林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
國民教育分拆上市

中國歷史+基本法

你一日禁唔到中國以前啲垃圾野
你教幾多都無人信

初中生 講多幾次就信 何況依家唔好話中學 大學都大把人鍾意用大陸野 weibo wechat 追大陸劇大陸明星

用大陸野係用家自己選擇,但如果中史當國教咁教錯既野,就係問題。教材正確既話,我絕對支持有中史科。
下 中史唔係初中必修架咩 不過依家既中史仲係唔係我所識既中史科就唔知了
下 中史唔係初中必修架咩 不過依家既中史仲係唔係我所識既中史科就唔知了

以前既中史無話要培養國家認同感,而家就有。你話仲會唔會係你所識既中史?
學中國歷史都係要睇多D 書,教科書唔會講中共既衰野有幾仆街
以前中史西史兩科都係必修
講真讀中史其實係好(以前個syllabus), 成個中國歷史五千年就係一個惡性循環,建立推翻再建立再推翻。

如果要落實必修不如西史都必修啦,起碼可以比較下中國同西方歷史,想洗腦都冇咁易啦。當然落實前最好俾大家睇下會教咩內容啦。

Between, 以前中史好似冇乜近代史,知道中共啲衰嘢都係因為通識教64文革大躍進,果時越讀越反共

利申等緊下一個惡性循環。
重構香港史觀嘅歷史啦,仲睇啲北佬嘅大中華歷史

銀礦灣屠殺又唔講,宋代點對大嶼山鹽民又唔講
以前中西史都要讀嫁初中 中史愈睇只會愈反共 西史就愈讀愈覺得件事係進步緊 中史愈近代只係愈倒退緊
以前中西史都要讀嫁初中 中史愈睇只會愈反共 西史就愈讀愈覺得件事係進步緊 中史愈近代只係愈倒退緊

yes
讀理科同商科出身果班通常反佔中同奶共
同樣係中國歷史,讀同一時期
點解中史科讀嘅嘢同西史科咁唔同

世史讀世界關係
中史讀治亂興衰

中學程度黎講..

因中史係以中國邏輯諗野 西史以正常邏輯諗野
八國聯軍入境 中史只會講外國強權霸凌中國 唔會講義和拳點樣虐殺

八國聯軍入境 中史只會講外國強權霸凌中國 唔會講義和拳點樣虐殺外國使節
啱啦 教文革教三反五反

八國聯軍入境 中史只會講外國強權霸凌中國 唔會講義和拳點樣虐殺

殺哂大使館啲人
細路都唔放過
為左洗腦浪費學生寶貴時間
國民教育分拆上市

中國歷史+基本法

你一日禁唔到中國以前啲垃圾野
你教幾多都無人信

初中生 講多幾次就信 何況依家唔好話中學 大學都大把人鍾意用大陸野 weibo wechat 追大陸劇大陸明星

用大陸野係用家自己選擇,但如果中史當國教咁教錯既野,就係問題。教材正確既話,我絕對支持有中史科。

諗下都知無可能 唔係為洗腦點會列為必修
文革 殺夫姦妻 殺父姦女 紅衛兵周圍殺人抄家
其實真正搞好香港教育嘅最好方法就係中小大學都推行學劵制,將教育局權責由計劃課程降低到只剩低至只可以負責品質評審,而考評局就要私有化而且唔再係唯一考試機構,即係會同國際考試競爭
所有中小學全部變直資學校,令學校自由發揮咁計畫課程同自由競爭,利用自由市場競爭同埋產品多元化真正提升教育質素同埋令每個學生都可以選擇適合自己嘅curriculum
大學亦都由公立轉直資,按家庭經濟狀況出loan, scholarship, bursaries同埋grant,有錢人要自費讀大學(142,100HKD一年)
UGC, RGC同政府不得涉入校政
將JUPAS系統改成類似美國common application嘅系統,由大學自定收生準則同審核申請人

哦 宜家幼稚園會教中四bio嘅野你信唔信?

知唔知手指舊骨英文係咩
其實真正搞好香港教育嘅最好方法就係中小大學都推行學劵制,將教育局權責由計劃課程降低到只剩低至只可以負責品質評審,而考評局就要私有化而且唔再係唯一考試機構,即係會同國際考試競爭
所有中小學全部變直資學校,令學校自由發揮咁計畫課程同自由競爭,利用自由市場競爭同埋產品多元化真正提升教育質素同埋令每個學生都可以選擇適合自己嘅curriculum
大學亦都由公立轉直資,按家庭經濟狀況出loan, scholarship, bursaries同埋grant,有錢人要自費讀大學(142,100HKD一年)
UGC, RGC同政府不得涉入校政
將JUPAS系統改成類似美國common application嘅系統,由大學自定收生準則同審核申請人

哦 宜家幼稚園會教中四bio嘅野你信唔信?

知唔知手指舊骨英文係咩

你已經離哂題
初中唔係不嬲有中史咩?
六四

一定會話時間所限 教到49年10月1 之後就完
啱啦 教文革教三反五反

如果教近代史

教共產黨點樣所謂81建黨呢一點已經可以激起班細路反共(假設教啲料唔係中国式黨史觀 )
跟住個時序教落去已經愈讀愈反共

而香港作為當時英國殖民地,喺深圳河以南究竟點樣比佢影響到, 同埋個社會反應,同共產黨治下又有咩唔同...

呢個我覺得香港學生一撚定要讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞