「若蓮喪子」係唔係已經做咗成語

486 回覆
6762 Like 31 Dislike
反港独……反港独

「若蓮喪子」字義本身關港獨咩事
幫手推post

連仔做乜要洗左#8 樓五毛言論?
人地反港獨你唔會好人告掛?
定聽命中聯辦?
丙申年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?甚反譏於學子,諷其缺見識規劃,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾學子。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

其實 重有位酷吏 係咪重有冷嘲熱諷 民間先生尋短而亡 死者僅一二人而已 為數不多 故於政無關?

都係民仇吏之子亡而悅既原因

Sorry我覺得可以expand下

丁酉年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,先生自盡,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?反嘲諷諸先生學子!十餘年前,羅氏諷先生之亡,言死者一二人而已,為數太少,故於苛政無關;近二年,學子死者逾七十人,更有九天連亡七人者,吳氏又譏學子之死,言其死乃因缺見識,欠規劃,故死矣。二吏身居高位,掌司徒事,見師生死,冷言冷語,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

好撚痴線

好勁
如果加埋蔡D衰野仲好
lm
幽默呢樣野。。。。

你就冇既
樓主就有
幽默呢樣野。。。。

你就冇既
樓主就有

回覆都有千二負皮
見證歷史
屌 一石激起千層浪

學到野
丙申年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?甚反譏於學子,諷其缺見識規劃,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾學子。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

其實 重有位酷吏 係咪重有冷嘲熱諷 民間先生尋短而亡 死者僅一二人而已 為數不多 故於政無關?

丁酉年夏,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,先生自盡,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?反嘲諷諸先生學子!十餘年前,羅氏諷先生之亡,言死者一二人而已,為數太少,故於苛政無關;近二年,學子死者逾七十人,更有九天連亡七人者,吳氏又譏學子之死,言其死乃因缺見識,欠規劃,故死矣。二吏身居高位,掌司徒事,見師生死,冷言冷語,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

羅氏改羅范氏好似更好
YY : 博士啊,我地今日講咩成語啊?

博士 : 就係只許若蓮喪子,不許百姓同歡。

YY: 嘩,乜呢句成語咁長o既,究竟點解架?

博士: 哦,呢個成語呢,而家可以講成若蓮喪子o既。

博士 : 話說喺香港淪陷二十年之後,有個好自大o既教育局副局長叫做若蓮,佢啱啱就去上任喎。

當時好多學生因為抵受唔住壓力自殺,不過若蓮就一於好少理,因為死幾多百姓都只係一堆統計數字,唔少官員仲好涼薄咁譏笑啲學生缺少生涯規劃同要人地簽不自殺協議書。

YY : 嘩,乜咁冷血都得o既?

博士 : 無幾耐呢個副局長嘅大仔就自尋短見,跳樓自盡。當時啲民眾覺得呢個酷吏受到應有報應,都紛紛上去論壇同民主牆慶祝同埋恭賀。有間教育大學貼咗”恭喜蔡匪若蓮之子魂歸西天”嘅大字報出嚟。然後啲校長同高官忽然就全部走哂出嚟同聲讉責,話要嚴懲班貼大字報嘅學生。

YY : 博士,咁之前啲學生自殺果陣佢地又去咗邊度啊?

博士 : 副個長個仔死咗係故事,普通學生死咗就只係數據。由於佢地對待同事件嘅手法太過極端,完全只問立場不問是非,所以就激起咗更大嘅公憤啦。

博士 : 而呢件事呢,就被後人濃縮成只許若蓮喪子,不許百姓同歡。意思即係話啲人做野恃住權勢,就蠻不講理,自私自利。

YY: 哦,我而家明白哂啦。

有聲

等人拍

去youtube搵粗口叮噹個搞手試下?

啲對白真係好撚正
有聲post

成語動畫廊應該係cctvb版權,小心
屌 一石激起千層浪

其實呢單嘢大家嘅反應,同支那人嘅處境有啲似
佢地好多人見啲地方貪官仆街,一樣咁心涼
港共照搬支那高壓治民嗰套嚟香港
只管打壓異見、製造對抗、收編媒體而不懂疏導民情
結果民怨無處宣洩,只有訴諸譏諷,讓當權者難堪
屌 一石激起千層浪

其實呢單嘢大家嘅反應,同支那人嘅處境有啲似
佢地好多人見啲地方貪官仆街,一樣咁心涼
港共照搬支那高壓治民嗰套嚟香港
只管打壓異見、製造對抗、收編媒體而不懂疏導民情
結果民怨無處宣洩,只有訴諸譏諷,讓當權者難堪

https://seventy-second.github.io
幽默呢樣野。。。。

關撚事咩
( Show Blocked User - 朝九晚十奴隸
留名見證新四字成語
小弟再改一改文句,但應該仲有野改

丙申年秋,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,先生自盡,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?反諷諸先生學子!十餘年前,羅氏諷學子之亡,曰:「死者一二人,為數稀也,逐與苛政無關」;近二年,學子死逾七十眾甚而九天連殤七者哉,吳氏又譏其事,曰:「其死乃因乏高見遠識,於未未規之,故死矣。」二吏身居高位,掌司徒事,見師生死,冷言斥之,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

羅氏改羅范氏好似更好

羅范係冠夫姓
可以用 羅門范示
小弟再改一改文句,但應該仲有野改

丙申年秋,酷吏若蓮長子自盡亡,民不以為悲竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,先生自盡,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?反諷諸先生學子!十餘年前,羅門范氏諷學子之亡,曰:「死者一二人,為數稀也,逐與苛政無關」;近二年,學子死逾七十眾甚而九天連殤七者哉,吳氏又譏其事,曰:「其死乃因乏高見遠識,於未未規之,故死矣。」二吏身居高位,掌司徒事,見師生死,冷言斥之,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」
丁酉年秋,酷吏若蓮長子自盡,民不以為悲,竟群喜。吏斥曰禽獸,民詰之:「昔吏行峻法,先生自盡,學子尋短,何不以悲?何不以有過而自省?反諷諸先生學子!十餘年前,羅門范氏嘲先生之亡,曰:「若為苛政之過,死者豈只一二乎?」;近二年,學子死逾七十眾,甚而九連殤七者哉。吏吳克儉又譏其事,曰:「生徒尋死乃因乏高見遠識,於未未規之,故死矣。」二吏身居高位,掌司徒事,見師生死,冷嘲熱諷,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇之而悅,喜見其悲,不亦人性乎?非子曰:『以直報怨,以德報德』乎?」

吳克儉係男人,所以係會直出名
乜氏物氏係講緊女人本身姓咩
見證成語誕生

成語字典版本(更正2版)

若蓮喪子
【釋義】 若蓮:港共酷吏,所屬衙門曾指責自殺學生欠缺人生規劃。喪子:兒子死了。
【出處】 丁酉年秋酷吏若蓮長子自盡記:「今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾學子。」
【用法】 形容發生同樣的事情時,屬平民百姓的極盡涼薄,但涉及權貴的則強迫大眾尊重
【例句】 商人聲稱全民共享的郊野公園可以開發,但高球俱樂部卻要不遷不拆,真是若蓮喪子呀!
【義近】 厚此薄彼/只許州官放火,不許百姓點燈
【義反】 不偏不倚/公正無私/一視同仁

釋義嗰度或者可以寫成:
若蓮:港共酷吏,所屬衙門曾指責自殺學生欠缺人生規劃,且本人欲強推所謂國民教育, 實為求學子埋沒良知, 當共匪之奴。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞