香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
咁我一定要堅決反對本土港獨,我唔想香港變到新加坡咁

咁好似港英咁好唔好
定係你淨係想投票選下總統

真正民主係下而上,而唔係上而下,更加唔會係新加坡家長式统治。本土/港獨奪權之後,仲獨裁過中共,咁我點解要支持你地?

大把人只著眼民生,爭取民主都係想改變民生
中國民生好好?
港英麥理浩打後民生搞得唔好咩?咪又係冇民主

咪俾佢地帶走啦
條友第個post話上網屌佢on9都係冇言論自由㗎
到時咪變做80年代既南泡
民主嘅精神係包容少數人嘅聲音,
我唔認為而家香港有超過一半人支持港獨,
但唔應該打壓。
一直都認同獨立後要用新加玻式獨裁統治 因為香港太多廢老廢中 民智完全唔能夠搞民主
只要獨裁係對人民好就得

到時可以直接去政府合署拎蛇齋餅

所以咪要從多方面改革、由諮詢、審議、批核都要有公民參與
唔通2017仲同你講投個票就算嗰啲「民主」咩

但而家有班廢中廢老係度
加上後生又冇公民意識
行民主咪又會搞到亂七八糟

一定要獨裁一排再由教育等等入手
用幾十年教返個公民意識出黎唔好下下都政治潔僻
先可以考慮下行民主
你地唔好再2bit腦啦
民主=有公平選舉
獨裁=冇公平選舉
民主係個意識形態
講緊做決策要人民諮詢、審議、批核,市民做晒咁多步,清清楚楚政策係點,成個idea就係要政府有透明度,公開俾全民去決議
一直都認同獨立後要用新加玻式獨裁統治 因為香港太多廢老廢中 民智完全唔能夠搞民主
只要獨裁係對人民好就得

到時可以直接去政府合署拎蛇齋餅

所以咪要從多方面改革、由諮詢、審議、批核都要有公民參與
唔通2017仲同你講投個票就算嗰啲「民主」咩

但而家有班廢中廢老係度
加上後生又冇公民意識
行民主咪又會搞到亂七八糟

一定要獨裁一排再由教育等等入手
用幾十年教返個公民意識出黎唔好下下都政治潔僻
先可以考慮下行民主

請問你個「以獨裁教民主會成功」係邊到學返嚟?
獨裁就只會養獨裁,權力定律
資產點 會唔會眨值?
我份糧會唔會差過獨立前?
港元會點?
政府透明度一定要有,最基本
唔理你決策係點都好
最基本要令市民有權參與
而唔係依家啲諮詢,做咗就叫做咗

咁好似港英咁好唔好

真正民主係下而上,而唔係上而下,更加唔會係新加坡家長式统治。本土/港獨奪權之後,仲獨裁過中共,咁我點解要支持你地?

大把人只著眼民生,爭取民主都係想改變民生
中國民生好好?
港英麥理浩打後民生搞得唔好咩?咪又係冇民主

港英年代香港周邊大多數國家/地區未發展,造就香港經濟起飛,好多人搵到錢,未覺得冇民主都問題。但正正因為港英冇民主,種下左今日既利益者霸權,官商勾結既禍根

港英做得唔好,唔代表港共就可以唔改善,合理化佢所做嘅野
兩個都係殖民政府,不過後殖民政府仲做得柒過前殖民政府
你地討論時唔該講清楚你嘅「獨裁」係指咩
係包括晒政府冇透明度、閉門決議、人民冇選舉權定有限制選舉權
好多層次
「民主」國家都可以冇透明度、閉門會議,獨裁都可以有諮詢有民間顧問(好似英治後期),效果好唔同
唔好再俾啲五毛帶走
五毛一定想忽略「民主」底蘊就係政府透明化
只係著眼選舉,因為佢地都知道,選舉係可以操控,但政府透明化就冇得呃
五毛一直忽略我嘅重點
同意,獨立主要係為左脫離共產黨
最好獨立左好似新加坡咁,大把香港人受落

不嬲都話要好似新加坡咁

唔獨裁都要學英國佬咁主力搞民生,個個生活得好,出街唔洗見到蝗蝻,邊鳩個理你民唔民主

我不嬲都同意重民生多過民主,民主制度唔適用於東方
好多無知嘅人都認為香港獨立係代表民主?錯喇,之後個體制係民主定獨裁根本唔重要,最重要嘅係香港人真正可以當家做主,落實真正嘅港人治港,而唔係共產黨嘅港人治港.
當然我最希望就係香港獨立之後唔應該有民主,至少唔應該立即有民主.獨立之後最重要應該係防共,重組政治部呢啲祕密警察嚟應對各方勢力(包括中共),禁止藏有匪國國旗,公開場合唱匪國國歌,以及一切親支共人士將驅逐出境,充公一切在港資產.............
大家點睇?

咁咪即係俾你獨裁,迫害香港人
同意,獨立主要係為左脫離共產黨
最好獨立左好似新加坡咁,大把香港人受落

不嬲都話要好似新加坡咁

唔獨裁都要學英國佬咁主力搞民生,個個生活得好,出街唔洗見到蝗蝻,邊鳩個理你民唔民主

我不嬲都同意重民生多過民主,民主制度唔適用於東方

都係嗰句啦
你嘅「獨裁」定義係邊先

咁好似港英咁好唔好

港獨派都有分左右嘅,左係民主右係獨裁.
同意,正如新加坡成功獨立又穩定都係因為咁。
五毛收皮啦
唔怪得五毛多數2bit腦
叫你分多兩層
政府透唔透明化?有冇選舉?有冇諮詢?有冇法治?
依啲都唔識講
英治、新加坡就係有民間顧問有法治,所以決策先可以貼近民生
政府唔透明就好似台灣噉,有選舉、但政府唔貼近民生,諮詢又做唔好,好多人根本唔明政策想點,用愛發電
民主唔係1同0
2bit都有4個cases啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞