林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
我讀書果時中史都係必修,出到黎成班多數都反共

其實只有憤青ON仔先會覺得讀中史會親共
由黃帝讀到中共, 就算唔提64, 中共做D咩都係柒

成班憤青白痴仔本身無思考能力真係幫佢地唔到

你唔係對國教版中史有信心吓話…

國教版都幫唔到幾多 一教到近代史中共一定仆直 你有乜可以令到人覺得你勁姐 你聽到摸著撚頭過河 你會唔會覺得嘩神人呀咁撚勁既方法都俾佢諗到先?
就算你用國教版 但初中識上網識獨立思考 一上網check就現哂型

利申 以前修中史 越讀越憎中共
其實最撚洗人腦係班糞青啲思想 乜撚都要人跟佢果套
唔屌佢敵人就係5毛 初中啲中史加撚到咩料啊 同你講足三年毛澤東咩 初中呢啲科一星期咪最多一兩堂 個老師入黎起下立講下廢話都1/3堂啦 都未計講講下會吹下水 洗腦
國民教育分拆上市

其實不嬲無停過
我間中學中史科同學加埋教嗰個都反共
中共歷史只有柒事
愈教愈反

國教版都幫唔到幾多 一教到近代史中共一定仆直 你有乜可以令到人覺得你勁姐 你聽到摸著撚頭過河 你會唔會覺得嘩神人呀咁撚勁既方法都俾佢諗到先?
就算你用國教版 但初中識上網識獨立思考 一上網check就現哂型

今時不同往日呀
呢啲嘢都係由最壞方向開始作打算好
君不見蔡匪若蓮當年寫國教教材到今年升官發財做埋教局副局長咩? 我就真係冇信心啦

我以前中史科都係必修科。
阿sir 一路考,就一路借估諷今 。
個時就覺得佢好煩膠
以前初中有中史 公民教育
兩個老師都反共
最後專教中共黑歷史
教到成班學生都反共
反共唔係問題
教到你覺得自己係中國人已經達到目的
初中中史本身都係必修咖啦 屌乜春
其實真正搞好香港教育嘅最好方法就係中小大學都推行學劵制,將教育局權責由計劃課程降低到只剩低至只可以負責品質評審,而考評局就要私有化而且唔再係唯一考試機構,即係會同國際考試競爭
所有中小學全部變直資學校,令學校自由發揮咁計畫課程同自由競爭,利用自由市場競爭同埋產品多元化真正提升教育質素同埋令每個學生都可以選擇適合自己嘅curriculum
大學亦都由公立轉直資,按家庭經濟狀況出loan, scholarship, bursaries同埋grant,有錢人要自費讀大學(142,100HKD一年)
UGC, RGC同政府不得涉入校政
將JUPAS系統改成類似美國common application嘅系統,由大學自定收生準則同審核申請人

咁樣會唔會令到學校搞到好似而家d補習學校咁
又乜乜天王之類?
同埋學校互相競爭即係家長等於消費者
以香港既仆街怪獸家長會唔會搞到全部勁重操練

但係其實唔少家長都好討厭而家香港one size fits all嘅填鴨式教育政策,被迫要做怪獸家長,呢個新系統俾到好多新嘅選擇俾佢地(例如跟美制嘅國際學校)
中大黎明講過支那教育係點啦
講到中國點俾列強逼害
點分割晒啲地出去
一有中共就一天都光晒嘛

我當年讀既中史係有將老毛點反口覆舌都寫得好清楚
而家既教材就唔知了

當年功課題目最中意問老毛洗唔洗為文革負責
即刻成篇文屌到佢反艇
我以前個中史老師仲肯講8964咩事
初中無讀中史嘅都係中學雞
我覺得無咩問題
我中1-中3都有讀中史
教既係古時乜朝物朝 散播唔到共產思想架喎

感覺聽多d無益而無害
唔覺會影響而家對中國既感覺
盲反撚偏激姐
支那文化(偷呃拐騙同貪污) 真係好撚優秀呀 支那愚民共亡國枝廢旗上5星就係代表呢6樣咁優秀既文化
支那文化(偷呃拐騙同貪污) 真係好撚優秀呀 支那愚民共亡國枝廢旗上5星就係代表呢6樣咁優秀既文化

你科中史讀現代史?
中學仲未畢業?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞