林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
肯講文革六四至講

其實係怕佢必修之後會出埋教材 真係唔提六四

六四點會提
以前未回歸都唔會放落課程la,

文革同三反五反果D 不嬲都有提,
佢新課程真係刪左再反la
成班炒車仔

你都痴撚線,以前中史肯定有六四,只係篇幅唔多

你話刪咗再反,到時都成咗科,你反條撚呀?
起高鐵個陣夠話一地兩檢可以遲下再傾,而家咪又係生米煮成熟飯,點反呀?

近代屎
去到文革就完左啦

利申:05年會考

算la巴打, 上面果個無讀過書, 唔怪佢
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

六四真係唔係唔會提 不過資訊會好少 我以前讀中史
本書入面六四單野只係有一行仔字
重要係放係個板既最底 好似一行註釋咁大行字

如果唔係我阿sir特登講六四 開D死人坦克碌豬ppt比我睇
我分分鐘都唔會知呢D野

有良心嘅老師一定會講多啲 播埋新聞播道 播埋video俾你知多啲 咁如果香港老師係無師德 咁唔需要中史都可以令成班學生親曬共
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

我分分鐘都唔會知呢D野

有良心嘅老師一定會講多啲 播埋新聞播道 播埋video俾你知多啲 咁如果香港老師係無師德 咁唔需要中史都可以令成班學生親曬共

yes
上面好多盲反

基於唔信任去講, d 老師教中文同文學都可以屈佢奶共la
成班屈毛黨乜都上綱上線
唔好爭住認老先

以前既中史科,本身唔係為某個政治目的而推,真係當知識咁教。但而家白紙黑字寫到明中史科係為「培養學生國家認同感」而推,再加之前國民教育課程指引,話中共係無私進步既團體。咁你用常理去諗,你覺得而家個課程仲會同你以前讀果陣一樣咩?
而家有無教香港近代史?

我12,13年前讀初中中史果陣香港歷史幾乎唔提
讀西史洗會涉獵下, 但係唔深入
呢一兩年都係透過書本同某啲講座所寫所講嘅補充番啲知識咋
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

我分分鐘都唔會知呢D野

yes
上面好多盲反

成班屈毛黨乜都上綱上線

要奶共既人點都會奶共
你估佢地唔知老共係點咩, 但係If u cant beat them, join them
學生政治取態同教育冇咩關係

yes
當年學校最反共, 最會去六四集會, 就係2個中史老師
佢甚至因為講太多六四比個讀理科出身既校長屌

唔係話理科出更多人奶共
但讀得更多歷史只會有更好批判思考, 明依家發生咩事
唔好爭住認老先

以前既中史科,本身唔係為某個政治目的而推,真係當知識咁教。但而家白紙黑字寫到明中史科係為「培養學生國家認同感」而推,再加之前國民教育課程指引,話中共係無私進步既團體。咁你用常理去諗,你覺得而家個課程仲會同你以前讀果陣一樣咩?

其實有幾多初中生上堂係會專心聽書

係既話 依家D學生英文就唔會咁屎
唔好爭住認老先

可能教遠個啲朝代就真係覺得自豪 但去到清朝民國再到中共 有批判性嘅學生仲會話中共做得好 ?反而覺得而家呢個政權不知所謂 中史唔係培養學生"中共認同感"
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

我分分鐘都唔會知呢D野

yes
上面好多盲反

成班屈毛黨乜都上綱上線

要奶共既人點都會奶共
你估佢地唔知老共係點咩, 但係If u cant beat them, join them

yes

唔係話理科出更多人奶共

今時不同往日
望下上面啲人吸收完主旋律式嘅所謂歷史教育變咗咩樣就知
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

我分分鐘都唔會知呢D野

yes
上面好多盲反

成班屈毛黨乜都上綱上線

要奶共既人點都會奶共

yes

唔係話理科出更多人奶共

其實近依幾年。本土意識上揚
文革,六四係大中華膠先care
唔好爭住認老先

可能教遠個啲朝代就真係覺得自豪 但去到清朝民國再到中共 有批判性嘅學生仲會話中共做得好 ?反而覺得而家呢個政權不知所謂 中史唔係培養學生"中共認同感"

記得之前有官講過中史教材會加強近代史教育
實話講而家政府推嘅所謂中史我就真係冇信心
肯講文革六四至講

六四點會提

成班炒車仔

我分分鐘都唔會知呢D野

yes
上面好多盲反

成班屈毛黨乜都上綱上線

要奶共既人點都會奶共

yes

唔係話理科出更多人奶共

今時不同往日
望下上面啲人吸收完主旋律式嘅所謂歷史教育變咗咩樣就知

今日新上任做老師果班應該80-90年多
呢班人最反共
你點樣覺得佢地因為課程唔講64 而教到班學生奶共呢?

係香港, 最奶共果班係讀econ,
全部睇經濟利益, 依家中國有錢就爭住奶共,
係咪應該del 左econ佢?
淋病派3舊水咁多,佢鍾意過乜就過乜啦
其實即係國民教育囉
國民教育分拆上市

連登仔而家當淋病係神,推乜撚都得
唔好爭住認老先

可能教遠個啲朝代就真係覺得自豪 但去到清朝民國再到中共 有批判性嘅學生仲會話中共做得好 ?反而覺得而家呢個政權不知所謂中史唔係培養學生"中共認同感"

正常黎講就係。但你都估唔倒國民教育課程指引會話「中共係進步無私既團體」?

你可能話果個叫國民教育,而家呢個係中史。但你唔難想像而家呢個中史將會係「以前既中史遠朝代」+ 「國民教育近代史」。

基本上你正確教導近代史,已經同培養學生國家認同感有衝突,而呢樣野林鄭已經寫到明係推中史科既目的。
三年困難時期
學完中史更加反共
我中學中史ar sir又係年年六四都上台講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞