期左右

Thanks
其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d

VB.NET 無問題
但VB6 就好大問題

想問C#有咩出名多人用既既framework?
未學過C#,好似市場都幾需要
之前中學DSE好似有4款language選
Visual Basic
java
Turbo Pascal
C?

依加一樣?

其實中學生學咩好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞