林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
其實最重要都係老師質素
即使教科書內容有偏頗
老師亦會向學生講返真相
中史唔係不嬲初中都有讀架咩
高中之後就可以揀唔讀
依家立左法會有咩唔同
真心唔明 又唔係立埋話高中都要讀

多唔多中學無
佢呢科中史嘅syllabus係咩先
其實最重要都係老師質素
即使教科書內容有偏頗
老師亦會向學生講返真相

當年學校最反佔中係理科果班呀SIR
乜原來唔係間間學校f1-f3都有獨立中史?

而前係中西史
依家係個叫「人民與社會XXX」包括中國歷史, 地理, 歷史, 生活與社會, 宗教教育
歷史與文化,綜合人文

淋病想抽中國歷史出嚟獨立成科
中共歷史科下話
依家係個叫「人民與社會XXX」包括中國歷史, 地理, 歷史, 生活與社會, 宗教教育
歷史與文化,綜合人文

以前我間中學係拆開曬全部獨立一科

中三再拆phy chemical Bio, 成十幾科,讀到hihi
我中三個年其實都有中史科,我覺得正常,但林鄭洗唔撚洗要整到必修
歷史與文化,綜合人文

以前我間中學係拆開曬全部獨立一科

中三再拆phy chemical Bio, 成十幾科,讀到hihi

點解淋病咁多範圍唔拆, 科學呀, 歷史呀
只係拆中史出嚟獨立成科?
科學科研現今點都重要過中史幾十條街啦
其實人先係最重要, 如果成班Miss/呀sir都係藍屍, 你拎份英國人寫既公民教育書俾佢都無用
舊時中西史必修同讀 長期中史 30-40分 唔合格 又反共
全民大煉鋼
大躍進
大飢荒
文化大革命

播埋廣西文革生食校長肝臟

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160516/19614011
記得中三老師食飯前播 搞到全班食唔落飯 得一個食得落
佢行得呢步下一步可能係改教科書
好耐無讀書所以唔太知
我記得以前我個年代係中世史初中都必修既
去到中四先話分科,依家已經唔係了?

我嗰時唔係獨立一科
中史西史地理加埋成為一科

真係唔知
個時讀 中英數 IS 中史 世史 Geog EPA PE ART 木工 同聖經科
其他無了
初中:人文學科,地理,中史,西史
四科都要讀
其實學中史有咩問題
其實好睇老師
老師一樣可以講64,文革,大躍進,抗日,共産黨湖南搞獨立
我以前中一至三都有中史
其實係咪間間唔同,而家想統一
初中果陣 乜撚都要讀嫁WO
讀十鳩幾科 每星期 幾堂咁

變必修係咪 每星期堂數多好撚多?
國民教育分拆上市

中國歷史+基本法

你一日禁唔到中國以前啲垃圾野
你教幾多都無人信

初中生 講多幾次就信 何況依家唔好話中學 大學都大把人鍾意用大陸野 weibo wechat 追大陸劇大陸明星
諗返以前真係讀壞腦, 刻板印象, 統一就係好, 分裂就係壞, 屌你啦

econ都讀壞腦, 刻板印象, 賺錢就係好
利益行先, 奶共大把世界

ching 快d建議刪除所有econ科

其實econ唔係教人賺錢發達,係教demand supply呢d尻野

中國對需求大供應又大
所以商人全部奶共
讀中史出來社會 一d用處都冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞