林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
三面紅旗
文革
六四
我讀中學果陣全部有教架喎
做乜講到覺得會唔講咁
又一乞食科被夾硬拉上枱,以後班一無是處的中史佬又多條出路
而家連廣東話都被清洗緊
有一口流利蝗語既初中雞比人洗埋腦唔出奇
唔好話比人洗到既都係冇獨立思考
佢就係睇準班初中雞野都未識諗就教左你愛國愛黨先
到時得返90後或者老d果堆圍爐就喊都無謂
對唔住我想問
我讀書年代中史中一至中三都係必修科
DSE後改到唔係?

咁而家又必修行返舊路係咪證明左教育政策失敗左?
對唔住我想問
DSE後改到唔係?

佢地覺得無左中史同加上通識,訓練左黃絲出黎ar ma。

香港教育政策成日改黎改去,母語教學又係咁。
對唔住我想問
DSE後改到唔係?

都冇成功過
同埋要加強國民教育吖嘛
點解可以話落實就落實??
已經想像到本書既內容

第一課:偉大de毛主席~

第二課:偉大de中國共產黨~

第x課:中國近代史~

- 人有多大膽,地有多大產(誇張地9吹中共係50-70年代幾偉大)

- 某一小段交代: 64無死過人,只係學生收左美國佬錢攪事

第x課: 偉大de習主席

屌.....諗起都想嘔
連登仔有300蚊咁多駛,唔會反對啦
我讀書果時中史都係必修,出到黎成班多數都反共

其實只有憤青ON仔先會覺得讀中史會親共
由黃帝讀到中共, 就算唔提64, 中共做D咩都係柒

成班憤青白痴仔本身無思考能力真係幫佢地唔到

你唔係對國教版中史有信心吓話…
唔知邊個先係on9
小學雞升中學邊識分岩唔岩
所有野都係灌輸落去
所以呢套洗腦係行得通的

實行得通。

本身個社會已經對歷史一知半解
政治冷感主導 如果個細路唔去接觸多d資訊 唔去思考
個歷史觀一定好狹窄, 分分中支那民族主義發作就變藍絲

唔知邊個先係on9

我唔明點解連登仔突然對特區政府編制既課程咁有信心 上次國教編課程指引,唔係好彩夠多人出黎反,已經過撚左啦。
中史好似唔係教近代史架喎
應該唔關中共洗腦事
成班為乜盲反呢

其實好多中學都必修科咗啦喎

唔知邊個先係on9

我唔明點解連登仔突然對特區政府編制既課程咁有信心 上次國教編課程指引,唔係好彩夠多人出黎反,已經過撚左啦。

中國共產黨係進步無私團結既執政黨
土共歷史

睇黎都係吹噓抗戰仇日同國共内戰,至鄧小平改革開放

中間d文革 4人幫 64? 不了

之前初中中史都照教 好難skip 你避左呢啲部分反而更明顯
近代中史 成個課程本身都好大問題

1 幫手打造一堆好像康有為,孫中山的人棍
2 美化國民黨同共產黨 醜化軍閥

最記得走佬去重慶叫做大長征

江西呀嘛 重慶
其實初中唔係不嬲乜嘢科都要讀架咩

特首林鄭月娥公布任內首份施政報告,當中教育局會在2018/19學年,落實中國歷史在初中成為獨立必修科,推動學生認識中國歷史和中華文化。同時,教育局將強化《基本法》教育等措施,以促進師生全方位認識國情,欣賞及傳承優秀的中華文化。

施政報告中提到,學校教育應培養學生國家觀念,讓學生認識自己國家歷史、文化、經濟、科技、政治體制和法律等各方面的發展。教育局將於2018/19學年,落實中國歷史在初中成為獨立必修科,並在目前的課程基礎上,持續增潤課程內容,推動學生認識中國歷史和中華文化,現正就課程的修訂再次諮詢業界。

同時,施政報告指,教育局會繼續採取多元化策略,促進師生全方位認識國情,欣賞及傳承優秀中華文化,包括強化《基本法》教育、舉辦更多校長及教師專業培訓、發展教學資源、豐富師生內地交流及學習活動、以及鼓勵姊妹學校加強交流合作等。

施政報告亦提到,教育局會優化內地交流計劃,讓更多師生藉實地考察「一帶一路」沿線省市、大灣區發展,以及創新科技企業等,理解相關發展策略為香港帶來的機遇和拓寬視野,政府期望學生藉着學習中國歷史和有意義的活動,建立正面的價值觀和態度,成為有識見、富責任感、具國家觀念的公民,對國家及社會作出貢獻。

增潤僭建
近代中史 成個課程本身都好大問題

1 幫手打造一堆好像康有為,孫中山的人棍
2 美化國民黨同共產黨 醜化軍閥

最記得走佬去重慶叫做大長征

江西呀嘛 重慶
自膠 講緊二戰原來
唔緊要 係好事
加下支那都仲唔肯面對歷史知識同佢地係背道而馳既事實
知越多反而越反支那
中史唔係不嬲初中都有讀架咩
高中之後就可以揀唔讀
依家立左法會有咩唔同
真心唔明 又唔係立埋話高中都要讀
中史唔係不嬲初中都有讀架咩
高中之後就可以揀唔讀
依家立左法會有咩唔同
真心唔明 又唔係立埋話高中都要讀

編過近代史個課程。
其實咁樣先好,不過前提係正確既中史
早d比中學生知道究竟發生緊咩事,有自己對共匪既獨立思考,好過以前讀書果陣班理科撚連64同54都唔識分,甚至發生左咩事都唔知,但係學人去點蠟燭
加上而加一大班腥港人,比佢地知道支那係咩概念,會成為教育下一代香港人既搖籃
夠膽寫埋長春圍城入去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞