香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
跟住又有人不滿極權統治,再反過樓主個主裝屎

時代係咁㗎喇,依家侵侵都唔滿意奧巴馬嗰套咪又係想推番佢啲嘢.
咁我一定要堅決反對本土港獨,我唔想香港變到新加坡咁

咁好似港英咁好唔好
定係你淨係想投票選下總統

真正民主係下而上,而唔係上而下,更加唔會係新加坡家長式统治。本土/港獨奪權之後,仲獨裁過中共,咁我點解要支持你地?

港獨派都有分左右嘅,左係民主右係獨裁.

依個係上下
左右係社會主義同經濟主義
五毛收皮啦
唔怪得五毛多數2bit腦
叫你分多兩層
政府透唔透明化?有冇選舉?有冇諮詢?有冇法治?
依啲都唔識講
英治、新加坡就係有民間顧問有法治,所以決策先可以貼近民生
政府唔透明就好似台灣噉,有選舉、但政府唔貼近民生,諮詢又做唔好,好多人根本唔明政策想點,用愛發電
民主唔係1同0
2bit都有4個cases啦

而家仲話特赦陳水扁
又係視法治如無物嘅國家

咁好似港英咁好唔好

真正民主係下而上,而唔係上而下,更加唔會係新加坡家長式统治。本土/港獨奪權之後,仲獨裁過中共,咁我點解要支持你地?

依個係上下

咁我會偏向第三條道路
五毛收皮啦
叫你分多兩層
依啲都唔識講
政府唔透明就好似台灣噉,有選舉、但政府唔貼近民生,諮詢又做唔好,好多人根本唔明政策想點,用愛發電
民主唔係1同0

咁我依家同你講,我唔反對有選舉,制度方面行類似新加坡又或者英治時代嗰套.

咁好似港英咁好唔好

依個係上下

咁我會偏向第三條道路

第三條路就係飛出太空嘛?
長遠去睇政府一定要有透明度
要公眾諮詢、審議、批核
你指嘅「獨唔獨裁」係依幾個area係咩情況?
完全0公眾參與定有限度可以爭好遠
五毛收皮啦
叫你分多兩層
依啲都唔識講
民主唔係1同0

咁我依家同你講,我唔反對有選舉,制度方面行類似新加坡又或者英治時代嗰套.

咁含糊點討論啫
依個就係問題
我假設你心目中嘅政府就好似你噉
講個政策講個決策都係含含糊糊
你覺得信唔信得過個政府會做到好嘅決策?
講到尾政府同人民都係講互信,而透明度、諮詢好重要
老老豆豆 依家我地都係唔好討論呢d 野 廢事有d 五毛混淆視聽 借意攻擊 大家明白呢樣野就夠
而家鳩叫獨立,就有啲似當年毛老叫湖南獨立
到真係拎咗權力就會走樣
根本只係一堆政棍喺度拎利益,其實單係上年選擇已經睇到為咗利益手段可以幾肉酸

所以寧可撐保守主義都唔撐啲太極端浮誇嘅嘢
但當然喺策略上撐港獨都冇壞嘅,但就真係唔好咁真心(連登絕大部分後生係真心 )

咁好似港英咁好唔好

依個係上下

咁我會偏向第三條道路

要公眾諮詢、審議、批核

第三條道路即係社會民主主義,至於公眾參與嘅話其實可以畀選舉佢哋,咪有個平台畀佢哋喺國民議會講嘢囉

咁好似港英咁好唔好

依個係上下

咁我會偏向第三條道路

要公眾諮詢、審議、批核

第三條道路即係社會民主主義,至於公眾參與嘅話其實可以畀選舉佢哋,咪有個平台畀佢哋喺國民議會講嘢囉

噉已經好唔獨裁囉喎
所以我一直唔明獨裁係咩程度
政府一透明化,獨裁極有限
而家鳩叫獨立,就有啲似當年毛老叫湖南獨立
到真係拎咗權力就會走樣
根本只係一堆政棍喺度拎利益,其實單係上年選擇已經睇到為咗利益手段可以幾肉酸

所以寧可撐保守主義都唔撐啲太極端浮誇嘅嘢
但當然喺策略上撐港獨都冇壞嘅,但就真係唔好咁真心(連登絕大部分後生係真心 )

當權者、財團就係想令市民覺得「民主=政客」
因為佢地嘅權力一樣係可以以勢力去穩固
永遠唔會同你講咩透明度、諮詢、公民參與
但依啲正正先係最影響「民主」嘅元素
跟住又有人不滿極權統治,再反過樓主個主裝屎

時代係咁㗎喇,依家侵侵都唔滿意奧巴馬嗰套咪又係想推番佢啲嘢.

而家的時代就係唔容許港獨
五毛list果然冇人肯理我

咁好似港英咁好唔好

依個係上下

咁我會偏向第三條道路

要公眾諮詢、審議、批核

噉已經好唔獨裁囉喎
所以我一直唔明獨裁係咩程度
政府一透明化,獨裁極有限

喺某啲事上面獨裁係必要嘅,我個post一直都話防共咋嘛
但係你理我唔代表你唔係五毛list
[多圖]五毛民國復興底已起
https://lihkg.com/thread/396678/page/1?ref=ios
終極FF講經post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞