香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
好多無知嘅人都認為香港獨立係代表民主?錯喇,之後個體制係民主定獨裁根本唔重要,最重要嘅係香港人真正可以當家做主,落實真正嘅港人治港,而唔係共產黨嘅港人治港.
當然我最希望就係香港獨立之後唔應該有民主,至少唔應該立即有民主.獨立之後最重要應該係防共,重組政治部呢啲祕密警察嚟應對各方勢力(包括中共),禁止藏有匪國國旗,公開場合唱匪國國歌,以及一切親支共人士將驅逐出境,充公一切在港資產.............
大家點睇?
有冇人同意?
同意,獨立主要係為左脫離共產黨
最好獨立左好似新加坡咁,大把香港人受落
睇咩民主啦
民主都好多程度
瑞士同英國同台灣都三個層次
台灣嗰啲同菲律賓差唔多,佢地制度可以容許爭啲俾馬英久賣咗成個台灣
民主去到最高講政府做每樣嘢都要有民意支持,到train到嗰個地步,要求每個人都有社會責任,到嗰時就好難會有咩問題,起碼每個人都知政府想做乜、自己想做乜
代議政制某程度過度依賴嘅係政客,係香港甚至到大部分民主國家(台灣、菲律賓、馬來西亞、南非)都唔可行

不嬲都話要好似新加坡咁
民主本意係政府權力授於人民
當政府做嘅嘢唔係向人民交代,話知你用咩方法選出嚟
大部分「民主國家」都做唔到,因為政客知,最後都係要受財團影響。噉根本同民主一啲關係都冇。
香港行民主絕對唔可以係台灣、菲律賓、英國、日本層次,選個代議士就收工
起碼要從多方面改革,諮詢、審議、批核、依啲全部都要公民參與。對我嚟講依啲直接民主最唔可行都係財團嘅反對,任何國家唔行直接民主好主要都係財團始終唔想放權俾大眾

不嬲都話要好似新加坡咁

唔獨裁都要學英國佬咁主力搞民生,個個生活得好,出街唔洗見到蝗蝻,邊鳩個理你民唔民主
日本出名財閥政治,選黎選去都係同一批人,分分鐘民主程度衰過依加香港

依啲根本唔叫「民主」
只係「有選舉」
大部分「民主」國家都係
因為佢地只係跟風俾個選舉塞住你把口
最後都係向勢力、財團傾斜
「主」都唔係人人平等力量
瑞士、北歐先係以人為本
真正為個意念而做
大部分「民主國家」都做唔到,因為政客知,最後都係要受財團影響。噉根本同民主一啲關係都冇。
香港行民主絕對唔可以係台灣、菲律賓、英國、日本層次,選個代議士就收工
起碼要從多方面改革,諮詢、審議、批核、依啲全部都要公民參與。對我嚟講依啲直接民主最唔可行都係財團嘅反對,任何國家唔行直接民主好主要都係財團始終唔想放權俾大眾

民主本來就係因為政府仆街先有人爭取
仲要班選民有正常思維先有效果
如果政府本身唔洗你出聲都自動波搞好d野,話之佢世襲制啦
民主即係多數人的獨裁
一直都認同獨立後要用新加玻式獨裁統治 因為香港太多廢老廢中 民智完全唔能夠搞民主
只要獨裁係對人民好就得
咁我一定要堅決反對本土港獨,我唔想香港變到新加坡咁

咁好似港英咁好唔好
定係你淨係想投票選下總統

民主本來就係因為政府仆街先有人爭取
仲要班選民有正常思維先有效果
如果政府本身唔洗你出聲都自動波搞好d野,話之佢世襲制啦

民主化程序本身就係法國大革命噉
個君主仆街,有啲國家可能唔係君主仆街先「有選舉」,嗰啲嘅「上帝賜嘅民主」咪限唔到啲權力、勢力囉
講到尾唔係下而上改革嘅制度根本做唔到「民主」
變咗有票就拍拍籮友,繼續做返啲佢地做嘅嘢
一直都認同獨立後要用新加玻式獨裁統治 因為香港太多廢老廢中 民智完全唔能夠搞民主
只要獨裁係對人民好就得

到時可以直接去政府合署拎蛇齋餅
軍政府實行威權統治
香港人討論「民主」永遠只識講美國
永遠唔識拎成功例子,瑞士嗰啲
無他,因為民主制度成功係真係好好
但永遠好多唔係「民主」嘅國家都好當同人講自己民主,你睇支那、北韓都話自己人民選出嚟就知
同意
最好係我做獨裁者
新加坡獨裁政權嘅原因係
佢係被迫獨立(佢原本想做馬來自治領)
若果立即用現行歐美果套民主系統,政局會好不穩(因為果套係俾穩定政權用嘅),仲可能會俾印尼/馬來吞併返。

香港建國後,情況或多或少會類似,至於應該行邊種政體,就真係好難講嘅...

當然,到依家新加坡政治形勢點都好過啱啱建國,慢慢釋放權力其實都好應該。

不過,就算香港獨立後行獨裁,香港人有資格講反對咩 乜香港依家唔算獨裁咩,反對派/市民有say咩?
咁我一定要堅決反對本土港獨,我唔想香港變到新加坡咁

咁好似港英咁好唔好
定係你淨係想投票選下總統

真正民主係下而上,而唔係上而下,更加唔會係新加坡家長式统治。本土/港獨奪權之後,仲獨裁過中共,咁我點解要支持你地?

大把人只著眼民生,爭取民主都係想改變民生
中國民生好好?
港英麥理浩打後民生搞得唔好咩?咪又係冇民主
只要獨裁係對人民好就得

到時可以直接去政府合署拎蛇齋餅

所以咪要從多方面改革、由諮詢、審議、批核都要有公民參與
唔通2017仲同你講投個票就算嗰啲「民主」咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞