林鄭月娥:初中中史成獨立必修科 下學年落實

263 回覆
20 Like 303 Dislike
近代中史 成個課程本身都好大問題

1 幫手打造一堆好像康有為,孫中山的人棍
2 美化國民黨同共產黨 醜化軍閥

最記得走佬去重慶叫做大長征
唔好爭住認老先

以前既中史科,本身唔係為某個政治目的而推,真係當知識咁教。但而家白紙黑字寫到明中史科係為「培養學生國家認同感」而推,再加之前國民教育課程指引,話中共係無私進步既團體。咁你用常理去諗,你覺得而家個課程仲會同你以前讀果陣一樣咩?

可能教遠個啲朝代就真係覺得自豪 但去到清朝民國再到中共 有批判性嘅學生仲會話中共做得好 ?反而覺得而家呢個政權不知所謂中史唔係培養學生"中共認同感"

正常黎講就係。但你都估唔倒國民教育課程指引會話「中共係進步無私既團體」?

你可能話果個叫國民教育,而家呢個係中史。但你唔難想像而家呢個中史將會係「以前既中史遠朝代」+ 「國民教育近代史」。

基本上你正確教導近代史,已經同培養學生國家認同感有衝突,而呢樣野林鄭已經寫到明係推中史科既目的。

國家認同感=政權認同感?
如果咁輕易就可以令一班學生改變對黨嘅專政腐敗形象
咁呢班學生根本就無獨立思考

正確黎講一定唔係,但你要䏲0係邊度,中共就難d。

當然去到尾睇你信唔信架姐。培養你認同國家,但同時要中共話你知自己做左咩衰野。我諗佢就唔會咁樣去寫個課程。

而家係黨國不分, 就算你分開黨同國去睇都只會比中共利用
脫離呢種 中國大一統民族主義 先係出路

大家都知中共想點 如果課程扭曲歷史 我都會反對 如果無嘅中史係唔係一種途徑俾學生了解中共嘅黑歷史?即使扭曲 老師會教得落?學生亦都會只係單方面接受唔會質疑?呢個扭曲歷史嘅課程一定會俾人反對 咁如果咁都教得落 學生又只會接受 香港嘅教育已經淪陷

明眼人都知係走佬 你唔係覺得香港學生會分唔出呀?
我呀sir都講到明根本就係走佬
全民大煉鋼
大躍進
大飢荒
文化大革命

佢夠膽 我又唔反對

以空間換取時間呀!

唔係日本化太貪心
結果係太平洋燒左百幾萬兵力

中國

44年日本 廣西果頭開始打穿 如果兵力夠

可以打鳩中國老巢
仲唔快d推洗腦教育,遲d搞唔到真。普選
全民大煉鋼
大躍進
大飢荒
文化大革命

佢夠膽教 我又唔反對

以空間換取時間呀!

唔係日本化太貪心
結果係太平洋燒左百幾萬兵力

中國

44年日本 廣西果頭開始打穿 如果兵力夠

可以打鳩中國老巢

果時中國得四川平原同 重慶 是比較發達,有生產能力

果堆咩西藏,新疆軍閥
班友撚會同你拼命 見你玩完 即係投降日本佬

表面命有半個中國 事實上離亡國只是一線之差

以空間換取時間呀!

敗走就敗走啦
仲要完全唔講二戰 內戰點陰乾國民黨 點賣國民黨豬仔
解放香港又講到完全係乜乜東江縱隊嘅功勞 對駐港英軍 加拿大印度一大班義勇軍 烈士就輕描淡寫就算
小學雞升中學邊識分岩唔岩
所有野都係灌輸落去
所以呢套洗腦係行得通的
唔好爭住認老先

以前既中史科,本身唔係為某個政治目的而推,真係當知識咁教。但而家白紙黑字寫到明中史科係為「培養學生國家認同感」而推,再加之前國民教育課程指引,話中共係無私進步既團體。咁你用常理去諗,你覺得而家個課程仲會同你以前讀果陣一樣咩?

可能教遠個啲朝代就真係覺得自豪 但去到清朝民國再到中共 有批判性嘅學生仲會話中共做得好 ?反而覺得而家呢個政權不知所謂中史唔係培養學生"中共認同感"

正常黎講就係。但你都估唔倒國民教育課程指引會話「中共係進步無私既團體」?

你可能話果個叫國民教育,而家呢個係中史。但你唔難想像而家呢個中史將會係「以前既中史遠朝代」+ 「國民教育近代史」。

基本上你正確教導近代史,已經同培養學生國家認同感有衝突,而呢樣野林鄭已經寫到明係推中史科既目的。

國家認同感=政權認同感?
如果咁輕易就可以令一班學生改變對黨嘅專政腐敗形象
咁呢班學生根本就無獨立思考

正確黎講一定唔係,但你要䏲0係邊度,中共就難d。

當然去到尾睇你信唔信架姐。培養你認同國家,但同時要中共話你知自己做左咩衰野。我諗佢就唔會咁樣去寫個課程。

而家係黨國不分, 就算你分開黨同國去睇都只會比中共利用
脫離呢種 中國大一統民族主義 先係出路

大家都知中共想點 如果課程扭曲歷史 我都會反對 如果無嘅中史係唔係一種途徑俾學生了解中共嘅黑歷史?即使扭曲 老師會教得落?學生亦都會只係單方面接受唔會質疑?呢個扭曲歷史嘅課程一定會俾人反對 咁如果咁都教得落 學生又只會接受 香港嘅教育已經淪陷

咁要睇下到時個社會仲有無當日反國教果個氣勢。如果無或者唔夠大,就係實過硬既。

再加上國教都叫做另開一科,監察得落力d。而家叫番中史科咁黎推,政府就會話「以前一向都有中史科啦」。

我立場係只要佢教既資料無錯無偏頗,例媒六四係有死人、文革鬥死幾多萬萬人。你傳達既資訊係岩既,我一向都支持要有中史科。
好呀
最緊要教現代中國史呀屌你老母
小學雞升中學邊識分岩唔岩
所有野都係灌輸落去
所以呢套洗腦係行得通的

實行得通。
成班無讀過中史嘅中學雞
初中中史教古代朝代有咩啱唔啱可以思考
係人都知道商紂果D無啦啦斬左人地隻腳係唔啱咖啦
有咩好思考
睇過封神榜鄭子誠都知啦

啊唔好意思高估左各位中學雞應該未睇過封神榜
冇必修西史平衡番嘅洗腦科
我讀書果時中史都係必修,出到黎成班多數都反共

所以近年取消中史做必修,用洗腦通識代替
但一樣搞出雨革本土港獨
而家就加返加左料既中史落去

其實通識係真正培育黃絲既科
當年讀中史比老師d大中華膠思想洗腦
去到中四讀通識,再去一獲六四哭喪會,讀埋基本法
先發現自己追求既係廢除基本法,即係洗獨

果陣初中中西史不嬲都係必修咖啦
支共推得出既中史課程

緊係唔會事實之全部啦

唔講遠,67暴動5毛都想扭曲事實
唔係不嬲都有堂叫歴史既咩?
得中三先有西史

果陣初中中西史不嬲都係必修咖啦

依家西史係初中必修?
讀完之後只係覺得幾千年嚟班人都係重蹈覆轍,簡單嚟講即係成班都on99
果時國共內戰真係記死人
成個chapter冇溫過
但初中中史唔係不嬲必修既咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞