林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
用以前d教材咪無問題囉
但重新編入必修,再改下教材就....
好耐無讀書所以唔太知
我記得以前我個年代係中世史初中都必修既
去到中四先話分科,依家已經唔係了?

我嗰時唔係獨立一科
中史西史地理加埋成為一科
話中史洗腦個啲其實有無讀過
我讀書果時中史都係必修,出到黎成班多數都反共

其實只有憤青ON仔先會覺得讀中史會親共
由黃帝讀到中共, 就算唔提64, 中共做D咩都係柒

成班憤青白痴仔本身無思考能力真係幫佢地唔到

一講中共大躍進 三反五反 文革
呢啲悲慘歷史睇見就嬲
以前讀中史啲同學多數祟國民黨憎共產黨
其實真正搞好香港教育嘅最好方法就係中小大學都推行學劵制,將教育局權責由計劃課程降低到只剩低至只可以負責品質評審,而考評局就要私有化而且唔再係唯一考試機構,即係會同國際考試競爭
所有中小學全部變直資學校,令學校自由發揮咁計畫課程同自由競爭,利用自由市場競爭同埋產品多元化真正提升教育質素同埋令每個學生都可以選擇適合自己嘅curriculum
大學亦都由公立轉直資,按家庭經濟狀況出loan, scholarship, bursaries同埋grant,有錢人要自費讀大學(142,100HKD一年)
UGC, RGC同政府不得涉入校政
將JUPAS系統改成類似美國common application嘅系統,由大學自定收生準則同審核申請人

咁樣會唔會令到學校搞到好似而家d補習學校咁
又乜乜天王之類?
同埋學校互相競爭即係家長等於消費者
以香港既仆街怪獸家長會唔會搞到全部勁重操練

但係其實唔少家長都好討厭而家香港one size fits all嘅填鴨式教育政策,被迫要做怪獸家長,呢個新系統俾到好多新嘅選擇俾佢地(例如跟美制嘅國際學校)

理論上你又岩
其實可以直接d學校出課程係考外國公開試,大學承認就得,冇必要一定要考dse

而DSE同考評局面臨被淘汰嘅危機都會開始改革
反共唔係問題
教到你覺得自己係中國人已經達到目的

講出重點

以前的確只係大中華
但新課程好難講
真係有中學初中冇中史科架,
但好似7成至8成初中有必修中史
最可怕係當年除消左初中必修後
有啲中學用中史歸入綜合人文科
原本上中史課時間俾左其他課

加上轉制dse , 考中史科人數keep住低
好似上年得6000人考,低到冇朋友

不過我相信中史仲有好多有心教老師係到撐住
全民大煉鋼
大躍進
大飢荒
文化大革命

呢d基本嘢
講埋延安整風運動、中華蘇維埃共和國、長春圍城
當初越教越反共 cut埋做選修 最後取消埋
轉哂通識科 跟住又話你唔熟中史國情 太過獨立思考 搞到唔愛國

其實最大問題係老師點教
就算係支持緊獨立既後生仔
當初都係比中哂大中華一統思想毒
講咩清朝八國聯軍/鴉片戰爭
跟住又咩日本侵華 講到幾撚慘

以前的確只係大中華
但新課程好難講

你基於唔信任去講, 讀中國語文你都反得架LA

以前的確只係大中華
但新課程好難講

啱呀而家普教中真係要反架
肯講文革六四至講

其實係怕佢必修之後會出埋教材 真係唔提六四
好彩一早中學畢業,遲啲連中史都變埋第五科HKDSE核心必修科

作為一個純理科生,迫我讀中史簡直係世界末日嚟到
肯講文革六四至講

六四點會提
以前未回歸都唔會放落課程la,

文革同三反五反果D 不嬲都有提,
佢新課程真係刪左再反la
成班炒車仔
好可能係借中國歷史令啲學生曲線反共

以前的確只係大中華
但新課程好難講

講到中共一定係衰野多 唔通可以刪曬佢咩 一讀到就知中共幾垃圾
國民教育分拆上市

中國歷史+基本法

你一日禁唔到中國以前啲垃圾野
你教幾多都無人信

佢想把內地洗腦教育搬落黎

係中國,唔係內地
肯講文革六四至講

六四點會提
以前未回歸都唔會放落課程la,

文革同三反五反果D 不嬲都有提,
佢新課程真係刪左再反la
成班炒車仔

六四真係唔係唔會提 不過資訊會好少 我以前讀中史
本書入面六四單野只係有一行仔字
重要係放係個板既最底 好似一行註釋咁大行字

如果唔係我阿sir特登講六四 開D死人坦克碌豬ppt比我睇
我分分鐘都唔會知呢D野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞