IT界討論區:刷排名(18)

1001 回覆
9 Like 0 Dislike

agent見你做DataCenter 9成只會幫你揾返同類型
佢哋只覺得你轉得成就得有錢分
你想做乜?never care
揾工咪靠agent
如果目標係移民其實邊範有優勢d
利申 yr3

一係出去讀Post grad,一係讀好啲algorithm,自己整self project/玩icpc/hackathon嗰啲

我都只係讀Undergrad

我揸香港護照+BNO,點都要搞visa,公司畀晒錢幫我搞

肯幫你搞應該有d料到

我諗係因為出offer畀我係IT big 4其中一間

利申 yr3

一係出去讀Post grad,一係讀好啲algorithm,自己整self project/玩icpc/hackathon嗰啲

補充返少少,我決定唔讀post grad搵工係因為我覺得讀緊undergrad嘅時候,有一半有用嘅嘢都係自學,唔係大學教,所以覺得邊做嘢邊繼續自學好過
利申 yr3

補充返少少,我決定唔讀post grad搵工係因為我覺得讀緊undergrad嘅時候,有一半有用嘅嘢都係自學,唔係大學教,所以覺得邊做嘢邊繼續自學好過

大學其實從來都唔教嘢,最初其實係畀一班知識水平好高嘅人一邊追最前沿嘅理論一邊發表自己嘅學術見解。
大家點睇web個大環境 依家入行寫web有冇得做
利申 yr3

大學其實從來都唔教嘢,最初其實係畀一班知識水平好高嘅人一邊追最前沿嘅理論一邊發表自己嘅學術見解。

將教學差合理化

on9 咁叫skillset唔
就算唔精都15k啦
香港整game 狗也不如

另外vc落source code就夠 落要加載既數據都得
甚至dependencies up埋都冇意見
要build唔該去埋一二面

今日睇下stat學d咩 都要學VBA學R學access先出黎行
今時今日d STEM
估計programming以後好似office咁遲早成為搵工必修
IT狗得番精通同有其他底backup兩個選項

認同,香港做game真係狗都不如,
冇得你design 之餘重做到成隻狗咁,重要一個game字壓低你幾k
到你認命出嚟做返其他正行野,
人地就會大大條道理話你冇經驗唔請/壓你價,
入行真係請三思

利申過來人做左6年game,睇化個market 唔再做game, 但係失業中冇人請so fucking 9 sad

就grad唔知做邊範好 好驚入錯pos

入game startup company?
佢點都要搵人睇住掛?

見有啲老闆寫Jobsdb
這就好似喺外國返嚟 香港搞公司
香港啲嘢寫到好似外國咁 Enjoy乜 又話好想認識你

game startup 都好少會係外面請人黎lead,
通常都係一早搵左人先再出post 請啲junior 返黎dup 石仔,
紅字呢啲就算9數啦,講野技巧黎,信佢半成雙目失明

大把啦,點會冇
寫系統一堆 餓唔死

有朋友Top up degree 16k
係??日報做web developer

大把啦,點會冇
寫系統一堆 餓唔死

利申 yr3

利申 yr3

其實任何學校係指條路同教入門,點應用點行落去自己揀,真係教你點寫某某知名 System 你估個個都理解Handle到咩?

有朋友Top up degree 16k
係??日報做web developer

16k 唔高啦 x 番一年
我送多隻p狗同sa比你
你搵老電quota個普通system
睇下人地收你幾錢

2016 I大HD畢業讀NETWORK SECURITY,做左8個月Support
日日準時返工返9放630 5日工作 10AL 出人工準好一定有早
員工大約1500人左右,IT Dept 約20人
13K...(比老強扣左650...)..
有冇人知2018加幾多?
2016 I大HD畢業讀NETWORK SECURITY,做左8個月Support
日日準時返工返9放630 5日工作 10AL 出人工準好一定有早
員工大約1500人左右,IT Dept 約20人
13K...(比老強扣左650...)..
有冇人知2018加幾多?

準時返工收工
利申 yr3

所以先叫除非洗底勿報Master
大學從來都只係一個平台比你鳩hea

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞