林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
全民大煉鋼
大躍進
大飢荒
文化大革命

播埋廣西文革生食校長肝臟
如果d 教材又鳩噏中國有五千年文化 又黃皮膚黑眼睛就係中國人咪又等於國民教育
支持集中教反右文革
我讀書果時中史都係必修,出到黎成班多數都反共

係囉 我年代中史係初中必修 高中揀科都有得揀

所以近年取消中史做必修,用洗腦通識代替
但一樣搞出雨革本土港獨
而家就加返加左料既中史落去
而家學校用嘅史觀根本同維穩冇分別?
中國歷史 a.k.a. 國民教育
上一代中史科都只係大中華,去到民初就hea教
今次應該加強現代史份量
中大黎明講過支那教育係點啦
講到中國點俾列強逼害
點分割晒啲地出去
一有中共就一天都光晒嘛
乜原來唔係間間學校f1-f3都有獨立中史?
其實真正搞好香港教育嘅最好方法就係中小大學都推行學劵制,將教育局權責由計劃課程降低到只剩低至只可以負責品質評審,而考評局就要私有化而且唔再係唯一考試機構,即係會同國際考試競爭
所有中小學全部變直資學校,令學校自由發揮咁計畫課程同自由競爭,利用自由市場競爭同埋產品多元化真正提升教育質素同埋令每個學生都可以選擇適合自己嘅curriculum
大學亦都由公立轉直資,按家庭經濟狀況出loan, scholarship, bursaries同埋grant,有錢人要自費讀大學(142,100HKD一年)
UGC, RGC同政府不得涉入校政
將JUPAS系統改成類似美國common application嘅系統,由大學自定收生準則同審核申請人

其實只有憤青ON仔先會覺得讀中史會親共
由黃帝讀到中共, 就算唔提64, 中共做D咩都係柒

成班憤青白痴仔本身無思考能力真係幫佢地唔到

你唔係對國教版中史有信心吓話…
初中中史唔係不嬲有架咩
咩三皇五帝夏商周果啲講起
當聽個故仔咪算
支持學生學多啲中國歷史,越學得多越知道當中嘅恐怖

你sure林鄭講既"中史", 同我地會考時代讀既係同一樣野
夠膽咪淨係講中共史,仲要有幾詳細講幾詳細
最緊要講埋你個"偉大"既毛主席點樣屎忽生上腦,執政期間直接同間接搞死超過四千萬人
不嬲都必修架啦
當年初中讀書中史都係必修
唔知幾時開始變左唔係
就係果陣中三讀到近代史
知道晒共產黨d野
有認真讀過中史
都一定反中國㗎啦

唔通連港共政府都打着紅旗反紅旗?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞