香港獨立從來都唔代表係民主

274 回覆
397 Like 53 Dislike
咁係咪一直都唔使有民主言論自由?
開始可以清算
但唔該好嘅唔學就咪撚學新加坡啦
sgp 余x彬 都講過貧富差距大到不得了
仲要有好多言論自由限制
好多創意工業都被呃殺
再繼續獨裁嘅話
政府再出賣港人嗰時
say 都冇得say 呀
嗰時同1984個世界冇分別
仲個個都係animal farm 嘅順民

清算過後好嘅應該去學挪威
而唔係學啲表面「風光」嘅國家
開頭一衰咗..畀人捉住自由就好難返到轉頭

又黎,本土/港獨狗黎黎去得呢招。

又黎,五毛黎黎去去都係得呢句。

屈毛狗又一個接一個開工

你條柒頭早就揚哂,好心就收皮啦

jr隻支那狗成日入黎破壞討論
由俾一班人欺壓到換咗另一班人去欺壓我地, 有咩意思?

其實都算係一個困局

1.親中=唔使講啦,等如接受同化
2.維持現況=慢性病,等死
3.努力保持有限度自治=治標唔治本
4.組織自治政體
(比特區擁有更大自治權力)但唔獨立=限死港中關係,時間一過或者會重複上述情況
5.歸英/美屬=唔可行,美/英對此冇興趣,雖然成真嘅話可能有更多人支持/接受
6.獨立自治,立即行民主體制=容易俾中國吞併返,政局不穩,但可以改變過往政治問題
7.獨立自治,立即行獨裁體制=繼續欺壓香港人,雖然政府係完全自治,行利港政策

不過點都好,香港人唔應該再行舊路(頭3個選擇)依樣野大家可以慢慢傾,傾到個可行嘅,大家/大部分人都接受到嘅咪得囉

點肯定7會係利港?

最少唔會利中掛應該....(你諗下,起個海水化淡廠都拖咁耐,原因係咩?)
不過都好睇邊個獨裁嘅,若果係有李光耀果類能力嘅話,咁當然最好啦

當佢冇其他權力可以制約, 佢唔會利中利港只會利己, 咁你諗下而家邊啲國家最多錢?

所以要諗下點design一個可以制衡到政府嘅制度,
但又唔會令到政府唔可以有效控制唔到香港

外國制度的確可以參考,但都要配合到香港環境先得,正如新加坡為自保而行獨裁

香港要自保,可能行中立國路線?香港應該有條件做到掛?

中立國係外交政策, 同國體為何根本冇關係.

明明而家已經有唔同程度嘅民主政制嚟做制約政府嘅方法, 又要走去話獨裁先適合香港, 然後問你地點制衡政府投共就話要design舊新嘢出嚟.

大佬, 新加坡果啲唔係叫獨裁, 最多都係叫寡頭民主咋, 金仔果啲委內瑞拉果啲先叫獨裁呀.

受教了
真心學到野
冇係依方面深入/研究過(你唔講我真係醒唔起依個term)

但新加坡嘅權力都集中係李顯龍身上喎
你想指淡馬錫控股?

新加坡叫寡頭民主 本土/港獨狗盲目支持獨裁上腦

你咁叻, 不如講下你認知獨裁嘅定義, 獨裁同民主又有咩分別啦.
某A君覺得「利港」,B/C君唔覺得「利港」
無民主一定唔撚收貨
JR條友應該一早block柒左佢
開親個個post都係一堆負皮

回黎都曬氣
同意 要教育好d人 等佢地認知民主 先有資格去講民主 自由 投票

一獨立就民主 班廢老廢中一定係度阻住晒
由俾一班人欺壓到換咗另一班人去欺壓我地, 有咩意思?

其實都算係一個困局

1.親中=唔使講啦,等如接受同化
2.維持現況=慢性病,等死
3.努力保持有限度自治=治標唔治本
4.組織自治政體
(比特區擁有更大自治權力)但唔獨立=限死港中關係,時間一過或者會重複上述情況
5.歸英/美屬=唔可行,美/英對此冇興趣,雖然成真嘅話可能有更多人支持/接受
6.獨立自治,立即行民主體制=容易俾中國吞併返,政局不穩,但可以改變過往政治問題
7.獨立自治,立即行獨裁體制=繼續欺壓香港人,雖然政府係完全自治,行利港政策

不過點都好,香港人唔應該再行舊路(頭3個選擇)依樣野大家可以慢慢傾,傾到個可行嘅,大家/大部分人都接受到嘅咪得囉

點肯定7會係利港?

最少唔會利中掛應該....(你諗下,起個海水化淡廠都拖咁耐,原因係咩?)
不過都好睇邊個獨裁嘅,若果係有李光耀果類能力嘅話,咁當然最好啦

當佢冇其他權力可以制約, 佢唔會利中利港只會利己, 咁你諗下而家邊啲國家最多錢?

所以要諗下點design一個可以制衡到政府嘅制度,
但又唔會令到政府唔可以有效控制唔到香港

外國制度的確可以參考,但都要配合到香港環境先得,正如新加坡為自保而行獨裁

香港要自保,可能行中立國路線?香港應該有條件做到掛?

中立國係外交政策, 同國體為何根本冇關係.

明明而家已經有唔同程度嘅民主政制嚟做制約政府嘅方法, 又要走去話獨裁先適合香港, 然後問你地點制衡政府投共就話要design舊新嘢出嚟.

大佬, 新加坡果啲唔係叫獨裁, 最多都係叫寡頭民主咋, 金仔果啲委內瑞拉果啲先叫獨裁呀.

受教了
真心學到野
冇係依方面深入/研究過(你唔講我真係醒唔起依個term)

但新加坡嘅權力都集中係李顯龍身上喎
你想指淡馬錫控股?

權力集中晌個別人士同個別團體度, 只係獨裁嘅其中一個特徵, 唔代表咁就係獨裁. 如果一隻兩院制議會嘅國家, 政府首長同兩會大多數都係同一政黨, 都係權力集中晌一班人度, 但唔會就咁就判斷依個係獨裁政權. 唔少民主國家都面對過咁嘅情況.

狗係四隻腳, 唔代表四隻腳一定係狗.
每過一日,新香港人既比例就越多,如果即刻民主都未必好事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞