奉勸大家學車一定一定唔好去香港駕駛學院

259 回覆
568 Like 26 Dislike
沙田、元朗、鴨脷洲,邊間最易?
利申:沙駕學車

鴨駕最易pass

睇見好多貨車泊街,我學車嗰時又正值南港島線工程,所以冇揀鴨脷洲
但學嚟學去都係利南工業區啲路,紅綠燈都冇,考到牌點應付出面啲路呀
街場萬幾夠你考2次
我覺得係樓主學車手車太差,師傅唔敢比你出街。個時沙駕呀sir都係咁同我講,有d學生太差,唔敢比佢出街,係見我手車幾好,第二日就出街了

BTW樓主學個時有冇駕院講d師傅呃鐘?我真係未聽過有人講駕院呃鐘,最多話佢hea
合格之後又屈你金牌路路通
我覺得係樓主學車手車太差,師傅唔敢比你出街。個時沙駕呀sir都係咁同我講,有d學生太差,唔敢比佢出街,係見我手車幾好,第二日就出街了

BTW樓主學個時有冇駕院講d師傅呃鐘?我真係未聽過有人講駕院呃鐘,最多話佢hea

我學嗰時個師傅都幾好,冇呃鐘,用心指導,做錯嘅會禮貌指正,做得啱亦會鼓勵,sell嘢係指定動作,但冇畀壓力
其實我覺得45分鐘一節又唔係大問題
一次上兩節,即係90分鐘,一個新手揸個半鐘車其實已經幾攰,再多廿分鐘又有幾大成效呢?

我師傅冇「屈」我報喎
記得佢講完句對白之後補充,「睇下你覺得有冇需要喇,你自己決定」
我話唔洗,佢依然四萬咁口
我搵師傅 第一次揸就放心比我揸
之後上到六七堂佢叫我休息下
考試前再練 佢見我ok就無再叫我上堂
搵私人師傅好似好啲
好hea 成日想叫人比多5000蚊補鍾
我搵師傅 第一次揸就放心比我揸
之後上到六七堂佢叫我休息下
考試前再練 佢見我ok就無再叫我上堂
搵私人師傅好似好啲

其實我覺得無論駕院定出面,都視乎個別師傅好唔好,亦視乎人夾人
我考到牌之後都有喺李健補私家車鐘,嗰位師傅都ok

我師傅冇「屈」我報喎
記得佢講完句對白之後補充,「睇下你覺得有冇需要喇,你自己決定」

其實pass 左問報唔報金牌路路通係咪指定動作

佢都有問我不過我話唔洗 佢就淨係叫我7日後去俾錢換p牌

我師傅冇「屈」我報喎

有人講笑話 駕院師傅係兼職教車,正職sell屎
報名處自動幫你報智尊、sell你重考保障
理論課就氹你upgrade智尊,sell考線透視
教車師傅你學到咁上下就sell你補鐘,合格後sell金牌路路通
過幾日考沙駕 自己比多千七蚊補多三堂出街 原本得17堂跟本唔夠 每堂45分鐘 樓主講既足唔足鍾應該睇師傅 我師傅就還好 係有時做錯比佢狂屌 但應該有信心1take pass 考模擬試都剩係話我有時無望鏡 有無合格既巴打指點下 點先可以令到考牌官覺得我有望鏡
過幾日考沙駕 自己比多千七蚊補多三堂出街 原本得17堂跟本唔夠 每堂45分鐘 樓主講既足唔足鍾應該睇師傅 我師傅就還好 係有時做錯比佢狂屌 但應該有信心1take pass 考模擬試都剩係話我有時無望鏡 有無合格既巴打指點下 點先可以令到考牌官覺得我有望鏡

因應道路環境 預期可能發生嘅不同情況
路邊有泊車就留意有冇行人突然走出嚟
冇乜特別就放遠視線 見老綠就隨時要收油轉波停車
早有準備你就多D時間兼顧望鏡
望鏡擰頭動作誇張啲
我考前一晚瞓嚟頸
於是提自己擰到痛為之夠
有沒諗過係你自己既問題
有沒諗過係你自己既問題

樓主接受唔到現實

要sign in sign out 應該無得點呃掛?

我喺沙田學巴士時都係,第一堂喺場內打個圈,學做兩次兩腳極力子,泊一次L位,阿sir就話,你都渣到啦,出街啦!

我師傅冇「屈」我報喎

教車師傅你學到咁上下就sell你補鐘,合格後sell金牌路路通

講漏一個
氹你upgrade揸靚車
三手軚調頭嘅hiace變五手軚嘅benz v class

我師傅冇「屈」我報喎

我記得ar sir話係指定對白嚟,不過完全可以唔理。

不過當年有報過,我當年學棍van,路路通時阿sir 不同堂數會俾你渣棍波私家車/自動波私家車/大房車/7人車 去試各種車嘅特性,帶你跑機場、大潭、深淺赤石,教你啲考試時唔用得嘅技術咁

不過真係幾貴

我師傅冇「屈」我報喎

講漏一個
氹你upgrade揸靚車
三手軚調頭嘅hiace變五手軚嘅benz v class

有得up上去揸v class 我up 呀
佢講都冇講過
都唔知你地做乜鳩好似打手上身咁起曬幹咁屌我
第一我從來無講過我手車好掂要佢帶我出街
第二我開哩個post係想指出香港駕駛學院違反商品說明條例 你一係就唔好同我講有8堂場外 8堂場內 我屌你夠膽死16堂啲時間加埋都唔知有冇3,4堂係起場外
第三就係起我肥左路試之後佢仲夠膽死食過番尋味叫我比多五千幾去補多7堂再重考個路試同續牌 之後打去屌鳩佢
佢仲同我講話嗰七堂一定係場外 我信你老母呀場外 之後佢同我講如果想投訴就黎寫意見書或者send email 我即刻屌鳩佢話email你地睇完咪算數就咁扔落垃圾郵件 意見書咪又係咁又係睇完當廢紙扔左佢
之後同屋企人商量左決定報海關告佢違反商品說明條例

你未撚玩啦五寶
我駕院一take pass喎
係咪你問題
都唔知你地做乜鳩好似打手上身咁起曬幹咁屌我
第一我從來無講過我手車好掂要佢帶我出街
第二我開哩個post係想指出香港駕駛學院違反商品說明條例 你一係就唔好同我講有8堂場外 8堂場內 我屌你夠膽死16堂啲時間加埋都唔知有冇3,4堂係起場外
第三就係起我肥左路試之後佢仲夠膽死食過番尋味叫我比多五千幾去補多7堂再重考個路試同續牌 之後打去屌鳩佢
佢仲同我講話嗰七堂一定係場外 我信你老母呀場外 之後佢同我講如果想投訴就黎寫意見書或者send email 我即刻屌鳩佢話email你地睇完咪算數就咁扔落垃圾郵件 意見書咪又係咁又係睇完當廢紙扔左佢
之後同屋企人商量左決定報海關告佢違反商品說明條例

你未撚玩啦五寶

唔知而家駕院啲package係點
我記得大概係15, 20節咁
樓主16節其實唔係咁夠
始終運輸署建議要有最少30小時駕駛訓練先好去考試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞