IT界討論區:刷排名(18)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike
有無巴打諗住做到咁上下,然後自己開Startup公司?

有冇人做狗之餘接freelance
AP2又開始接受報名啦
高登仔快報

本身讀社科
對it無概念

我唔覺得你學一技會搵到IT工
當然你話進修下既當學多樣野既咁咪去學囉

呢個回覆質量很高,我當年中大伏隻字不漏咁刨哂C++本教科書同大學本algo教科書,結果真係去寫UVa時連基本IO都諗一大輪,睇番你呢個回覆真係點十萬個頭。
本身讀社科
對it無概念

呢個回覆質量很高,我當年中大伏隻字不漏咁刨哂C++本教科書同大學本algo教科書,結果真係去寫UVa時連基本IO都諗一大輪,睇番你呢個回覆真係點十萬個頭。

咁你睇果d都好有用
本身讀社科
對it無概念

咁你睇果d都好有用

io果d google下就得啦
algo果d真係基本功
有冇it狗玩緊raspberry pi

其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d
同埋m$依家搞埋protable 野 vb 好似已經fade out 左

之前淨係見過一間寫http://VB.net, 最後冇請到, 不過對於寫VB感覺麻麻地, 唔知點解好唔就手咁

m$已經對VB已經冇更新
正確d講 而家既VB係指緊VB .NET
但.NET 有容易d睇又容易d寫既C#
(大部分人都大概識java點寫 C#寫落好似java又點會唔識寫)
兩者連埋ASP 一共都食住.NET框框
一日.NET框框唔死 呢3個都唔會死得住

VB就一句 : 微妙!

利申:C#起手,專注C#(所以自動學識埋基本java)

http://VB.NET 無問題
但VB6 就好大問題

想問C#有咩出名多人用既既framework?
未學過C#,好似市場都幾需要

衰d講句,VB6已經成為左棄子
http://VB.NET有.NET框框連linux行.net core都做到

如果講framework,C#主要有unity framework
有垃圾香港手機game請人可能就要識少少C#

.NET框框仲有http://asp.net所以web層面可以接近無縫
不過我覺得C#最令人上癮既係LingQ
至於C#用起上黎比java更無腦 不說了

順便回埋初學者問題
初學我建議python/java/c# 三種可懂性都不錯
成長曲線平穩 香港都有相關就業機會(但不即屬於我的

要打底就c
要快就python
C#唔識唔評論
你識玩c 應該啲computing language 都難唔到你架啦

C太有腦啦
識C=所有lang
因為好多lang都係參考過C
不過香港似乎少用C 唔知係咪因為人地java我又java果類跟風效應
每隻lang都有長短處 人地用咩你用咩就死得

識C唔一定識得寫prolog,haskell或ML。C係imperative programming language,但除imperative programming還有好多其他寫program嘅風格。

code4food兄都入來
你覺得functional programming值唔值得學

Functional programming一般工作好少有機會直接用到,但對諗野有幫助,因為會識得多D解決問題嘅方法。部份functional programming嘅技巧例如少用side effects或tail recursion一般programming有時亦用得著。

咁遲d先
見到好多language開始有support functional programming
仲以為開始常用tim
其實VB有咩問題
我見佢仲有更新

係工人問題定係點樣?

唔識寫
C# 好似親民d
同埋m$依家搞埋protable 野 vb 好似已經fade out 左

之前淨係見過一間寫http://VB.net, 最後冇請到, 不過對於寫VB感覺麻麻地, 唔知點解好唔就手咁

m$已經對VB已經冇更新
正確d講 而家既VB係指緊VB .NET
但.NET 有容易d睇又容易d寫既C#
(大部分人都大概識java點寫 C#寫落好似java又點會唔識寫)
兩者連埋ASP 一共都食住.NET框框
一日.NET框框唔死 呢3個都唔會死得住

VB就一句 : 微妙!

利申:C#起手,專注C#(所以自動學識埋基本java)

http://VB.NET 無問題
但VB6 就好大問題

想問C#有咩出名多人用既既framework?
未學過C#,好似市場都幾需要

衰d講句,VB6已經成為左棄子
http://VB.NET有.NET框框連linux行.net core都做到

如果講framework,C#主要有unity framework
有垃圾香港手機game請人可能就要識少少C#

.NET框框仲有http://asp.net所以web層面可以接近無縫
不過我覺得C#最令人上癮既係LingQ
至於C#用起上黎比java更無腦 不說了

順便回埋初學者問題
初學我建議python/java/c# 三種可懂性都不錯
成長曲線平穩 香港都有相關就業機會(但不即屬於我的

要打底就c
要快就python
C#唔識唔評論
你識玩c 應該啲computing language 都難唔到你架啦

C太有腦啦
識C=所有lang
因為好多lang都係參考過C
不過香港似乎少用C 唔知係咪因為人地java我又java果類跟風效應
每隻lang都有長短處 人地用咩你用咩就死得

識C唔一定識得寫prolog,haskell或ML。C係imperative programming language,但除imperative programming還有好多其他寫program嘅風格。

code4food兄都入來
你覺得functional programming值唔值得學

Functional programming一般工作好少有機會直接用到,但對諗野有幫助,因為會識得多D解決問題嘅方法。部份functional programming嘅技巧例如少用side effects或tail recursion一般programming有時亦用得著。

咁遲d先
見到好多language開始有support functional programming
仲以為開始常用tim

書到用時方恨少

術語 GOOGLE英文解英文(WIKI), 中文支那同台灣先會譯, 但譯完你只會更加唔明. 而且IT狗鬼佬寫D英文未必真係好descriptive, 無可否認IT仔表達能力普遍一般.

Language跟version睇spec, 改左唔support舊syntax就係唔support. suuport就係support.

Point 3: No comment.
有冇it狗玩緊raspberry pi

買完之後 裝左個retropie 就無乜點玩
有冇咩玩法share

術語 GOOGLE英文解英文(WIKI), 中文支那同台灣先會譯, 但譯完你只會更加唔明. 而且IT狗鬼佬寫D英文未必真係好descriptive, 無可否認IT仔表達能力普遍一般.

Language跟version睇spec, 改左唔support舊syntax就係唔support. suuport就係support.

做過大陸客 要用中文寫spec google translate 都唔夠 要百度先譯到佢地既字 出封email都要望好耐先敢出 就算對面有人講廣東話都好似同外星人講野咁

所以查英文比較好?

唔關事既
一黎係IT既concept好抽象,唔似某D野咁有舊實物可以比你睇住,所以好講求想像力
二黎係D撚屌真係1999
我自己有時就會開2個一模一樣既wiki,一中一英,中文我要黎catch佢成個個大約意思係點,但唔會睇哂佢每一隻字,因為D term唔同 英文我就真係砌番埋D term同中文個大約既意思去睇下點

大陸D譯法好過D撚屌台狗ga
例如interface,台狗乜春都叫介面,API都叫咩應用程式介面,一開頭睇到我R哂頭
大陸好似就會分番情況,面向user叫介面,backend就叫番接口,所以佢地API叫應用程序接口
oo呢D咁真係全部都係叫面向對象既

所以查英文比較好?

2.既話要學識睇doc,寫得好既doc就會話比你知個function/API點call,要用咩parameter,同埋俾個例子你話你知點用,你望下jQuery既doc,我覺得寫得幾好
3.好似全部人都係咁,寫多左就慣,我今日寫一個好撚易既ex寫左成日寫到懷疑人生

唔關事既
一黎係IT既concept好抽象,唔似某D野咁有舊實物可以比你睇住,所以好講求想像力
我自己有時就會開2個一模一樣既wiki,一中一英,中文我要黎catch佢成個個大約意思係點,但唔會睇哂佢每一隻字,因為D term唔同 英文我就真係砌番埋D term同中文個大約既意思去睇下點

例如interface,台狗乜春都叫介面,API都叫咩應用程式介面,一開頭睇到我R哂頭
大陸好似就會分番情況,面向user叫介面,backend就叫番接口,所以佢地API叫應用程序接口

真係好睇邊d terms
oo個腦裝乜先譯到做面向對象
台譯就正路好多

唔關事既

真係好睇邊d terms
oo個腦裝乜先譯到做面向對象
台譯就正路好多

我個人都支持台譯 睇書大陸加埋簡體字我真係唔明

唔關事既

客觀講, 台譯同支譯都係屎. 去過支那出TRIP一段短時間, 屌你DLLM, 自問真係唔會明支那D IT翻譯. 你講個D所謂好都只係字典直譯(水蛇春咁長), 睇返英文算LA. 其他個D鳩譯乜野腳本個D. 睇完都覺得壞腦. 佢地仲要D DOC一定要用支那文.

所以查英文比較好?

其他科唔講, IT請用英文學習. 你唔會得到世界, 但世界你講英文人地要就你.同埋IT concept點翻譯得好, 唔明都係垃圾, 不如一開始睇英文docs. 而且最新最快最多料都係英文出.

離題下先, 而家wifi SSD support 埋D中文個D, 見D人用中文做SSD名真係好撚ON9.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞