【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XVI

1001 回覆
11 Like 5 Dislike

睇xx我真係睇周國賢好撚過

腎仔我都有性趣

腎仔絕對可以!
Godspeed 隻新碟
聽左廿次到...
中間其實好多歌可以cut左佢 重重複複 求求其其
咁muddy feel 既制作有幾多係黎自佢地個jam place?
又有幾多係黎自現場重錄既呢?

依隻碟其實係可有可無
聽左廿次到...
咁muddy feel 既制作有幾多係黎自佢地個jam place?

依隻碟其實係可有可無

咁到聽到廿次
Bolbbalgan4
Red Planet

#kr #indie pop #acoustic

https://itunes.apple.com/hk/album/red-planet/id1167847300?l=en

唔識欣賞,未試過成隻碟一次過聽晒佢。
呢隻碟出左已經一年,一直都喺k-indie chart頭10位之內。
我搭地鐵好鍾意𥄫人個手機mon,
唔知係咪XX嘅封面設計太搶眼,定真係好紅好好聽,
發覺真係成日見到有人播緊XX,
自己冇聽過。搵日聽吓。
聽左廿次到...

依隻碟其實係可有可無

咁到聽到廿次

都唔係可有可無,我覺得開頭真係好好聽。

最唔好聽係d pop9 singles (黑毛和牛除外)
自己冇聽過。搵日聽吓。

粗粗地聽左幾首,都係不了
自己冇聽過。搵日聽吓。

debut嗰隻係有料到,
白色還好,
銀色垃圾
自己冇聽過。搵日聽吓。

白色還好,
銀色垃圾

因為呢篇intro形容得好詩情畫意,我聽左銀色
遲啲再聽debut。

The xx專輯介紹:
★水星音樂獎得主暌違五年第三張專輯
★荒蕪中執拗燃燒的浪漫
★都會喧囂間最親密的孤寂

來自倫敦的青年樂隊The xx,2009年首張專輯《xx》以初生之犢的姿態,拿下歐洲指標性水星音樂獎,隨後幾年間,他們縱橫各大音樂祭與頒獎典禮,第二張專輯《Coexist》擠下The Script、Bob Dylan、Pet Shop Boys空降英國流行專輯榜冠軍,此等天之驕子般的驚人聲勢,以及身處譁眾取寵的當代音樂潮流中,The xx徘徊午夜的極間低迴旋律鋪陳起的黑灰色階,似乎顯得格格不入,然而吸納著Siouxsie and the Banshees、The Cure、New Order、Cocteau Twins以至Aaliyah音樂養分而來的浪漫聲響,卻敲醒了層層冰雪底層的炙熱,寫盡了這時代人們藏得最深的孤寂。

2014年樂隊靈魂人物Jamie xx首張創作專輯《In Colour》,在The xx失去時空標記的未來場域,投入大量多元聲響取洋的繽紛色澤,讓人預見了The xx的可能性,亦塑造出暌違五年新專輯《I See You》首支單曲〈On Hold〉的蛻變,與Hall & Oates 1981年冠軍曲〈I Can’t Go For That〉交會之際一腳踩進舞池,讓好似被時間消磨了的遺憾,不再那麼難以承受,冬陽灑落的和煦蔓延至〈I Dare You〉與〈Say Something Loving〉,依舊浪漫得執拗。

開場曲〈Dangerous〉強悍bassline與管樂驅策下,揚起了The xx至今最果抉、激昂的一回;〈Lips〉取洋自葛萊美提名挪威人聲樂隊Trio Mediæval的脫俗吟唱乘著Tribal Beat悠緩躍動的宜人風景,以及〈Performance〉凄薄弦樂於一片荒蕪中拉扯出的張力,格外令人驚豔;即便〈A Violent Noise〉和〈Brave For You〉回到那個被喧囂遺忘的街角,遇到我們熟悉的The xx,冰冷得暴戾的夢,也相對遼闊輕盈,美得令人屏息。

末曲〈Test Me〉絕望的最後懇求,在一片極間冰凝的蒼白電氣中持續墜落,一段Alessi Brothers〈Do You Feel It?〉的琴音乍現,對映著取洋了同一首歌的〈Say Something Loving〉,麻木了心,模糊了時空,即使在陽光灑落的地方,The xx依舊以近乎任性的執著,耽溺於懷疑與悔恨的結,最親密的疏離,最炙熱的冷冽,讓人倚著冰牆試圖取暖,距離心一步的位置,目光猶疑試探,卻怎麼也踩不進去的悵然。
自己冇聽過。搵日聽吓。

白色還好,
銀色垃圾

因為呢篇intro形容得好詩情畫意,我聽左銀色
遲啲再聽debut。

The xx專輯介紹:
★水星音樂獎得主暌違五年第三張專輯
★荒蕪中執拗燃燒的浪漫
★都會喧囂間最親密的孤寂

來自倫敦的青年樂隊The xx,2009年首張專輯《xx》以初生之犢的姿態,拿下歐洲指標性水星音樂獎,隨後幾年間,他們縱橫各大音樂祭與頒獎典禮,第二張專輯《Coexist》擠下The Script、Bob Dylan、Pet Shop Boys空降英國流行專輯榜冠軍,此等天之驕子般的驚人聲勢,以及身處譁眾取寵的當代音樂潮流中,The xx徘徊午夜的極間低迴旋律鋪陳起的黑灰色階,似乎顯得格格不入,然而吸納著Siouxsie and the Banshees、The Cure、New Order、Cocteau Twins以至Aaliyah音樂養分而來的浪漫聲響,卻敲醒了層層冰雪底層的炙熱,寫盡了這時代人們藏得最深的孤寂。

2014年樂隊靈魂人物Jamie xx首張創作專輯《In Colour》,在The xx失去時空標記的未來場域,投入大量多元聲響取洋的繽紛色澤,讓人預見了The xx的可能性,亦塑造出暌違五年新專輯《I See You》首支單曲〈On Hold〉的蛻變,與Hall & Oates 1981年冠軍曲〈I Can’t Go For That〉交會之際一腳踩進舞池,讓好似被時間消磨了的遺憾,不再那麼難以承受,冬陽灑落的和煦蔓延至〈I Dare You〉與〈Say Something Loving〉,依舊浪漫得執拗。

開場曲〈Dangerous〉強悍bassline與管樂驅策下,揚起了The xx至今最果抉、激昂的一回;〈Lips〉取洋自葛萊美提名挪威人聲樂隊Trio Mediæval的脫俗吟唱乘著Tribal Beat悠緩躍動的宜人風景,以及〈Performance〉凄薄弦樂於一片荒蕪中拉扯出的張力,格外令人驚豔;即便〈A Violent Noise〉和〈Brave For You〉回到那個被喧囂遺忘的街角,遇到我們熟悉的The xx,冰冷得暴戾的夢,也相對遼闊輕盈,美得令人屏息。

末曲〈Test Me〉絕望的最後懇求,在一片極間冰凝的蒼白電氣中持續墜落,一段Alessi Brothers〈Do You Feel It?〉的琴音乍現,對映著取洋了同一首歌的〈Say Something Loving〉,麻木了心,模糊了時空,即使在陽光灑落的地方,The xx依舊以近乎任性的執著,耽溺於懷疑與悔恨的結,最親密的疏離,最炙熱的冷冽,讓人倚著冰牆試圖取暖,距離心一步的位置,目光猶疑試探,卻怎麼也踩不進去的悵然。

睇字都估到係台灣啲浮誇文宣
台灣啲文宣其實好勁
乜碟都可以寫到天花龍鳳
自問真係學唔黎
我都未聽過The xx 隻Coexist
台灣啲文宣其實好勁
乜碟都可以寫到天花龍鳳
自問真係學唔黎

自問寫唔出
台灣啲文宣其實好勁
乜碟都可以寫到天花龍鳳
自問真係學唔黎

自問寫唔出

我覺得xx隻碟ok
但絕對唔會寫到好似篇文宣咁

雖然同舊嗰堆有分野但個水準係keep到的。
食tea聽左一次未認得邊首打邊首,但我幾鐘意whitesand呢類歌;往往係呢d有留白結構既曲目先會睇到隊band有冇默契,同埋係一個非既定環境下佢地會點去「造音樂」。

不過都係嗰句,三巨頭新碟封面都係柒。

雖然同舊嗰堆有分野但個水準係keep到的。
食tea聽左一次未認得邊首打邊首,但我幾鐘意whitesand呢類歌;往往係呢d有留白結構既曲目先會睇到隊band有冇默契,同埋係一個非既定環境下佢地會點去「造音樂」。

不過都係嗰句,三巨頭新碟封面都係柒。

一定好過Carnival Of Shite先
一直都有追 post 但都少留言
見到咁岩講緊 the xx
岩岩 the xx fb 公佈咗會有 asia tour
1/2/2018 會嚟香港
有無巴打會去
有無巴打會去

前面班友咪講左黎HK

利申正常都唔會去
有無巴打會去

我肯定會去 好想見Jamie xx
陰沉嘅落雨天

Aarktica "Bleeding Light"
https://open.spotify.com/album/1PgyPnEPQsSlKOym7Iyur0?si=WvtwrZXN

有無巴打會去

我鍾意jamiexx多過xx
有無巴打會去

我鍾意Oliver BB
有無巴打會去

我鍾意Oliver BB

he's single. 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞