「若蓮喪子」係唔係已經做咗成語

486 回覆
6762 Like 31 Dislike
希望遲下教科書會加入呢個新成語喇
丙申年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?甚反譏於學子,諷其缺見識規劃,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾學子。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

好勁

民主牆上面 會唔會見到呢篇文?

會唔會係首篇文言潮文
push
丙申年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?甚反譏於學子,諷其缺見識規劃,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾學子。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

好勁

要加入去中國語文科

強大 真係可以加入教科書
must pish

好勁

會唔會係首篇文言潮文

直頭要收錄落DSE範文

齊昕摑母

齊昕摑母

呢個當年又係高汁
dse用左包你作文坐5望星
Show Blocked User - 愛上了祖國

ON9仔
YY : 博士啊,我地今日講咩成語啊?

博士 : 就係只許若蓮喪子,不許百姓同歡。

YY: 嘩,乜呢句成語咁長o既,究竟點解架?

博士: 哦,呢個成語呢,而家可以講成若蓮喪子o既。

博士 : 話說喺香港淪陷二十年之後,有個好自大o既教育局副局長叫做若蓮,佢啱啱就去上任喎。

當時好多學生因為抵受唔住壓力自殺,不過若蓮就一於好少理,因為死幾多百姓都只係一堆統計數字,唔少官員仲好涼薄咁譏笑啲學生缺少生涯規劃同要人地簽不自殺協議書。

YY : 嘩,乜咁冷血都得o既?

博士 : 無幾耐呢個副局長嘅大仔就自尋短見,跳樓自盡。當時啲民眾覺得呢個酷吏受到應有報應,都紛紛上去論壇同民主牆慶祝同埋恭賀。有間教育大學貼咗”恭喜蔡匪若蓮之子魂歸西天”嘅大字報出嚟。然後啲校長同高官忽然就全部走哂出嚟同聲讉責,話要嚴懲班貼大字報嘅學生。

YY : 博士,咁之前啲學生自殺果陣佢地又去咗邊度啊?

博士 : 副個長個仔死咗係故事,普通學生死咗就只係數據。由於佢地對待同事件嘅手法太過極端,完全只問立場不問是非,所以就激起咗更大嘅公憤啦。

博士 : 而呢件事呢,就被後人濃縮成只許若蓮喪子,不許百姓同歡。意思即係話啲人做野恃住權勢,就蠻不講理,自私自利。

YY: 哦,我而家明白哂啦。
名留青史
( Show Blocked User - 愛上了祖國 )

條五毛已技窮
YY : 博士啊,我地今日講咩成語啊?

博士 : 就係只許 同情 若蓮喪子,不許百姓同歡。

YY: 嘩,乜呢句成語咁長o既,究竟點解架?

博士: 哦,呢個成語呢,而家可以講成若蓮喪子o既。

博士 : 話說喺香港淪陷二十年之後,有個好自大o既教育局副局長叫做若蓮,佢啱啱就去上任喎。

當時好多學生因為抵受唔住壓力自殺,不過若蓮就一於好少理,因為死幾多百姓都只係一堆統計數字,唔少官員仲好涼薄咁譏笑啲學生缺少生涯規劃同要人地簽不自殺協議書。

YY : 嘩,乜咁冷血都得o既?

博士 : 無幾耐呢個副局長嘅大仔就自尋短見,跳樓自盡。當時啲民眾覺得呢個酷吏受到應有報應,都紛紛上去論壇同民主牆慶祝同埋恭賀。有間教育大學貼咗”恭喜蔡匪若蓮之子魂歸西天”嘅大字報出嚟。然後啲校長同高官忽然就全部走哂出嚟同聲讉責,話要嚴懲班貼大字報嘅學生。

YY : 博士,咁之前啲學生自殺果陣佢地又去咗邊度啊?

博士 : 副個長個仔死咗係故事,普通學生死咗就只係數據。由於佢地對待同事件嘅手法太過極端,完全只問立場不問是非,所以就激起咗更大嘅公憤啦。

博士 : 而呢件事呢,就被後人濃縮成只許若蓮喪子,不許百姓同歡。意思即係話啲人做野恃住權勢,就蠻不講理,自私自利。

YY: 哦,我而家明白哂啦。
有無成語動畫廊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞