【LIHKG】【Indie】此時此刻,你在播放哪張專輯XVI

1001 回覆
11 Like 5 Dislike
返到黎後覺得好悶

你未死咩原來?

天堂都有wifi

又同埋Julee Cruise又唔會早出過CocteauTwins 又何來根

我係以而家定左形既dream pop 本質黎類比尋根。
Cocteau Twins只係有dream感覺但實質係ethereal,佢地將d聲整到飄主要係為營造古典、聖潔或詩意。而且CT 只係最尾三張碟勉強算有 pop取向。
我同意CT係帶出左一種飄同層疊感既招牌聲,但同而家既dream pop有本質分別,只係把聲既外形似。
同樣理由,話shoegaze 條根係CT都係有d問題。shoegaze只係用左CT果種effect做sound wall,取向上又係兩樣野黎。你話Mary Chain仲近磅d。

至於A.R. Kane,我覺得佢發明dream pop個名多d囉。
我之前貼過,要鬥邊個最早最似dream pop,絕對係佢:
https://www.youtube.com/watch?v=aiwWuq718fA

Yeah!!!!

老餅野

唔老餅
而家聽都仲係好前衛

啃啃地,umum 沉沉 spoken words咁,都似係岩你

咁你仲有無多d umum 沉沉野?但要正先得。

Yeah!!!!

老餅野

唔老餅
而家聽都仲係好前衛

indie黎講佢地當時算係好紅。
但我鐘意佢d artwork多過歌,封面都係自己設計,好野。

又同埋Julee Cruise又唔會早出過CocteauTwins 又何來根

我係以而家定左形既dream pop 本質黎類比尋根。
Cocteau Twins只係有dream感覺但實質係ethereal,佢地將d聲整到飄主要係為營造古典、聖潔或詩意。而且CT 只係最尾三張碟勉強算有 pop取向。
我同意CT係帶出左一種飄同層疊感既招牌聲,但同而家既dream pop有本質分別,只係把聲既外形似。
同樣理由,話shoegaze 條根係CT都係有d問題。shoegaze只係用左CT果種effect做sound wall,取向上又係兩樣野黎。你話Mary Chain仲近磅d。

至於A.R. Kane,我覺得佢發明dream pop個名多d囉。

相反 JAMC根本最唔撚似Shoegaze
係都係得Psychocandy用Fuzz用到好盡嗰下一鳩樣
Spacemen 3 玩噪音吟撚尋尋重重複複咁隨時仲大影響
而聽下4AD嗰堆Shoegaze野即係Lush嗰啲根本就係學CocteauTwins多過JAMC 感覺同手法都似

本質分別 根本談唔上
仲有
隊隊Band營造個氣氛出黎都唔同 就算係Shoegaze入面都好大分別
話明有影響就梗係唔係同一類啦

係就直接叫佢做嗰樣野啦 叫CocteauTwins做Shoegaze啦
仲有
隊隊Band營造個氣氛出黎都唔同 就算係Shoegaze入面都好大分別

係就直接叫佢做嗰樣野啦 叫CocteauTwins做Shoegaze啦

認同,所以先話後面呢堆只係用左前人d 聲。

但講到Shoegaze取向,你話CT仲近磅過JAMC。。。我有d懷疑你唔係好熟CT、又或者我唔熟Shoegaze。
其實有無Shoegaze band 或歌,係有CT嗰種古典既取向介紹下?(Projekt嗰堆就算喇我唔like呢間廠)
仲有

認同,所以先話後面呢堆只係用左前人d 聲。

但講到Shoegaze取向,你話CT仲近磅過JAMC。。。我有d懷疑你唔係好熟CT、又或者我唔熟Shoegaze。
其實有無Shoegaze band 或歌,係有CT嗰種古典既取向介紹下?(Projekt嗰堆就算喇我唔like呢間廠)

Cocteau Twins早期就真係同Shoegaze無咩啦Lung嘅
但你聽下Lush 尤其係Robin Guthrie做Producer嗰啲EP
個分別只係Vocal無咁特色咁搶

你要講Ride Swervedriver MBV 呢啲先Shoegaze嘅咁無咩好講
Projekt 真係有出過Lovesliescrushing啲碟

不過ScottCortez就相當唔古典咁解
而聽下4AD嗰堆Shoegaze野即係Lush嗰啲根本就係學CocteauTwins多過JAMC 感覺同手法都似

本質分別 根本談唔上

唔係鞋膠既我特登去掃聽左幾張Lush,唔係喎巴打,除左某張碟個guitar effect好很似之外,真係無一樣可以叫似。。。唱腔歌詞意境,仲有咁撚rock又咁teen feel,邊樣似Cocteau Twins 呀我真係唔識聽?
仲有一樣野就係

Jesus And Mary Chain班攔坦
初初出黎個格根本就係Punk仔黎

同班Shoegaze自閉毒撚個格係完全相反

JAMC純粹係拎Fuzz炸撚爆個場嗰下比某啲Shoegaze友學習到

本質分別 根本談唔上

唔係鞋膠既我特登去掃聽左幾張Lush,唔係喎巴打,除左某張碟個guitar effect好很似之外,真係無一樣可以叫似。。。唱腔歌詞意境,仲有咁撚rock又咁teen feel,邊樣似Cocteau Twins 呀我真係唔識聽?

因為大家講嘅野唔同
由頭到尾Shoegaze就係一樣好結他主導行先嘅野
影響就當然係用結他聲黎講先
咁以玩結他嘅方法計
Robin Guthrie真係啟發晒之後班友仔

Shoegaze啲Vocal多數都係陪襯 亦都無人會理你咩唱腔
最極端黎計把聲都係Blur鳩晒「混」入去成個音牆入面架啦
CocteauTwins要Elizabeth Frazer把聲做主角
Lush甚至Shoegaze好明顯唔係
要講歌詞就更加嘥氣 好多Shoegaze直頭無人知佢地唱緊乜
都係嗰句 如果Lush唱到佢地咁樣 Lush就唔係叫Shoegaze啦
最似(只係effect),就係下面呢張,其他幾張LP,似係Creative野多過4ad。
你唔講都唔知係Robin Guthrie監製一講就明晒。
https://open.spotify.com/album/4sy5PYpO6j5BgLajSMGcZD

Cocteau Twins真係從來都無咁樣rock過,Garlands 都只係好Siouxsie式既post punk。

本質分別 根本談唔上

因為大家講嘅野唔同
由頭到尾Shoegaze就係一樣好結他主導行先嘅野
影響就當然係用結他聲黎講先
咁以玩結他嘅方法計
Robin Guthrie真係啟發晒之後班友仔

Shoegaze啲Vocal多數都係陪襯 亦都無人會理你咩唱腔
最極端黎計把聲都係Blur鳩晒「混」入去成個音牆入面架啦
CocteauTwins要Elizabeth Frazer把聲做主角
Lush甚至Shoegaze好明顯唔係
要講歌詞就更加嘥氣 好多Shoegaze直頭無人知佢地唱緊乜
都係嗰句 如果Lush唱到佢地咁樣 Lush就唔係叫Shoegaze啦

唉所以一開始咪講左,我唔係用 “聲“ 去尋根,而係本質、取向。
講到尾就係,Robin Guthrie嗰種層層疊疊既Delay Distortion呢種聲,你話dream pop同sheogaze都係用呢把聲砌出黎我完全同意,但係咪咁就叫根呢?最多只可以話係其中一個因子。
最似(只係effect),就係下面呢張,其他幾張LP,似係Creative野多過4ad。
你唔講都唔知係Robin Guthrie監製一講就明晒。
https://open.spotify.com/album/4sy5PYpO6j5BgLajSMGcZD

Cocteau Twins真係從來都無咁樣rock過,Garlands 都只係好Siouxsie式既post punk。

無咁樣「Rock過」唔等於佢唔成為影響Shoegaze呢類音樂發展嘅重要一員呀

我亦都一早話開頭Cocteau Twins同shoegaze一啲關係都無 出嗰陣時都未有Shoegaze呢樣野添

如果你覺得JAMC影響大
我會覺得MBV影響仲大
嗰種玩噪音玩盡佢嘅態度喺MBV仲扮緊The Cramps嗰啲時候都叫做會預計到

同埋AR Kane重要性應該唔止創造一個詞語 佢地有啲都係由Cocteau Twins學返黎
可以話佢地係4AD會出Shoegaze類音樂嘅起點黎
甚至佢地出Dream pop 歌嗰時 MBV仲係玩緊啲StrawberryWine Sunny Sundae Smile嗰啲 加左Fuzz嘅C86野
咁當然AR Kane嘅志向不只於此啦
無咁樣「Rock過」只係單只Lush 唔似CT,唔關shoegaze事。
所以你話Lush學CT,其實只係呀監製用左自己把聲比班靚仔用,見唔到有邊樣係學緊。咁意思。
似乎我地呢個討論回post有delay,我答緊你上一個post你又回番我前一個post。。。

唉所以一開始咪講左,我唔係用 “聲“ 去尋根,而係本質、取向。
講到尾就係,Robin Guthrie嗰種層層疊疊既Delay Distortion呢種聲,你話dream pop同sheogaze都係用呢把聲砌出黎我完全同意,但係咪咁就叫根呢?最多只可以話係其中一個因子。

拿唔係講鞋唔鞋膠
任何音樂都唔容易講咩本質呀

音樂本質係一堆聲波係空氣振動吖
係音符係唔同樂器嘅編排彈法吖
定係作者意圖Present出黎嘅野 可能接近你講嘅取向吖
定係聽眾聽到嘅感覺先

要講源頭
咁某樂隊嘅作品影響到其他樂隊嘅諗法 從而創作出某啲位類似但係新嘅野
講相似性 年代先後
好合理啫

你要訴諸嘅本質究竟係咩你自己答唔答到先
你如果要覺得個取向係來自作者嘅諗法
咁任何風格都唔成立 個個都話自己做緊唔同野

而如果係由相似性去講
咁Robin Guthrie彈結他成為Shoegaze其中一個源頭非常之合理
我亦都唔係指佢先係Shoegaze唯一嘅先祖
似乎我地呢個討論回post有delay,我答緊你上一個post你又回番我前一個post。。。

我咩都唔識 剩係知上面兩位巴打好得閒唔洗做

拿唔係講鞋唔鞋膠
任何音樂都唔容易講咩本質呀

音樂本質係一堆聲波係空氣振動吖
係音符係唔同樂器嘅編排彈法吖
定係作者意圖Present出黎嘅野 可能接近你講嘅取向吖
定係聽眾聽到嘅感覺先

要講源頭
咁某樂隊嘅作品影響到其他樂隊嘅諗法 從而創作出某啲位類似但係新嘅野
講相似性 年代先後
好合理啫

你要訴諸嘅本質究竟係咩你自己答唔答到先
你如果要覺得個取向係來自作者嘅諗法
咁任何風格都唔成立 個個都話自己做緊唔同野

而如果係由相似性去講
咁Robin Guthrie彈結他成為Shoegaze其中一個源頭非常之合理
我亦都唔係指佢先係Shoegaze唯一嘅先祖

>>音樂本質係一堆聲波係空氣振動吖
>>係音符係唔同樂器嘅編排彈法吖
呢兩樣應該係你比較睇重既地方。

>>定係作者意圖Present出黎嘅野
>>定係聽眾聽到嘅感覺
呢兩樣係我比較睇重既地方,就係我所講既意圖、取向,出黎既作品成就出本質。

咁答只係令你比較明白我講緊乜,重點放係邊,並唔係話有我就無你。
意圖同取向都要靠空氣振動同樂器嘅編排彈法去實行,只係主客先後問題。好明顯我就係覺得意圖取向係主、樂器嘅編排彈法係客。所以似聲既兩首歌,我可能都會話佢地完全兩樣野。

最現成既例子,Julee Cruise張碟,jazz底、唔好話無Robin Guthrie招牌聲,連你好睇重既結他都只係二奶樂器。咁你話佢係咪dream pop?
我就覺得好係,但我又明你可能會話唔係,因為你可能係公式化咁用聲同編排去分。

>>定係聽眾聽到嘅感覺先
我無夾過band但有創作同發表經驗。作者嘅諗法唔一定吻合受眾感受,但經過創作>發表>feeback>再創作。。。我保守d講,多多少少都會受窄呢種錯位,個作者會越黎越明確知道自己點先可以將自已野轉比人。如果呢樣都做唔到,fine!佢作品就係某意義上失敗,但並唔可以認定呢個創作意圖就係低質。

>>咁任何風格都唔成立 個個都話自己做緊唔同野
又唔可以講得咁死既。。。
我只係想創作我自己既野,唔會話要一定要同人地有幾唔同,一定要唯一風格。
同又點?同都有高度之分、同之中又有其特質。
寫詩同畫畫都可以表達同一種浪漫,一把結他又可以彈出憤怒同慈悲。風格只係可貴而唔係作品既唯一質量。
講遠左。
我咩都唔識 剩係知上面兩位巴打好得閒唔洗做

你今日先知我唔洗做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞