香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
納粹
真係獨立到應該極權過中共

無計啦啲廢老咁撚愛支
俾民主佢地=玩鳩自己
民主係可以但一定唔係即刻
獨立後 首先一定係獨裁 做既野係為民既 唔認為會有好多人反對
另外做起事上黎有效率太多(獨立後太多野要搞 你即刻民主既話 比中國收你皮會快啲)
民主化唔係唔做 係要慢慢推 由教育入手(可參考Switzerland)
國民普遍民智太低既時候 推民主實屬不智
不過講到尾 香港做到港英時期咁 已經跑贏一半以上既國家
獨立後香港既未來會變得比而家更加美好
重申:吾支持香港獨立

都係嗰樣啦
你指嘅「獨裁」係咩程度
政府嘅制度唔係撳個掣就行
最低限度都要分諮詢、審議、批核三個階段
你嘅獨裁係指全部都閉門進行定有限度?已經好唔同
英治同新加坡係靠諮詢同法治做得好,所以先貼近到民生
有民主都可以冇透明度,台灣都可以黑箱作業
所以你講「獨裁」根本同冇講過冇咩分別

一個政府做啲咩,民眾係有權詢問呢點我同意,所以要進行公眾諮詢係必要,跟住透過議會去審議都重要,但前提係搞好民生從而令到啲選民對個國會最大黨嘅印象好,咁過乜都容易啲,所以前提係要搞好民生先

對政府嘅信仰始終係最重要
自古以來,令市民對政府信任得兩個方法
派權、派利益
派權就係講公眾諮詢、審議、批核
派利益就係你地成日講嘅「民生」
但派利益都要講你政府民間顧問做得足唔足,唔係話搞「民生」就一定會貼地
獨立後 首先一定係獨裁 做既野係為民既 唔認為會有好多人反對
另外做起事上黎有效率太多(獨立後太多野要搞 你即刻民主既話 比中國收你皮會快啲)
民主化唔係唔做 係要慢慢推 由教育入手(可參考Switzerland)

都係嗰樣啦
你指嘅「獨裁」係咩程度

一個政府做啲咩,民眾係有權詢問呢點我同意,所以要進行公眾諮詢係必要,跟住透過議會去審議都重要,但前提係搞好民生從而令到啲選民對個國會最大黨嘅印象好,咁過乜都容易啲,所以前提係要搞好民生先

對政府嘅信任始終係最重要
派權、派利益
但派利益都要講你政府民間顧問做得足唔足,唔係話搞「民生」就一定會貼地
五毛收皮啦
唔怪得五毛多數2bit腦
叫你分多兩層
政府透唔透明化?有冇選舉?有冇諮詢?有冇法治?
依啲都唔識講
英治、新加坡就係有民間顧問有法治,所以決策先可以貼近民生
政府唔透明就好似台灣噉,有選舉、但政府唔貼近民生,諮詢又做唔好,好多人根本唔明政策想點,用愛發電
民主唔係1同0
2bit都有4個cases啦

求橙字Detail.
五毛收皮啦
叫你分多兩層
依啲都唔識講
政府唔透明就好似台灣噉,有選舉、但政府唔貼近民生,諮詢又做唔好,好多人根本唔明政策想點,用愛發電
民主唔係1同0

英治、新加坡就係有民間顧問有法治
求Detail

都係嗰樣啦
你指嘅「獨裁」係咩程度

對政府嘅信任始終係最重要
派權、派利益

民間顧問以前英治時代又或者依家都有,不過市政局做得好啲咁啫
五毛收皮啦
叫你分多兩層
依啲都唔識講
民主唔係1同0

英治、新加坡就係有民間顧問有法治
求Detail

係民生方面有專責小組去收集民生問題
正如麥理浩時代就已經會了解民間問題,加以施政,一系列嘅基建同規劃,唔了解民間問題根本做唔成
而法治,佢亦解決埋政府機關貪污問題
根本對比返依家香港就見到,政府根本唔清楚民間問題
整個割地快兩分鐘高鐵但cut醫療
政府做得好唔好得兩個方法
派權、派利益
英治權就冇派,但派利益都要清楚市民要乜先得,而市民亦知道政府噉做係為乜
所以更加要向中國宣示主權,香港中國

港人優先,中國人做奴役,就好似當年英國佬咁

淨係港獨冇乜作為
叫美國佬黎駐軍,就乜撚嘢都搞掂曬喇,又有軍隊又制裁到班老屎忽,所有仲裁不得不符合民主制度,仲要免費

認真講嗰句,當年袁世凱點竊國大家有目共睹,冇一個強健既綱領同領袖who手腕勁過以前共產殺人魔或者拿破崙,成功分分鐘係搵個新主人咋,華盛頓冇左法國人就係一督屎,南斯拉夫脫離蘇聯控制就係因為有個鐵托

最好係黃種人種美軍

咁先好睇
由俾一班人欺壓到換咗另一班人去欺壓我地, 有咩意思?
剿個匪都唔得,要民主來做乜

其實都算係一個困局

1.親中=唔使講啦,等如接受同化
2.維持現況=慢性病,等死
3.努力保持有限度自治=治標唔治本
4.組織自治政體
(比特區擁有更大自治權力)但唔獨立=限死港中關係,時間一過或者會重複上述情況
5.歸英/美屬=唔可行,美/英對此冇興趣,雖然成真嘅話可能有更多人支持/接受
6.獨立自治,立即行民主體制=容易俾中國吞併返,政局不穩,但可以改變過往政治問題
7.獨立自治,立即行獨裁體制=繼續欺壓香港人,雖然政府係完全自治,行利港政策

不過點都好,香港人唔應該再行舊路(頭3個選擇)依樣野大家可以慢慢傾,傾到個可行嘅,大家/大部分人都接受到嘅咪得囉

其實都算係一個困局

4.組織自治政體
(比特區擁有更大自治權力)但唔獨立=限死港中關係,時間一過或者會重複上述情況
5.歸英/美屬=唔可行,美/英對此冇興趣,雖然成真嘅話可能有更多人支持/接受
6.獨立自治,立即行民主體制=容易俾中國吞併返,政局不穩,但可以改變過往政治問題
7.獨立自治,立即行獨裁體制=繼續欺壓香港人,雖然政府係完全自治,行利港政策

不過點都好,香港人唔應該再行舊路(頭3個選擇)依樣野大家可以慢慢傾,傾到個可行嘅,大家/大部分人都接受到嘅咪得囉

點肯定7會係利港?

其實都算係一個困局

4.組織自治政體

點肯定7會係利港?

最少唔會利中掛應該....(你諗下,起個海水化淡廠都拖咁耐,原因係咩?)
不過都好睇邊個獨裁嘅,若果係有李光耀果類能力嘅話,咁當然最好啦

其實都算係一個困局

4.組織自治政體

點肯定7會係利港?

最少唔會利中掛應該....(你諗下,起個海水化淡廠都拖咁耐,原因係咩?)
不過都好睇邊個獨裁嘅,若果係有李光耀果類能力嘅話,咁當然最好啦

當然,環境許可令到香港政局穩定嘅,邊個都唔想香港政府係獨裁嘅,最好可以行返直接民主制/比依家更廣泛嘅間接民主制

其實都算係一個困局

4.組織自治政體

點肯定7會係利港?

當佢冇其他權力可以制約, 佢唔會利中利港只會利己, 咁你諗下而家邊啲國家最多錢?

其實都算係一個困局

4.組織自治政體

點肯定7會係利港?

當佢冇其他權力可以制約, 佢唔會利中利港只會利己, 咁你諗下而家邊啲國家最多錢?

所以要諗下點design一個可以制衡到政府嘅制度,
但又唔會令到政府唔可以有效控制唔到香港

外國制度的確可以參考,但都要配合到香港環境先得,正如新加坡為自保而行獨裁

香港要自保,可能行中立國路線?香港應該有條件做到掛?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞