IT界討論區:刷排名(18)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

英國要大公司先有License攪visa. 不過uk study visa轉work visa會易d.

好想走

大家咁話

[url]缺少人生經驗或者視野,做死細公司或者local 公司的典型思維[/url]

其實香港係咪唔會有人請純maintain legacy code,講緊例如cobol嗰啲

先唔好講幾多人爭
有冇人想入ap ii 咬份糧過人世算
唔洗再諗職業規劃 點upgrade自己

on9 咁叫skillset唔
就算唔精都15k啦
香港整game 狗也不如

另外vc落source code就夠 落要加載既數據都得
甚至dependencies up埋都冇意見
要build唔該去埋一二面

今日睇下stat學d咩 都要學VBA學R學access先出黎行
今時今日d STEM
估計programming以後好似office咁遲早成為搵工必修
IT狗得番精通同有其他底backup兩個選項

認同,香港做game真係狗都不如,
冇得你design 之餘重做到成隻狗咁,重要一個game字壓低你幾k
到你認命出嚟做返其他正行野,
人地就會大大條道理話你冇經驗唔請/壓你價,
入行真係請三思

利申過來人做左6年game,睇化個market 唔再做game, 但係失業中冇人請so fucking 9 sad

先唔好講幾多人爭

其實有冇次一級嘅職位?

個個都想入 唔通個個都入到咩

就算唔精都15k啦

今日睇下stat學d咩 都要學VBA學R學access先出黎行
今時今日d STEM
估計programming以後好似office咁遲早成為搵工必修

冇得你design 之餘重做到成隻狗咁,重要一個game字壓低你幾k
入行真係請三思

利申過來人做左6年game,睇化個market 唔再做game, 但係失業中冇人請so fucking 9 sad

就算美國,做game 都係underpaid

有冇Refence?

美國我就唔清楚
韓國我就知除左某幾間大game公司好pay D,其他細game公司一樣係做奴工
但大公司又競爭大難入

利申:2年前由個exchange度聽返黎

韓國要入行做game 要求好嚴格,
冇記錯佢地真係有大學degree 去教做game design 同game development,
之前係巴哈睇過考試題目係比個場境你,你要design 哂所有formula, level design, difficulty level 之類,佢地係堅pro

就算唔精都15k啦

今時今日d STEM

入行真係請三思

自學Unreal engine ?
不過好似得大陸台灣有公司做
人工做唔到
真係掂可以去美國

走去做AR VR?
Digital media project之類?

Unity 3D 理論上呢兩三年都唔會死住
大把cheap嘢都係用呢個造

就算唔精都15k啦

今時今日d STEM

入行真係請三思

人工做唔到
真係掂可以去美國

走去做AR VR?

Unreal 唔好掂,10間game 公司都冇1間會用,
Unity 以做game 黎講係越黎越多人用,
VR, AR 都會用到,想入行嘅一定要揀Unity 做base,之後條路會好行好多

其實講到尾都係香港生態問題,
老細寧願搵個平嘅整pat 屎都唔願搵個有經嘅去做好件事
先唔好講幾多人爭

其實有冇次一級嘅職位?

冇,但見親都冇offer,
真心勸想入行做game 嘅人要諗清楚,做game 係好玩,
但真係冇咩前途可言,9成人做足10年都係dup code,唔會做到designer 位

[/me
人工做唔到
真係掂可以去美國

走去做AR VR?

VR, AR 都會用到,想入行嘅一定要揀Unity 做base,之後條路會好行好多

冇,但見親都冇offer,
真心勸想入行做game 嘅人要諗清楚,做game 係好玩,
但真係冇咩前途可言,9成人做足10年都係dup code,唔會做到designer 位

[/me
人工做唔到
真係掂可以去美國

走去做AR VR?

返Shift返到手殘
入game startup company?
佢點都要搵人睇住掛?

見有啲老闆寫Jobsdb
這就好似喺外國返嚟 香港搞公司
香港啲嘢寫到好似外國咁 Enjoy乜 又話好想認識你
入game startup company?
佢點都要搵人睇住掛?

見有啲老闆寫Jobsdb
這就好似喺外國返嚟 香港搞公司
香港啲嘢寫到好似外國咁 Enjoy乜 又話好想認識你

game startup 都好少會係外面請人黎lead,
通常都係一早搵左人先再出post 請啲junior 返黎dup 石仔,
紅字呢啲就算9數啦,講野技巧黎,信佢半成雙目失明
lm
先唔好講幾多人爭

其實有冇次一級嘅職位?

Starting 黎講係低 但長遠黎講無得輸 好多人降薪入去 有人三年經搵4皮都入去

先唔好講幾多人爭

其實有冇次一級嘅職位?

Starting 黎講係低 但長遠黎講無得輸 好多人降薪入去 有人三年經搵4皮都入去

CAP都差唔多40k,但perm/contract差好遠。
你地英文好唔好?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞