香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
屌你老母

國民黨訓政

法國大革命雅各賓派

食屎啦
大家諗下點樣獨立先再諗獨立後點啦
而家就好似個個都係到講中左六合彩會點會點咁,諗下點樣先買得中再諗筆錢點洗啦
連登仔係咪想搞臭港獨
屌你老母

國民黨訓政

法國大革命雅各賓派

食屎啦

全斗煥鎮壓光州赤色份子
民主本意係政府權力授於人民
當政府做嘅嘢唔係向人民交代,話知你用咩方法選出嚟
大部分「民主國家」都做唔到,因為政客知,最後都係要受財團影響。噉根本同民主一啲關係都冇。
香港行民主絕對唔可以係台灣、菲律賓、英國、日本層次,選個代議士就收工
起碼要從多方面改革,諮詢、審議、批核、依啲全部都要公民參與。對我嚟講依啲直接民主最唔可行都係財團嘅反對,任何國家唔行直接民主好主要都係財團始終唔想放權俾大眾

你想烏托邦 定 無政府 呀
俾你班友掌權真係死得
終於講出口
港獨派或連登講既民主只係同政府抗爭既口號,最終目的只係自己獨裁
建國後要清算班保皇廢中廢老原居民地主蝗蟲蝻等等,其實已經擺明唔係民主

心入面贊成但好難講出口

共黨建國前都講到個願景幾美好呃班傻仔支持

政治就係咁
就連口講維持國家統一嘅中國,係奪權之前都主張分裂國家,民族自治
有曬證據架
終於講出口
港獨派或連登講既民主只係同政府抗爭既口號,最終目的只係自己獨裁
建國後要清算班保皇廢中廢老原居民地主蝗蟲蝻等等,其實已經擺明唔係民主

心入面贊成但好難講出口

政治就係咁
就連口講維持國家統一嘅中國,係奪權之前都主張分裂國家,民族自治
有曬證據架

聽你咁講,其實港獨之後都係俾另一班人剝削姐,咁我地做咩要港獨?
利申唔係五毛,我覺得連登想港獨係因為房屋問題,亦希望獨裁者會滿足呢樣需求
屌你老母

國民黨訓政

法國大革命雅各賓派

食屎啦

全斗煥鎮壓光州赤色份子

邊有人識呢D例子😂
呢個post明明係標準5毛topic 但又意外地多人agger
好笑
成版blk哂既係度圍爐
終於講出口

心入面贊成但好難講出口

政治就係咁
有曬證據架

聽你咁講,其實港獨之後都係俾另一班人剝削姐,咁我地做咩要港獨?
利申唔係五毛,我覺得連登想港獨係因為房屋問題,亦希望獨裁者會滿足呢樣需求

唔一定房屋問題導致
雖然依個問題間接影響港獨都唔定

其實放眼全球,點解歐洲尤其北歐嘅政治聽落咁理想,我諗佢地國民有好高嘅公民意識有關
當然仲有好多因素啦,例如人少地大、傳統、環境都影響到
不過冇一個優良公民教育傳承,我諗上述條件點好都做唔到

所以,除左要令人關心政治之外,我諗公民教育都好重要,起碼依個會係好開始,打好依個基礎,就算港獨/自治與否,香港政治環境都可以應付到直接民主體制

每個人都唔想政府獨裁啦當然,依家香港人都已經受夠(雖然大部分似乎wfc)

咩形式唔重要,最緊要唔係under 中共,就無人賣港出賣秧益
本post五毛
1JR
2Redbaron
3民國復興
冇全民制憲?

動盪時期需要強人專政
冇全民制憲?

動盪時期需要強人專政

其實可以行新一國兩制
一個香港兩種制度, 以前親過中既全國用中國式法律處理
e.g. 洗頭艇, 黨法官 , 國安用刑, 連坐法

對普通人行番原有英式法制

有啲似英治時代行大清律例
冇全民制憲?

動盪時期需要強人專政

其實可以行新一國兩制
一個香港兩種制度, 以前親過中既全國用中國式法律處理
e.g. 洗頭艇, 黨法官 , 國安用刑, 連坐法

對普通人行番原有英式法制

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞