「若蓮喪子」係唔係已經做咗成語

486 回覆
6762 Like 31 Dislike
目連救母啲fd
見證現代成語故事誕生
係唔係仲差咁啲例子?
有冇人有suggest
幽默呢樣野。。。。

hi
二萬正評就唔該去中大SU幫拖啦!

原POST: https://lihkg.com/thread/392541/page/1

中大學生會FB被五毛洗版9483一星評級:
https://www.facebook.com/pg/CUHK.SU/reviews/?ref=page_internal
而成9483 1星
求咁多位巴絲留返個五星係個Review到
咪比班仆街為所欲為

同時檢舉班紅衛兵五毛帝吧大軍
https://www.facebook.com/dibazhongyangjituanjunxiaozu/?hc_ref=ARSQwRQDljGoQpR4nSYzluf_BbXDaNre2UU-yEc6zSETMGJDiywI0bHqp5pbZrUWLAo

舉報專頁 > 我認為這不應該出現在 Facebook > 這是仇恨言論 > 種族或民族 >提交供Facebook 審查

不過1星5星真係咁重要咩
雖然應該report不當言論
好mean呀
見證住新成語誕生,感動!
見證現代成語故事誕生

係唔係仲差咁啲例子?
有冇人有suggest

強國高官巡察民情時,政府嚴禁任何白事悼念 ; 高官遭遇不幸時, 卻又迫令市民必須同聲致哀,如此行徑誠如若蓮喪子,實是無恥之極。
有幸見證新成語誕生 🤘
可唔可以拍返套成語動畫廊
現代成語
1. 問句句尾「乎」太多,用「邪」、「歟」、「為」
2. 「曰」字可免則免:斥「眾」禽獸
3. 「反諷黃泉之下諸先生學子!」有啲多,而且問句後甚少轉折
4. 揮筆「成輻」係冇呢個講法,首先係「幅」唔係「輻」,建議「揮毫寫作」
5. 「猶有九日連殞七命者」,猶有係指仍有,用法不準。建議「更悉」

多謝指正,應為尤有

多謝指正 x 2
不如我update下啦,最新係咪咁︰

丁酉年秋,酷吏若蓮長子自盡,民不以為悲,反竊喜。吏斥眾禽獸,民怒詰之:「昔吏行峻法,先生棄世,學子尋短,死者甚眾,何不以悲!吏不思過而自省,反諷泉下師生,豈亦非獸乎!十數載前,先有羅門范氏嘲先生之亡,曰:「若為苛政故,亡者豈一二?」;及至學子歿者逾七十眾,更悉九日連殞七命者。吏吳克儉又譏其事,曰:「生徒尋死,蓋因未嘗遠謀,於未未規之,故取死之道矣。」二吏身居朝堂,掌司徒事,見師生死,冷嘲熱諷,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇吏而悅,喜見其悲,不亦人性?非子曰:『以直報怨,以德報德』?先有不仁之官,後有無情之民。百姓受苦,師生洩恨。喜見官悲,樂其兒亡。揮毫成句,賀其早喪!今日之事,豈非無因?所謂因果,當如此狀。師生自戕,酷吏未助,反笑諸子,自問其過。如今吏悲,斥我無情。早知今日,何必當初!!」

但我都係未明咩叫 "於未未規之"
可唔可以拍返套成語動畫廊

想正皮 屌唔小心負咗皮
希望呢個post 正皮過既人 去中大呢個fb post比like 或 心心 支持
今次好雖要要大家比反應支持 團火熜唔熜就睇大家

《砥鋒挺鍔 傲雪欺霜》- 大專學界就民主牆爭議之聲明
https://lihkg.com/thread/395135/page/1?ref=ios
建國後蓮子不能磨成蓉
見證新成語
1. 問句句尾「乎」太多,用「邪」、「歟」、「為」
2. 「曰」字可免則免:斥「眾」禽獸
3. 「反諷黃泉之下諸先生學子!」有啲多,而且問句後甚少轉折
4. 揮筆「成輻」係冇呢個講法,首先係「幅」唔係「輻」,建議「揮毫寫作」
5. 「猶有九日連殞七命者」,猶有係指仍有,用法不準。建議「更悉」

多謝指正,應為尤有

多謝指正 x 2
不如我update下啦,最新係咪咁︰

丁酉年秋,酷吏若蓮長子自盡,民不以為悲,反竊喜。吏斥眾禽獸,民怒詰之:「昔吏行峻法,先生棄世,學子尋短,死者甚眾,何不以悲!吏不思過而自省,反諷泉下師生,豈亦非獸乎!十數載前,先有羅門范氏嘲先生之亡,曰:「若為苛政故,亡者豈一二?」;及至學子歿者逾七十眾,更悉九日連殞七命者。吏吳克儉又譏其事,曰:「生徒尋死,蓋因未嘗遠謀,於未未規之,故取死之道矣。」二吏身居朝堂,掌司徒事,見師生死,冷嘲熱諷,何鮮仁也!今若蓮喪子,吏偽憐之,更未憐昔眾師生。民仇吏而悅,喜見其悲,不亦人性?非子曰:『以直報怨,以德報德』?先有不仁之官,後有無情之民。百姓受苦,師生洩恨。喜見官悲,樂其兒亡。揮毫成句,賀其早喪!今日之事,豈非無因?所謂因果,當如此狀。師生自戕,酷吏未助,反笑諸子,自問其過。如今吏悲,斥我無情。早知今日,何必當初!!」

但我都係未明咩叫 "於未未規之"

酷吏若蓮長子自盡>酷吏若蓮長子自
文言文味重啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞