香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
真係獨立到應該極權過中共
而家有手機app咁方便, 樣樣野都可以公投, 其實代議士陸續應該被淘汰
叫美國佬黎駐軍,就乜撚嘢都搞掂曬喇,又有軍隊又制裁到班老屎忽,所有仲裁不得不符合民主制度,仲要免費

認真講嗰句,當年袁世凱點竊國大家有目共睹,冇一個強健既綱領同領袖who手腕勁過以前共產殺人魔或者拿破崙,成功分分鐘係搵個新主人咋,華盛頓冇左法國人就係一督屎,南斯拉夫脫離蘇聯控制就係因為有個鐵托

港獨派都有分左右嘅,左係民主右係獨裁.

依個係上下
左右係社會主義同經濟主義

咁我會偏向第三條道路

第三條路就係飛出太空嘛?
長遠去睇政府一定要有透明度
要公眾諮詢、審議、批核
你指嘅「獨唔獨裁」係依幾個area係咩情況?
完全0公眾參與定有限度可以爭好遠

第三條道路即係社會民主主義,至於公眾參與嘅話其實可以畀選舉佢哋,咪有個平台畀佢哋喺國民議會講嘢囉

噉已經好唔獨裁囉喎
所以我一直唔明獨裁係咩程度
政府一透明化,獨裁極有限

喺某啲事上面獨裁係必要嘅,我個post一直都話防共咋嘛

依個重點就係透明度、公眾參與問題
你政府可以有立場
但你有冇管治能力可以令市民相信你嘅決策
就要睇你嘅透明度,唔可以話閉門會議,遠離支那就遠離支那,有咩遠因近因影響你決策可以有好唔同嘅效果
民主係可以但一定唔係即刻
獨立後 首先一定係獨裁 做既野係為民既 唔認為會有好多人反對
另外做起事上黎有效率太多(獨立後太多野要搞 你即刻民主既話 比中國收你皮會快啲)
民主化唔係唔做 係要慢慢推 由教育入手(可參考Switzerland)
國民普遍民智太低既時候 推民主實屬不智
不過講到尾 香港做到港英時期咁 已經跑贏一半以上既國家
獨立後香港既未來會變得比而家更加美好
重申:吾支持香港獨立
獨立左再投票決定

獨立一定冇得公投㗎啦
根本唔合法,冇得講
獨立咗就咩都有可能
獨立後 首先一定係獨裁 做既野係為民既 唔認為會有好多人反對
另外做起事上黎有效率太多(獨立後太多野要搞 你即刻民主既話 比中國收你皮會快啲)
民主化唔係唔做 係要慢慢推 由教育入手(可參考Switzerland)

都係嗰樣啦
你指嘅「獨裁」係咩程度
政府嘅制度唔係撳個掣就行
最低限度都要分諮詢、審議、批核三個階段
你嘅獨裁係指全部都閉門進行定有限度?已經好唔同
英治同新加坡係靠諮詢同法治做得好,所以先貼近到民生
有民主都可以冇透明度,台灣都可以黑箱作業
所以你講「獨裁」根本同冇講過冇咩分別
港獨重點係唔會比曬利益支那 係將資源用番發展香港
港獨重點係唔會比曬利益支那 係將資源用番發展香港

起碼大白象、東江水嗰啲已經唔洗閉門
開放公眾諮詢都已經夠
根本洗幾多錢,換幾少嘢就一目了然
冇必要「獨裁」閉門搞到市民對政府嘅信任減低
JR你咪嘥氣啦
得我一個知你係五毛咩唉
港豬係奴才,你係權威,你做乜佢都受落
就好似而家支那對香港咁

都係嗰樣啦
你指嘅「獨裁」係咩程度
政府嘅制度唔係撳個掣就行
最低限度都要分諮詢、審議、批核三個階段
你嘅獨裁係指全部都閉門進行定有限度?已經好唔同
英治同新加坡係靠諮詢同法治做得好,所以先貼近到民生
有民主都可以冇透明度,台灣都可以黑箱作業
所以你講「獨裁」根本同冇講過冇咩分別

一個政府做啲咩,民眾係有權詢問呢點我同意,所以要進行公眾諮詢係必要,跟住透過議會去審議都重要,但前提係搞好民生從而令到啲選民對個國會最大黨嘅印象好,咁過乜都容易啲,所以前提係要搞好民生先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞